Според вашата килажата, бебето треба да пие 630мл во 24ч. Јас колку што знам АД несмее да се раствара така. На 60мл вода одат 2 мерилици или на 90мл вода 3 мерилици. Доколку давате на 4часа можете 90+3. Повторно ќе нагласам дека е скроз погрешно да отстапувате од препорачаното и на своја рака да го приготвувате така млекото. На самото млеко ви пишува како се припрема и кој сооднос треба.
Ova vaka mene mi go kazaa 3ri razlicni doktorki koga,.mi rekoja da ne se baziram jas na kutijata mn da ne gledam na taa sema inace taa poke stanva na 3h a ne na 4 e sega mene mi e prvo jas bas nemam iskustvo zatoa pak ne mi e jasno znaci koga turvas voda 80 ii plus mericite toa ne ostanva na 80 kreva znaci a jas mislsm da ne mu e mn da ne mu e jakoo nz i vo apteka mi kazaa razlicno
Значи не треба да се водиш по шемата за колку треба да испие на одредена возраст, а не за дозирањето. Тоа треба строго да се подготви како што е напишано, на 30мл вода иде 1 дозерка. Значи на 60мл 2 дозерки (што е еднакво на 70мл вкупно), на 90мл вода 3 дозерки (вкупно 100мл), на 120мл вода 4 дозерки (вкупно 130мл) и тн. Никако разредување, згуснување, пола дозерки и слично.
Како што ти објаснила @unearthlysarah не можеш да правиш отстапки во дозирањето на прав во однос на вода. На 30мл вода, се става една рамна дозерка, ни помалку ни повеќе. Ако бебето треба да испие 80мл, ставаш 90мл вода + 3 дозерки прав = 100мл вкупно. Од тоа му даваш да испие 80 и остатокот од шишенцето го фрлаш. Не треба да си правиш твои математики кои се небезбедни за бебето.
Vo red jas ve svajkam ama jas taka mu pravev i taa mi go povrajkase toa mi e muabetot i mi rekoja da mu davam taka zatoa sto ne mi e jasno zatoa i pisav oti vi rekov tri doktorki razlicno mi kazaa
Напрај му 90мл+3 дозерки, дај и 70мл од тоа , ако сака уште дај и повеќе. Не можам да сфатам зашо 2 и пол дозерки за точно 70мл да бидат. Дозерките се со причина стаени..
И моите повраќаат па никој доктор ме ми дал совет за несоодветно мешање на млекото. Бебињата повраќаат оти им е вишок, во некои случаи оти имаат рефлукс. Во случај ако бебето има рефлукс се дава специјална формула за тоа, а не сами на своја рака да го правеме поретко/погусто.
Vo red fala vi na site za sovetite.. Pocnav i dadov 90ml+3 merici =100 go ispi ke teram vaka 2.5 do 3h spienje
Мајки само моето ли повраќа толку многу? Некогаш помалку а некогаш и повеќе. И тоа после скоро секое јадење. Вчера од аптамил сменив на холе ама ми се чини како повеќе да повраќа од него. Не знам колку се гледа само
Бебе е 10 месеци, до сега е доено само, да земам формула 6+ или10+ не знам што е разликата, и кое е подобро од двете во дм, baby love или bio?
Сите бебиња повраќаат, тоа што му е вишок го исфрла. И не менувајте толку често млека, поготово не на почеток затоа што им е сеуште осетливо мешето и таман организмот се навикнал на едно млеко и го прифатил, наеднаш му внесуваш нешто ново па после им се ствараат грчеви или не знам што.
Ако е вкупно 750 не би требало да е многу, а и од менување ад може повеќе да повраќа. И со аптамил волку повраќаше? Дали после секое хранење и обилно? Дали еднаш или цело време си повраќа? Дека има разлика помеѓу бљуцкање исфрлање на вишокот и повраќање.
Формула 0+ или пре е најблиску до мајчиното млеко. Се преминува на 2 3 кога не го држи 1 и пие повеќе од 1л. Тоа го имам научено до сеа пд истражувања
Здраво мамички, до сега пиевме бејбилов 1 млекце од дм ама цела недела го немаат на залиха, може да ми препорачате некое најблиску до него?
И јас барав нема никаде, сега мм ми кажа вторник стига, царинат кај нас Дм, ние зедовме пре био и ептен го прифати од тоа има секаде
Нема ни пре кај нас само 2 е останато, до среда имаме после тоа незнам шо ке правиме а ептен го прифати