Јас почнав чајче од вчера, 3 месеци ќе полни за некој ден. Ме фати страв да не дехидрира затоа што почна да има посуви пелени. Негде 60мл му дадов вчера на неколку пати по малку. Исто некако ко да не додржува 3часа(на ад Аптамил сме) како погладен да е. Чајче имав Бекутан и такво му дадов.
Нема потреба од чаеви на толку мало бебе, плус Бекутанот е полн шеќери. Со адаптираното млеко си добива доволно течности. Ако сметаш дека е гладен зголеми доза или давај почесто од 3 часа.
Да зголемив доза и плус некогаш и пред 3ч му давам, зависи како ќе побара. Бекутанов го читав не пишува дека има шеќери, па сега незнам Фала на совет, секако планирав консултација и со педијатар но сметам дека на топло време треба дополнително течности (вода или чај)
Devojki malce pomos bidejki tabelata malce mi e nejasna .. malata ima 2+17 dena ima 5200kg do sega i davav 3 merici so 90ml voda idese 100ml vkupno e sega spored tabelata jas treba da i pravam 120ml voda + 4 dozerki taka ?? Ili gresam ?
Мајки дали сте виделе во кој дм има 2ка бејбилав млеко? Денес бев во капитол ама нема, имаше само пре и 1,и немаа инфо кај има 2ка
Мајки јас дефинитивно грешно дозирав според погоре напишаното. За 60 мл млеко ставав вода до обележаното 2 на шишето милиметар под обележаните 60мл. Сега сфаќам дека треба да ставам вода точно 60
Тоа 2 е oz ( американските мерки за мл ). 2 oz = 59мл. Не си утнала за многу Маж ми мислеше дека тие бројки се колку лажички АД треба да се стави
Ние сме на комбинирана исхрана доење плус ад.Додека пиеше бебелан каката и беше златно жолта ама дека испитавме интолеранција на лактоза и испадна бебе позитивно моравме да смениме Aptamil lactose free и од тогаш кака зелено некогаш дури и темно зелено
Мајки ме збунува моментот дека бебе несмее да испие повеќе од 1 литар АД во 24 часа Па добро по колку оброции им давате на бебињата кои имаат полни 4 месеци и се само на Ад?
На таа возраст пиеше 6-7 оброка по 150-170мл, дневниот внес на АД за 24ч му беше 850-1000мл. Поради таа причина на 4,5м почнавме со воведување вкусови.
Моето на 3ч пие по 150 мл. Т.е почнуваме наутро во 06-07 ч со 150 мл и на секои 3ч пие по толку. Вечерта бањање во 20:00 ч и пак 150 мл млеко и си спие без да трепне до 06-07ч. Денски некогаш ми кинка после јадење, мислев сака уште , но со цуцла се смирува одма. Ваљда не е гладен штом веднаш престанува да плаче. Давам и чајче чат пат , не повеќе од 50 мл. За две недели ќе почнеме со вкусови. Едно прашање До кога треба да се креваат да ждригнуваат бебињата?! Моево последнава недела многу тешко ми ждрига. Не бљуцка, не повраќа, ама се случува и да не ждригне.
Јас веќе не ја ждригнувам а утре полниме 4 месеци Кај тебе бубче добро е што ноќите ги спие и кога ќе израчунаш сепак не надминува 1 литар Мојата пие по 120 и ретко издржува 3 часа и ноќно време обавезно се буди, и ништо не менува ако и дадам поголема доза за да спие она пак ќе си стане
Имаш пробано со 150 нон стоп да даваш? Јас 150 давам веќе скоро цел месец. И кај мене првата недела кога почнав со 150 одвај ми издржуваше 3 ч и обавезно се будеше ноќта еднаш за млеко. но за 5-6 дена се навикна. Лакомо е моето. Се случува и ние да надминиме 1л, иако ретко. Моето денес полни 4м и има околу 6.700кг.
Пробај да даваш поголеми дози преку ден, така ќе потребната количина ќе ја прима во текот на денот а навечер остани со малите и со тек на време ќе се зголемува периодот меѓу нив и ќе прекине ноќното јадење.