Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Dormir

Dormir Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    13
    Se e ubavo na Holle

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    2ката. Најдов 2 кутии после барав немаа

3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.205
    Допаѓања:
    30.312
    Дм капиштец имаше минатата недела.. да се јавиш да прашаш дали имаат уште

4. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Ќе побарам фала ти :hug:

5. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    2.089
    Јас од веро џамбо земав претходна недела
    Пиши им на фб ќе ти кажат локации кај го има

Мене пред 1 недела ми вратија ова
    Драга наша, моментално од ова млеко имаме во ГТЦ, Сити Мол, Веро Центар, Бит Пазар, Тафталиџе, Расадник, Куманово, Штип и Flatiron. Убав ден

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Фалаа ти :hug:

На Lea.Messi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.347
    Мајки , сакам де преминам од Hipp Combiotic на Aptamil како да постапам правилно при воведување на ново ад?

8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.205
    Допаѓања:
    30.312
    Некоја членка на форумот ја имаше прикачено оваа слика. Јас не се водев целосно по ова ама сменив од хип на бебелан без да примети, дури и бебеланот повеќе и се свиѓаше и затоа побрзо се привикна :)

Прикачени фајлови:

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    422
    И јас дирекно направив промена од бебелан на бејбилав. Одма го прифати без никакви проблеми. Дури и грчевите се изгубија..

На tina2018 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  10. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Здраво мами... Значи малово ми е 5++, а 3 месеци се мислам дали да му сменам млеко, ама мислам дека морам да се решам. Од раѓање сме на Бебелан. Од прв ден ми кака на 3-4дена(зелена кака) и многу ми бљуцка. Некогаш и во млазови (ако тоа се смета за млаз:^)). И после 2часа од пиење млекце знае да ми поврати како урда. Можеби се работи и за рефлукс. Морам да напоменам дека тоа се случува само преку ден кога е активен многу, кога се напнува. На спиење никогаш не се случило, а спиеме на рамно без перница. Одлично напредува. Роден 3520гр, на 5++ е околу 9кг (треба да се мериме деновиве). На сето ова последниов месец ипол ни е борба за пиење млеко, пие лакомо додека се засити и после толку, бута шише, станува... Инаку "пиеме" по 120мл на 3часа, ама не ги пиеме секогаш цели. Со вкусови почнавме пред 2 недели.
    Е сега сакам од вас да слушнам искуства дали да менувам млеко да пробам и од кое млеко сте задоволни?
    И дали да земам 1ца формула или да причекам после 6м да земам 2ка?

На Viki2021 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    2.678
    Со оглед на ова што си го напишала, дефинитивно мораш да смениш млеко, ама консултирај се и за килажата со педијатар 9 кг за таа возраст некако како многу, треба да се дуплира а не тродуплира и веројатно влуцкањето може да е од прејадување. Гледам по 120 пие, ама на 3 часа..... Да не е многу? Јас веќе на на таа возраст почнав да давам на 4 до 5 часа.

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Да, те сваќам ама не ги пиеме цели 120мл, јас су правам и си фрлам. Претежно по 90мл пие. А за килажата не ме загрижува, не е дебелко бебе, гени се во прашање, сопругот е 2м и малово ми е на него.
    Иначе на почетокот брзо напредуваше и повеќе, сега малку стагнира. Ми рекоа дека е нормално, секое дете различно напредува

13. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    А вкупно колку пие во 24ч? :)

14. Pukanka MS

Pukanka MS Нов член

Се зачлени на:
    11 мај 2022
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Здраво, не знам дали е соодветна темата за прашањево... Бебето ми е 9++, само на доење е во однос на примање млеко (веќе има и 3 оброка цврста храна), а сакам да почнам да го ,,спремам" за одвикнување, планирам до 1 година да го дојам, од септември да тргне во градинка... Е сега, ми советуваат да почнам да му давам и АД, да не е само на мајчино, за да се навикнува да пие (не знае баш од шише, вода пие од чаша). Прашањето ми е: кога да му давам АД, по колку милилитри и од кој вид АД да купам? Навистина сум неупатена во врска со овој вид дохрана, ве молам за совети.

15. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    2.678
    Пробај да го храниш на 4 саати да видиш дали ќе бљуцка

16. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Не повеќе од 800-850мл. Никогаш нема испиено повеќе од 120мл на оброк. Сум пробала и на 4 часа ама ретко издржува.

17. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Сум пробала ама ретко издржува 4 часа. Инаку за бљуцкањето немало некоја разлика, ама повторно ќе пробам баш на тоа да обрнам внимание

18. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Таман си е, и не е многу на 3ч по 120, јас пробував помалце и почесто па тоа упали да престане да бљуцка толку многу ама скроз не е исчезнато. Педијатаров ми викаше нормално е, кога ќе почнете со цели оброци ќе престане. И стварно еве сега скоро и да го нема. Пробувај различно па ако не бива, смени го млекото, нема зошто да се плашиш (само знај дека ќе му треба време да се навикне) :)

19. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Фала ти многу:)

На unearthlysarah му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Кај мене првата ќерка исто не знаеше од шише да пие додека цицаше и не ни научи, директно почна од оние со клунче што се чаши/шишиња, цицаше до 15 месеци, и од кога појдов јас на работа, нејзини 9 месеци, издржуваше без млеко додека се вратев од работа, за тоа време имаше оброк и ужина. Сега малово од 5 месеци го оставив се вратив порано на работа. Пробав неколку видови ад ама сите ги плукаше, па на крај кога можев на пауза си доаѓав за да цица, кога не и даваа разредено кравјо и супер поминавме, сега веќе си издржува и таа без млеко додека се вратам од работа. Поентата ми е дека секое бебе е различно, џабе планираме предвреме, сами си се средуваат работите. Ако решиш може и преку ноќ да го одбиеш и ќе најдеш чаре, а може и вака да планираш до година да цица па да испадне до 2 години :D времето ќе си покаже, преку ноќ менуваат и се адаптираат бебињата. А ако го пуштиш во градинка ќе мора да фати шише или чаша со цефче наједноставно. Ќе протестира ден два и гарант ќе попушти, ќерка ми кога тргна во градинка беше најголем нејадач не појадуваше таму не било убаво јадењето, ама затоа за ручек по 2 чинии јадеше и сега "си легна на брашното" :DНа годинка веќе ќе си јаде скоро се и ќе немате гајле:hug:

На Pukanka MS, lovely91 и tina2018 им се допаѓа ова.