Здраво Мајки Мајка на предвремено близнаци родени во 32 недела. Бевме на аптамил ама заради јаки грчеви сменавме на нан оптипро дадено 7-8 пати некако полошо е незнам дали направив грешка незнам што да правам дали да си се вратам на аптамил ? Дали е можно од толку малку време да е полошо
Аптамил Комфорт е за регулирање на колики и опстипација и може да помогне во намалување на грчевите. Исто и ColiPrev капки во секое млекце. Но, сето ова може да ублажи, грчевите се неизбежен дел кај повеќето бебиња. Битно да не им менуваш често млеко, земи едно и со тоа само, ако не го повраќаат и добро напредуваат значи им е добро, а за грчевите масажа на стомачето и термофорче.
Тие што користите холе кравјо млеко, на колку часа ви бара бебе за јадење? Столицата како е? Секој ден или преку еден ден два?
Зависи од возраста. Откако почна да јаде цврста храна, не бара толку и се стави во ред. Претходно некои денови на 3-4 саати, денови кога беше во скок и на саат ипол до 2 знаеше (или можда ја сум мислела дека е глад и не сум знаела другачије да го смирам). Кога бара почесто, давај помалку мл. И столицата варираше, кога имаше грчеви првите 3 месеци, знаеше и на 5 дена еднаш да кака, па прекинав пробиотик и се среди. Сега веќе секој ден по 2 пати.
Препорачано е бар до година да се пие ама педијатарот ме советуваше да го прекинам да видиме дали е до тоа (диастоп пиеше) и еспумисан да ги сменам со колиеф, и така и испадна, дека тоа му правело запек. Супер е тежината, моево дури на 6-7м беше 7ипол кг
Здраво мајки, малата има 3 месеци, сега за сега напредува добро има 5.300 кг. Пред извесен период вклучив и дохрана Бејби лов 1 дека немам доволно млеко. Што значи ја дојам 3-4 пати во денот па следното е со вештачко. Меѓутоа многу повраќа, пробав да и давам помали оброци да не се прејадува и пак исто. Вака е весела, темпераментна, кака некогаш 1 во ден, некогаш 2 или 3 пати. Некогаш пак прави пауза од ден - два и не кака♀️
Дали треба да се врие флаширана вода или само од чешма? Јас вријам флаширана ама многу време ми треба да ја оладам и кога плаче па мислев да убрзам процес малку. И дали некој нашол термометар за вода, ми се смачи веќе со прст да ја проверувам одприлика.
Јас ја вријам, со превривам во тенџере отпеилика 1литар и за тој ден имам. Кога ми треба за млеко само ја стоплувам
И кај мене иста состојба. Колку го земаш Бејби лов? И по препорака на педијатар воведе ад или сама? Јас сама по 2 - 3 оброци може е меше или грчеви но јас се плашам дека е гладно и му давам кога не може да се смири со плачење. Инаку супер напредуваме
Јас ја топлам флаширана вода во микробранова со се стаклено шише. Мерач на температура купив од зелен пазар од тие како продавнички тезги карши тие што продаваат цвеќиња.
Јас вријам цело време, ама ние зедовме бокал што покажува колку степени е водата. Т.е ќе ја преврие и ставам да излади до 40 степени и така си стои. Малку беше скап, ама ептен ни се најде посебно дека цело време сме на ад.
И ние сме 80% на АД слабо имам млеко, најтешко ми е да ги погодам тие 40-50 степени за да растворам млеко, сите термометри што ги најдов до 40 степени мерат онакви за бањање, ми треба некој ко за храна индустриски до 100 што мери барем.. Не знам греачи за шишиња дали се исплати?
Незнам мила немам искуство, јас спасот во бокалот го најдов. Те сваќам греј па лади, па мора да го пробаш па миј цуцла. Се надевам некоја ќе ти пише дали се исплати греачите за шишиња.
Никогаш не сум мерела колку степени е водата, ја топлам, ако е премногу топла додавам ладна, мешам со прашокот и пробувам на зглоб. Ако треба да се разлади уште поминувам под млаз ладна вода. @S.o.F.i Како го пробуваш млекото дали е таман? Оти викаш миеш цуцла после тоа?