Нормално дека секој си одлучува за своето дете ама јас ќе си го кажам своето мислење. Не можам да сфатам како во 2022 година некој би дал на толку мало бебе кравјо млеко. Таков уште неразвиен дигестивен систем да прима секојдневно во големи количини нешто што нема никаков бенефит, само да му го полни стомакот. Кравјото млеко има високи концентрации на протеини, натриум и калиум кои се претешки за бубрезите на бебе. Кравјото млеко нема доволно железо, а и тоа што го има не се реабсорбира доволно во тенкото црево и влијае на апсорпцијата на други минерали. И нормално ова доведува до тешки форми на анемија. Мастите се заситени, нема влакна, и тн. Ама да не зборам, доволно е да де погледне кутијата и составот и да се спореди. Исто не држи вода муабетот дека порано бебиња пиеле кравјо и ништо не им било. Ниту сме порано, постои адекватна замена, ниту ништо не им е. Последиците се гледаат покасно во животот. Јас не пијам кравјо, а не па на бебе да дадам. Ама па зошто постојат доктори и педијатри нели овај... Едит:
Баш така. Никогаш нема да ми биде јасно за кој момент порано се зборува. Јас имам 43 год , сестра ми 50 год и двете сме биле на АД до 2 год. Значи уште тогаш знаеле, барем моите родители, за бенефитите од формула, наместо обично кравјо млеко.
Тоа дека не се дава кравјо млеко знаеме сите. Мене ми даваче после 6 месеци бидејќи немале АД, на братучед ми исто му даваа над 3м (транзиција, ембарга и снемало АД млеко). Е сега не знам дали било од продавница купено или од кравар. Читам тука некој германски педијатар кажува дека над 6 месеци може да се дава макс. по 200мл на ден. Повеќе не, штети на бубрезите. Пишува дека ако сте заборавиле да купите АД, може кравјо млеко да се размеша во сооднос 1:2 со вода, но пак да не е повеќе од 200 мл млеко на ден. Така да не е ништо страшно ако се дава во ограничени количини. https://www.apotheken-umschau.de/fa...nn-duerfen-babys-kuhmilch-trinken-794535.html
Здраво мајки, да сподели искуство мајка чие дете е ма АД Novalac Allernova AR формула какво е какото на бебето. Ние веќе 5 дена сме на тоа млеко и столицата е зелена, од посветла до многу темно зелена.
Женски ,ќерка ми има 3 недели, некогаш пие 90 мл, некогаш 60мл. Обично кога пие 60, огладнува пред да поминат 3часа. Еве сега и кога ќе испие 90, огладнува пред 3часа.. На 2, 2ипол часа е гладна. Дали може да е нешто до млекото? Да сменам друго? Или што да направам? Нутрибен 1 пие.
И ќерка ми тој период пред 40 дена се будеше на 2 до 2,5 часа.Пробував и по 100мл(као демек да и зголемам доза да не се буди на 2часа) ама пак си пиеше од 60 до 90мл и пак иста песна.
Препорачаните оброци множени со 24.Јас вака сметав....друг начин нека сподели некоја членка ако знае.
Моите постојано пиеја на 2-2.5 часа. И да сум сакала да дадам повеќе да ги држи подолго не го пијат и пак останува истото време.
Период е? Не е гладна? Да и дадам бар 30мл така кога ќе бара уште? Што да правам? Страв ми е да не е гладна, страв ми е да не ја прејадувам, зашто ако одам по таа формулата за килажа, ќерка ми повеќе млеко пие од бројката што излегува кога ќе се пресмета., страв ми е да не ја здебелам многу. Првото дете ми беше само на доење ич вакви работи не гледав, сега ова ми е шпанско село
Може да ми објасниш? Не сфаќам Јас пресметав со ова на кате, со 4 кг (не знам дали има толку може има малку повеќе ама ко средна вредност зедов 4 кг дека има) и доаѓа дека отприлика 80 треба да пие. Е сега има еден проблем мал! Тој и цица плус кога сака колку сака и ако дадам 80 плаче пред 3 часа Дајте совет оти бардовци не ми бега
Јас не се водам по пресметкиве.. Кога рачунав за ќерка ми,испадна дека повеќе пие од резултатов и баталив.. Гледам позади на кутијата од млекото пишува колку треба да пијат за неделите, па гледам да не се прекорачи дозата..
Мајка ако не плаче значи не е гладна,но доколку и по испиената доза плаче или не ти заспива се буни тогаш доправи и уште 30.Со тек на време ќе си фатите ред.
Како го сметате времето од давање АД од едно до друго хранење? Од почеток на првото до почеток на второто или од крај на првото до почеток на второто?
Реално грешка правиш ... Извини ама така ми личи... Може па и јас сум грешка ... Види ... Повеќе ми има логика точна да е пресметката твоја отколку таа на кутијата... Значи не може дете што е родено 3800 и твоето бебче во првата недела исто да треба да пијат... Не знам нека кажат другите мајки дали грешам ....