Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    4.342
    Jas gi pram kasite so ad. Ama sakam da vovdedam kravjo samo za kasiccki. Dali go razredvate so voda koga se voveduva? Ad ne planiram da prekinam da davam do 3 god.. Inace e 1god I 3 mes.

2. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    4.627
    Јас никогаш не сум правела каши со АД, секогаш само со вода, ама сакав кравјо да воведам зошто се спремаме за градинка, а таму им ги прават со кравјо и така направив..пола вода пола млеко

На Kaja991 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.240
    Допаѓања:
    22.836
    50:50 за воведување, пример кексолиното ми нема убав вкус со вода, го праев со АД, сега со кравјо :)

На Kaja991 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    4.342
    Kolku vreme go davese 50:50?

5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.631
    Допаѓања:
    23.565
    Од кога се преминува од аптамил 1 на аптамил 2 ?

6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.240
    Допаѓања:
    22.836
    3-4 дена

7. демотивирана

демотивирана Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    563
    Здраво! Првпат сум во оваа тема,бебчето ми е прематурче родено 30 недела, направивме 5 месеци вчера. Од пуштање од болница пиеше Аптамил прематур и беше многу лаком и супер напредуваше. Пред 2 месеци преминавме на аптамил 1 исто добро напредуваше до последната контрола кај педијатарот. Овој месец незнам како ќе сме зашто бебето наместо да ја зголемува дозата, ја држи иста и ја намалува. Пиеше минатиов месец по 130 или 150мл,овој месец најмногу што пие е 120 и тоа еднаш до двапати во денот се случува толку да испие, другите оброци му се по 90 или 100мл. Овие оброци ги прима на 4 часа. Се плшам дане не напредува доволно. Дали му е здосадено од млекото незнам. Се случува да сум многу упорна со млекото само да го испие колку треба според табелата (а и докторот ни кажа ако јаде на 3 часа 130 мл ако јаде на 4 часа 150мл) и ќе ми бљуцне или поврати и џабе сум била упорна пак примил колку тој сакал. Се мислам дали да го сменам млекото,а од друга страна се мислам зашто до сега убаво напредуваше

8. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    5.362
    Бебе нека пие колку сака, мој совет. Не го форсирај и терај со сила, големо е веќе, знае да регулира глад и колку му е доволно. Не ги гледај табелите, секое бебе е индивидуално. Еве моето на 9м дури почна по 150мл на 3ч. Следи си го бебето, битно е да внесе доволно во 24ч.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.171
    Допаѓања:
    5.729
    И моето е исто прематурче родени 30недела, сега е 10месеци. Пие млеко најчесто на 2-2.5 часа. Некогаш ќе испие 160-170, некогаш едвај 80. Колку и се пие толку. Цврстата храна е хаос, најчесто има еден оброк што обично е 80-100гр. За повеќе затвора уста и крај. Во добри денови има и втор оброк 30-40гр.
    Остави го да пие колку сака. Ако сметаш дека испил малку, понуди пак порано не чекај 4 часа.

На демотивирана и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.240
    Допаѓања:
    22.836
    Остави табелите. Нека пие колку сака, не го форсирај. Ако е гладно, ќе си познаеш и ќе зголемиш доза. Мојава е 10м па еве вчера пред спиење испи цели 60мл ( а обично пие околу 200мл )

На демотивирана и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    5.552
    Леле како себе си да се читам. Моите се 3+ почнаа да ми бојкотираат ад. На комбинирано доење со ад сме, за цицање не одбиваат ама ад од 5 оброка во денот 2 минимум се со буткање молење плукање. Ги мерам дома и ми стагнираат веќе две недели. За доење само немам доволно млеко за двете и неам ум што да правам, дали пак да менувам млеко, дали ванила да ставам (читав тука некои мами имале успех така) дали да ги оставам и да се надевам дека им е период.

На демотивирана му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Jas se razocarav mn denes.Vo aptamil 3 pronutra najdov crv vnatre.Im se javiv Sk i go vrativ vo aptekata od kade go zedov,pa da go pratele na ispituvanje.

13. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    563
    Големи да растете :hug: нудам на 3 часа и тогаш ептен налку ше испир на помалку од 3 часа не давам нели не е убаво да се дава адаптираното на помалку часа.

14. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    563
    Лелее се згрозив, датум на употреба имаше? Не смее такво нешто да се случи

15. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    563
    Мислам дека и ние стагнираме ама ќе видиме на контролата немам вага дома кујнска,се мерам на обична дигитална со бебчо и без бебчо,горе доле точно кажува со мерењето кај матичниот. Ние за 10 дена сме на контрола ќе видам како ќе биде не сакам да менувам млеко на своја рака. Нерви кинам кога пие и например останало уште 50 мл од млекото и се тегне се турка плаче од цуцлата плаче за цуцлата никако неможам да угодам

16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.171
    Допаѓања:
    5.729
    Јас колку што знам и АД се дава на барање на бебето, никогаш не сум чекала 3 часа. Пред некој ден имаа постирано слика со тоа дека го пишува и на кутијата од АД, дека се дава на барање на бебето.

На демотивирана му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Imase ok bese

18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    5.552
    Хип да, може да се дава на барање на бебето, аптамил е потешко сварливо и не се препорачува да се дава на помалце од 3 часа.

19. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    563
    Така ми кажа педијатарот и на аптаклуб истото го пишува.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.347
    Допаѓања:
    5.240
    Овој период и мојата почна да го одбива. Постојано беше со плачење.
    Сменив и млеко ама џабе.
    Си остана така. Напрај млеко-фрли.