Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    177
    ние немавме проблем со спиење, па и сега немаме си спие цела вечер се буди само за млеко,а и преку ден има 3-4дремки по час некогаш и час ипол..

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    36
    Мајки не знам веќе што да му дадам на бебчето. Почнавне со аптамил прематур и биогаја пробиотик, еден месец беше се добро какаше, немаше проблем и после тоа почнаа проблемите. Земавме новалак ит и бејби тол коли капки, какаше нормално еден месец и пак проблем. Сега сме еден месец со бебелан и провен и сега пак не може да се искака... а клизми не ми се ставаат на секое

3. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    А да пробаше waya пробиотик?!

4. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    36
    Викаш ќе му помогне да се искака?

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    А зошто толку често му менуваш и млеко и капки? Моето какаше еден период на 7 дена и ми рекоа нормално е (на доење беше со по една дохрана АД понекогаш). По некое време само му се регулира какањето.

6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    По колку дена не кака бебето? Тврдо му е мешето, го боли?
    Моето не какаше по 5-7 дена, но никогаш не сум ставала клизма.
    Столицата се среди кога почна со цврста храна.

7. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    36
    Докторката ми ја препиша клизмата и две недели веќе се нема искакано и премногу му е тврдо мешето

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Во тој случај во ред. Но не менувај често млеко, му треба време да се навикне мешето.
    Пробуваш ли да му олесниш со масажа на мешето во правец на движење на стрелките на часовникот и возење точаче. Кај моето тоа помагаше.
    Можеш да го смениш и пробиотикот, можеш Ваја или некој од претходно што ги користело и му помагале.

9. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    36
    И тоа е пробано нема никаков ефект и со ноџињата накај стомакот притиснати не помага

10. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    214
    ај направете масажа на стомаче според линковиве: https://www.facebook.com/reel/761270688748065?fs=e&s=m
    https://www.facebook.com/reel/588436383101958?fs=e&s=m
    јас овие две и ги правев кога не какаше по 2-3 дена АМА исто така почнав да и давам по 2-3 лажички извриена вода со зрна ким и малку чај од анасон и сега е океј.

На Mama998 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.797
    Допаѓања:
    5.772
    За исхрана со адаптирано дали после двомесечна возраст ги будите на час бебињата?

Кај мене се храни 6-7 пати во ден што би било на 3-4 часа. Од прв ден дома, па до сега не сме ја оставиле подолго од препораката и предвиденото. Е сега последните денови на еден оброк обавезно се случува половина час пред времето за хранење да заспие цврсто и кога ќе дадам шише ги имаме следните ситуации

- да го испие млекото во сон, што е многу ретко и да продолжи да спие
    - втора опција е да се разбуди веднаш со што следните 2 часа е буквално неподносливо бебе. Ни во раце бива, не во релаксатор, ни на baby gym, ни да презаспие. Комплетно нервозно бебе станува. Во случајов доколку во тие моменти ја оставам да спие еднаш во ден или еднаш на неколку дена би билс гладна и до 5 часа сигурно. А има ситуации кога и на 2.5 часа бара храна.

12. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    36
    Буди го бебушо
    Не го будам, сам си станува на 3,5-4 часа. Не сум го оставила млекото да го пие во сон, туку си го будам. Пробај дај цуцла кога е така неподнослива, мене цуцлата ми помага дури и се смирува одма. А за тоа шо бара на 2,5 саати си добра, моево на 1.5 саат некогаш бара пак да јаде.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  13. easterbunny123

easterbunny123 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    17
    Здраво мајки.
    Дали некоја има искуство со промена на млеко поради атопичен дерматит?
    Според педијатарот, бебето ми е осетливо на млечен протеин, но се уште немаме направено испитувања. Не ми се почнува со хипоалергенско млеко од страв да не го прифати, меѓутоа сакам да сменам од ХИП комбиотик 1 на Аптамил 1.
    Засега супер напредува и најголем страв ми е како и дали ќе качува на килажа.

14. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.561
    Допаѓања:
    5.525
    На малиот му сменија исто ради дерматит иако после 7 месеци чисто се сомневам дека било од кравји протеин. Нејсе, почнавме со аптамил ха за да после две недели разберам дека таа формула престанува да се произведува, едно време земавме хип ха ама му правеше запек па по препорака на производителот и поради што нема докажана алергија на кравји протеин преминавме на аптамил комфорт. Доколку постои алергија, од Аптамил се препорачува Pepti Syneo формула која е со ектензивно хидролизиран протеин. За прифаќање сите ги прифати ама овие формули секогаш се даваат исклучиво со препорака на доктор. Каде и какви испитувања ќе правите за да проверите дали има осетливост? Колкаво е бебчето?

На easterbunny123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Jas i diastop bi ti preporacala. Od pocetok go koristime i ne bi go smenala.

На Mama998 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.945
    Допаѓања:
    6.182
    Јас добив совет уште од рагање да не го будам ако добро си напредува. Ама мојот си станува за млеко, на 2-3 часа и ноќе. Јас не би го будила, освен ако не паѓа на килажа

На Miss_S и Mama998 им се допаѓа ова.
  17. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Decava ni se isti vo sekoj pogled, duri i neverojatno e :o
    Od vcera pravam kako sto ti pisa @Anturium zasto primetiv deka pogolem problem imame ako e nespana otkolku nejadena. Eve denes, jadena vo 7.30h i vo 9.30h veke bese nervozna mnogu zasto i se spiese i nemozese da prezaspie. Ni so niskanje, ni so peenje, vristese. Ponudiv mleko vo 10.30h i od lutina trgase dva pati i pak vreskanje, pa trgase i plukase i se otkazav zasto se ponasase ko da ja kolam a ne mleko da davam. Na kraj tatko i vo 11.00h ja zaspa na gradi i spiese do 14.00h
    Si ispi mlekce redovna doza 120ml i si zaspa odma pak. I veke ne ja budam za mleko, vcera posledno taka napraviv i mi se plaka majkata cel den. Veke ne, ja gledam napreduva teska e masala, edvaj ja drzam i ne ja budam za mleko poveke. Ako e gladna nemoze da spie, ke si stane.

На Miss_S и Mama998 им се допаѓа ова.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.945
    Допаѓања:
    6.182
    Слободно оставија да си спие ако си напредува добро. Гладно дете не спие. Место да ја будиш спиј си со неа мајка :)

На Lavica2602, Miss_S и Mama998 им се допаѓа ова.
  19. easterbunny123

easterbunny123 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    17
    4 месеци има, во моментов на слепо би сменила, докторката ни е надвор од МКД, па само по Вибер се консултираме. Не знам каде ги прават, веројатно Авицена во оние пакети за алергии ги има, ама ова е само моја претпоставка.

Зошто се сомневаш дека не беше тоа? Не се повлече?:/
    Фала ти најмногу за советот!

Последна измена: 14 март 2023
  20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.561
    Допаѓања:
    5.525
    Ние правевме во Авицена, не покажа алергија на кравјо. Некоја лесна сензитивност на други работи од кои пак немал реакција кога сме ги вовеле. Се сомневам во точноста на овие тестови, премногу се мали за нив. Друго, ако имал алергија на кравјо логично е да појавеше симптоми порано, а не после 7 месеци пиење на ад. Ама доктори...што викаат, тоа ќе правиме