Дали давате чај и каков? Нас ни дозволија да воведеме чајче, исклучиво се на адаптирано, ама не дочекуваат 3 саати, па измеѓу да ги подлажувам со чај бекутан или плантекс. Плантексот го нема по аптеки, не го увезувале, бекутанов само шеќер е, гледам состав.
За анасон има нови препораки, не би требало да се дава на бебиња поради големо количество на естрагол? кој бил канцероген....
Ве молам за совет и помош ако некоја од вас се соочила со следнава ситуација. Откако преминавме од аптамил прематур на аптамил 1, едново бебе кака инстантно после секој оброк и плаче страшно до следниот од што е гладно. На послефна контрола качил само 40гр за една недела што е премалку. Прашавме докториве да го смениме млекото, викаат не, добро му е. Му прекинав колиеф, сменив пробиотик, наместо бебитол неонате му давам биогаја, пак иста ситуација. Докториве и матичен и во Систина не помогнаа, се држат за аптамилот и дека бебево е ок, а тоа кутро се раскинува од плачење. Дали да си играм јас доктор и да пробам друго млеко или да не знаете некои испитувања да направиме? Другото близначе таман си напредува и нема вакви проблеми, она па кака на 3,4 дена едвај и се бори со грчеви.
Мене во Систина ми сменија Хипп ХА на Аптамил АДЦ и и' се направи запек после тоа па после 2 недели севратив на Хипп. Не ни имаше основа за менување кон Аптамилот, ама ај. Ако не гледаш промена, менувај, така ваљда ќе се најде попогодна комбинација. Исто така почнав на 3,5 месеци да давам и чај од Бекутан за доенчиња со превриени зрна ким, ама сега гледам мн. шеќер содржел тој на Алкалоид па може ќе сменам друга марка, Хипп или Холе ако имаат ист таков. Сега кака на 2-3 дена, а некогаш и ден за ден. И секој ден и' правам масажа на стомачето и стапалцата за полесно да се искака. Пробајте и вие.
Ние користевме аптамил прематур и ич не ни беше корисно, доби запек. Па докторката ни даде новалак ит и пак после тоа запек и сега сме со бебелан и сме задоволни. А пробиотик земи или ваја или провен
Ќе пробаме се од ова. Денес пак се жалев на докторката, и покажав полна пелена како изгледа столицата и го врати на аптамил прематур, вика дека аптамил 1 не успевал да го свари, затоа е цело време гладен. Прееска му дадов прематур, не какаше досега и спие мирно, веќе 3 часа не побара храна, бар засега, па ќе видиме до следно мерење како ќе биде. Ако не ќе си купам млеко на своја рака, не знам прематурот до кога е паметно да се користи и да не почне запек па сега со тоа да се мачиме.Од чаевите пробав бекутан, ама само шеќери е и го фрлив, земав хип од коморач, тој ми го плукаат, изгледа не им е благ, после скептично фаќаа шише со млеко, да не сум им подметнала чај
@Tess36 јас му давам Аптамил прематуре и сакав да сменам друго, ама педијатарката ми кажа дека се дава додека направи 3кг. Така да ќе продолжиме уште малку со тоа.. Се мислам следно да го купам адаптираното млеко од дм на бејбилов. Дали сте задоволни од тоа и дали е квалитетно?
@Cence имам чуено дека многу ги поправало бејбиловот, а и бебеланот мислам дека само накачува на килажа. Гледам по моево, на секои 2-3 саати е гладно (само преку ден) навечер го имам приметено кога му се спие бара да јаде и јаде по 120мл и пак не е најаден додека не добие лажливка во уста и не се понишка додека да заспие
Во нашиот случај и треба да качи килажа, но бидејќи немам многу искуство со адаптирано млеко..тоа значи дека не би бил најаден и би барал почесто храна, воедно и нутритивно не се богати со хранливи вредности?
Како може бејбилав да поправа?! А другите млека што прават? Сите млека по состав се скоро идентични најважно е на бебето да му одговара