Зошто само до 3кг? На кутијата пишува до 6 месеци, односно до максимум 7кг бебе. Ние стигнавмд до 3, ама еве не вратија на прематур, малиов уште немал капацитет да го свари Аптамил 1, па ќд видиме до кога ќе го држат и како ќе реагира.
Во една фб група за комбинирана исхрана советуваат ПРЕ како почетна формула и подолго, затоа што е најблиска до мајчиното млеко,давај му ПРЕ и следи како ќе му одговара и дали добро си напредува...
Фала ти, ќе му давам. Кога си беше на прематур ми беше бебе ко по книга, дури и грижа на совест имав дека ми е запоставен, ништо бе бараше. Камо да не му го сменев, ама слушав доктори, а не него, кога му го сненив млекото, ми се смени и бебето. И нормално дека ќе е хистерично кога е гладно.
Можеби грешно сум разбрала јас но мислам дека PRE и premature адаптираните млека се комплетно различни видови и за различни намени. PRE може да се пие и до крај како и 1, но за premature дека е до одредена килажа на бебе *Да се надоврзам, ќерка ми првите 7 дена комбинирано со premature (поради мала родилна тежина). Потоа до околу 3 месеци доење па повторно адаптирано но со 1-ца. Еве 9 месеци ќе прави се уште пие 1-ца и не планирам да променам. Од тоа што читав доколку: 1. Нема клиничка анемија 2. Не пие преголеми количини за 24 часа според возраста Може да се тера со 1-ца до крај Не знаев претходно за опција PRE, ќе ја одберев наместо 1-ца секако.
@Tess36 можеби погрешно се изразив.. но дека и спомнав сакам да го сменам, па затоа кажа дека препорачувале барем со направени 3кг. па после сме можеле да преминеме на друго. Но, сигурно може и понатака да се користи. Искрено јас најмногу сакам да сменам бидејќи не го пие многу количински.. Моето го пие, но ова не можам да му го подметнам за повеќе @Tiny Love што е разликата? Ме интересира да се информирам со време
Ако ознаката PRE стои после името на формулата, пр. Babylove PRE или Aptamil PRE тогаш тоа се почетни формули кои одговараат најблиску со мајчиното млеко и е најдобро да се комбинираат со доење. Ако PRE стои пред името на формулата тогаш е за прематурчиња, на пример PRE Nan. Некаде за прематурчиња стои и целата ознака Premature, пр. Aptamil Premature. Добри совети за исхрана со адаптирано млеко можеш да најдеш во групата на Facebook.
Ве молам за совет од кое шише сте задоволни за намалување на тивок рефлукс? Користам медела калма ама многу почна да одбива да јаде од што прима воздух. Сакам да го сменам ама не знам кое е најдобро. Фала
Мајки, вие што се соочувате со рефлукс кај вашето бебе до кога обично трае оваа состојба? Моето бебе е 5 месеци ама уште се случува да врати млекце, не како порано ама пак се случува..уште не можам да го ставам на рамна подлога бидејќи одма му се враќа млеко...благодарам
Истото и кај нас е. Од кога им го воведовме аптамил 1. односно пола прематуре , пола аптамил 1, плачат многу. Јас не би менувала веднаш .дај му шанса уште недела дена..
Пробај МАМ 0+ антиколик со дупло дно, исто и др.браун антиколик со широко грло, генерално сите со антиколик се спори и нема нагло да го испие млекото и да се наголта воздух. Моето не прифати од овие, особено ми е жал на мам што ме го сака, има опција за самостерилизација во микро ... Прифати авент натурал ама многу брзо тече и од 0 сисач и голта воздух многу па потоа ждрига и прди
Може убаво што ви дале комбинација, полека да воведувате ново млекце.Кај нас нагло кога приближија 3 кила ни рекоа сега одма аптамил 1 и едното бебе си го прифати без проблем, ама другото не го поднесуваше, 2 недели се утепа од плачење дење ноќе, не знаевме што му е, не спиеше ни 4 саати дневно, се трескаше од мене, какаше обилно по секој оброк, 8,9 пати на ден, кога го измерија качил само 40 гр за недела. Вчера и денес вративме на прематур, се смири, пак е буден повеќе саати од што треба, ама весел, гуга, си гледа наоколу, не се треска и не вришти, туку нормално плаче и какаше само 2,3 пати дневно. Ќе видиме до следно мерење, он пак огладнува многу брзо, на 2 саати, и после 1 саат се мачиме да издржи до следен оброк. Беља со ова млекава, секое бебе различно реагира, еве близнаци ќе речеш, сестра му вишок качи од кецот, а он воопшто не го поднесува.
Може и да не му одговара. Ќе видите на наредна контрола. Инаку и моиве последниве 10 дена едвај издржуваат на три саати. Некогаш 15 мин порано им давам. Чувајте се. Поздрав
Zdravo, imam kutija Bebelan 1 otvorena na 04.03, moze da se koristi uste 2 nedeli. Iskoristeni se 20tina dozi samo. Dokolku na nekoja i treba, neka mi pise, moze da ja podigne od naselba Lisice.
Само од томи типи и цуцла 1ца беше намалено повраќањето, до пред една недела пиевме со тоа. Скоро 8 месеци е. Целосно прекина со повраќање на 7.5 месеци. Нареднава недела сме 8 месеци и КОНЕЧНО не повраќа.
Majki koga se preminuva na 2ka mleko babylove? Ve citam pogore deka ne go menuvate, zosto? Jas si spremav zalihi od 1ca (neli deficitarno) i me zamisli patronaznata, mi rece 2ka da zemam