Докторот нека се врати на часови по математика. Изгледа бегал кога учеле за волумен. Како пишува на кутијата така се пресметките за вкупна милилитража. Инаку ако сакаш да даваш 115мл, направи 120мл и 4 дозерки и не мора да го испие целото.
Ај ќе се чудат зошто наталитетот во мк опаѓа Па можда ќе ги замрзнат цените и на адаптираниве кога ќе стигнат до 2000 ден
Јас не знам што е со адаптираниве, кај толку скапи, па уште не ни помагаат. Сменивме 3 млека, бебе константно гладно. Според килажа треба да пие по 75мл на 3часа, а тоа му е како воопшто да не пиел, му даваме и 120ки и пак е ненормално гладен, се треска, не издржува ни 5 минути, не заспива по оброк, цело време е буден и нервозен, а 7 недели има. Не се грчеви, ни нешто друго, баш се треска како гладен. Што може да му биде, зошто не се најадува, чаре? Полудев, цели денови и ноќи в раце, а имам уште едно близначе. Докториве ништо паметно не кажуваат.
@anngelique mnogu mi milo sto ve procitav i se odluciv za dm mlekoto. Bebe mi go prifati, si kaka redovno fala mu na Gospod nemame nikakvi reakcii. Se nadevam ke ostane taka. Planiram posle 6 meseci da preminam na 2ka.
Оо да не ме мислите и јас сум во план да го сменам. Ама едно ме чуди зошто е толку евтино од дм? Бидеќи увозници се тие?
Да го смениш. Треба да ни дадат од ДМ Фемина купончиња 90% или пелени или млеко купуваме од таму И другарки што не ми се на фемина ги напнав со бејбилав пелените. Сите се префрлија
Првиот месец на аптамил прематур, ла ни сменија на аптамил 1, не го поднесуваше, гладен, напредна само 40гр за две недели, па сама му сменив на новалак 1. Сега го мерам дома на вага за бебиња, напреднува, столицата му е супер, ама пак е константно гладен.
Како препознаваш дека е гладен? Мене ми личи на грчеви. На таа возраст немаат контрола колку им е доста и колку и да им дадеш ќе испијат, ама после тоа може да ги боли меше и да плачат поради тоа. Дополнително, ако прематур му одговарало врати се на тоа. На моите им го давав 3 месеци а имаа можеби и над 5кг, иако педијатар ме советуваше да преминеме на 1. Со 1 имавме ужасно искуство, плачење, грчеви, едниот близнак имаше дијареа после секое шише. Значи ужас. И се вративме на прематур.
Со 1 истото ни се случи како кај вас, уште недопиено млекото имаше течна столица, вода, тие 2 недели се изнамачи и воопшто не напредна, а докториве форсираа само 1. Го вратив на прематур па имаше запек и страшни плачки беа, па тогаш земавме новалак. Со него убаво јаде и напреднува ама последниве денови ми се однесува како гладен, раце силно стиснати во тупаница и по оброк, цуцлата партали ја прави, ќе го земам во раце ме гризе или раката си ја бута во уста и се смирува само со следно шише кога ќе стигне. Што знам, можеби и ти си во право, може се грчеви или нешто друго го боли па така се утешува. А претходно беше друго бебе, штом се најаде затвора уста и нема шанси да му бутнеш повеќе.