1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.495
    Па искрено исто како и во лименка од кутија колку може таму толку и во дозерка иако јас преферирам ако не ја искористам надвор при прво доаѓање дома да ја искористам.

2. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Да и јас така правам , ама оваа ја заборавив 2-3 дена :smirk:

3. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    416
    Zdravo. Mi treba vase iskustvo, znam deka e individualno i sekako ke konsultiram pedijatar no cisto da znam.
    Bebeto e mesec ipol staro, pocnavme doenje pa kombinirano no poradi reflux posle sekoe cicanje pocna se poveke i poveke da blucka. I ovie 2 dena sme na aptamil anti reflux.
    E, sega me interesira vie so im davate aptamil ar na taa vozrast na kolku casa im davate na 3 ili 4.
    Na kutijata pisuva 6 obroci za 2 do 8 nedeli starost. Toa e na 4 saati i nz da ne e mnogu. Ke prasam pedijatar pak , no vase iskustvo.
    Se izvinuvam mnogu razvlekov vo postot :)

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.495
    Не е многу. Погусто е и потешко се вари затоа се на 4 часа. Ако е на 3 и е поретко пак ќе бљуцка. Не се секирај не е гладно :)

5. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    416
    Da pak mi bljucka, da mu davam na 4 casa ako ne. Ke prasam i pedijatar utre. Oti na kutijata pisuva za bebe od 2 do 8 nedeli 6 obroka na den po 90 ml. Ako se 6 obroka vo eden den izleguva po 4 casa. Zatoa

6. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Zdravo majki, dali so medela sisenceto davate adaptirano mleko?

7. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    119
    Мајки бебе следна недела прави полни 6. Не сме почнале со оброк уште, максимум да има изедено 70-80гр.

давам 180мл млеко(ако дадам 210 секогаш фрлам). Легнува во 19ч спие до 7 сабајле.

каков ви е распоредот на јадење/дремки/оброк/игра и шетање? Се чувствувам дека немам време да стигнам со сите активности. После јадење не може на меше, бљуцка, па мора да лежи на грб, а дошол момент за на меше, него веќе му се спие и е нервозен.

дајте совет ве молам како ви изгледа еден ден :)

8. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Колку мл АД давате за 1 месец бебе?

9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.655
    Моментално е 7+, но исти е распоредот горе доле.
    Станува околу 7 го пресоблекувам и оставам во игрална едно 10-15 мин додека се измијам облечам. Си игра со играчките, правам млеко испива некогаш 90 некогаш само 5-60 и ако не бил какан кога се разбудил кака сега :Dсе носиме малце во раце, ако сака во игрална добро ако не седи во количка. Ние сме со количка уште по дома. После 2 часа, 2 и пол прва дремка која трае само 35мин. Станува јаде појадок, малку си игра со глодалки, шише вода во количка, го ставам во игрална појадувам јас и веќе почнувам да го спремам за надвор. Излегуваме обично околу 12, 12 30. Прво е седнат да разгледува и кога видам дека му се приспива го легнувам и тера втора дремка надвор. Јас или седнувам на кафе, клупа, или пешачам. Накај 14ч сме дома, игрална, пие млеко околу 210 итн докај 16ч-16 30 кога обично дремнува трети пат и оваа дремка му трае 1 до 1ипол час. После тоа накај 17 30 веќе почнав да нудам нешто како вечера, си игра во игрална многу...накај 19 го бањам, пие млеко 210 и до 20 30 најкасно 21 е заспан. Преку ноќ се буди два пати за млеко накај 1 или 2, па накај 5. Пие по 180, 150 а некогаш и само 120. Ноќните млека не се откажани кај нас.

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    170
    Здраво на сите. Бебе е 1 месец старо, почнавме со доење и Аптамил 30мл од почеток, но не качуваше килажа и продолживме со цицање и 60мл за секој оброк. Сменивме на Аптамил АР бидејќи повракаше по 3-4 пати после јадење од обичното. Сега е веќе помеѓу 3-3,5кг и даваме по 90мл 2-3 пати дневно и останатите оброци се по 60мл, цица само понекогаш не пред секој оброк, и обавезно моето млеко го бљуцка, меѓутоа напредува во килажа позабавено, не толку многу и брзо како после првите две недели. Инаку почнавме со дохрана бидејќи првите две недели не качи воопшто на килажа, само цицаше и веројатно јас немав доволно млеко. Дали да давам 90мл на секој оброк? На преглед сме следна недела, бидејќи сега неделава направивме 1 месец.

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.495
    Поспоро ќе качува зошто бебе не прима константно оброк од 90мл туку твоето го повраќа. Ако повраќа не може да качи толку брзо на килажа. Дали и од ар ти повраќа?

12. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    170
    Не, од АР млекото не повраќа воопшто, само од цицање баш веднаш штом заврши со цицање после неколку минути бљуцка, па потоа давам АР доза да си испие и мирен е. Инаку полни пелени цело време и мочка и кака, некогаш дури и додека јаде или веднаш по оброк. Не знам што да правам..

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.495
    Ај пробај да намалиш на млечни производи и види дали ќе се подобри ако не се подобри тогаш е само рефлукс кој се средува до кај 6 месеци.

14. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    216
    Со неполни 500мл во 24 часа можно ли е да дехидрира бебе,веќе 3ти ден скроз одбива да пие се што му давам е со сила
    Совет од педијатар е да се почне со храна но додека да се воведат оброци што ке правам со млекото,4 месеци и една недела е

15. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    30
    Мајки малата ми е 2,5 месеца, млеко аптамил цезар биотик користиме. Ама некако почна пола да го плука, пола да го пие. Мислев дека е до цуцлите, па од авент се префрлив на твистшејк, ама пак е исто..

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.495
    Ќе убрзаш процес. Не чекај 3 дена 1 вкус туку секој ден различен. Ако има реакција ќе има одма истиот ден.
    Какво млеко користите?

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.495
    Пробај одложи и за пола саат јадење малце ќе поплаже ќе кенка ќе досаѓа ама ќе видиш како ќе биде. И мојата така правеше и наместо на 4 саати да пие на 4 и пол. Навечер и се фаќаа и по 7-8 саати да не побара за јадење па надохнадуваше преку ден за тоа и не оставаше.

18. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    216
    Аптамил ,сменив со новалак иста песна,сменив и шишиња не сака да пие,не плаче за млеко воопшто да бара

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.495
    Со бејбилов да пробаш? Советувај се со педијатар најубаво што да правиш. Моето кога не сакаше веќе млеко ми го тргаше шишето ама 9м веќе беше тогаш скроз го откажа бејбилов пиеше.

20. mellow

mellow Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2020
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    69
    Колку дена е нормално да не какаат на адаптирано?
    Веќе 4ти ден како не е какана...