Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. anastan

anastan Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2024
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    8
    Дали имаше некаков начин за да го навикнеш бебето така? Ако да, како? И колку месеци е бебчето?

На n0Limits и Ena05 им се допаѓа ова.
  2. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    124
    Колку млеко вкупно би требало да се пие околу 11 месеци?

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Има бебиња што лесно се адаптираат има бебиња што не се адаптираат или ептен тешко. Моево е лесно бебе и секоја промена беше да кажеме за 1 ден и се навикнуваше лесно. Сега е 7++ бебето и супер си напредува. Да кажеме дека вака е ради тоа што немам толку време да се тресам на тоа дали ќе закенка па да ја земам во раце па да се нишаме со саати па за јадење да се молиме и се да биде на тегнење. И кога имаше еднаш бојкотирано да јаде не и дадов порано туку и дадов да јаде точно кога и е следен оброк и од тогаш па навака не и текнало да се зеза со храна колку и дадеш толку ќе изеде и толку не оставила храна.

На anastan и CarrieBradshow им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Еднаш доволно е да пие 200мл пред спиење ако во текот на денот внесува млечна храна.

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    124
    Оооооо што збориш.... Јас нешто сум утнала значи. Внесува млечни, да. Сега, не џнам колку е доволно ама еднаш бо денот гледам да е или јогурт, грчки јогурт, урда. Не е некој јадач, ама битно внесува. Значи да намалам млеко а

6. dead.flower23

dead.flower23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    815
    Колку млеко да му давам на новороденче немам млеко па му давам формула додека ми надојде ..по колку мл му давате на новороденче

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    60мл максимум. Прво на града после тоа даваш 30 до 40мл ако ептен плаче ќе му додадеш до 60мл

На dead.flower23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Немаш потреба. Баш прашував педијатар за од 9м кпга ќе почне во градинка рече барем во текот на денот еден млечен оброк да има тогаш само млеко навечер пред спиење. Е сега следи си дете колку би пиело 200,250мл нели секое е различно.

9. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Бебињата ми се веќе месец ипол на адаптирано. Сега се 6 месеци и 3 недели, и уште пијат аптамил 1. На кутијата стои 4 оброци по 7 лажички (значи 28)
    Тие имаат 5 оброци кога како некогаш 4 некогаш 6 лажичиња.
    Добиваат и еден оброк цврста храна во денот.
    Едното бебе си ги пие сите понудени млека, а другото веќе 10тина денови (извади 2 запчиња во меѓувреме), ретко го допива шишето. Обично по 140мл испива и се фаќа во денот помалку од предвидените на кутијата да пие.

Дали тие препораки се доколку бебето пие само млеко или пак се мисли веќе да јаде цврста храна?

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Бебињата треба да пијат максимум 500мл на таа возраст. Така да мислам дека сосема доволно е.

На Limeta му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Каде најде таква информација за 500мл максимум на 6 месеци?
    За таа количина знам дека се препорачува после година. Може сум грешка, па ме интересира.

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Педијатар од Систина.

13. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    392
    Мене проблем ми е хранењето. Не знам толку ли сум смотана, а и кого да слушан не знам. И давам по 90мл на 3 часа но таа тражи повеќе и по често од 3 часа да јаде. Меѓу време и давам да цица додека да дојдат тие 3 часа, ама бидејќи немам млеко само се залажува на цицката но колку толку цицне нешто. Е сега ја носев на педијатар ми рекоа слабо напредува сега има 4кг, на излегување од болница на 14.06 имаше 3330. Побарав да ми објасни како да ја хранам.
    Ми рече давај и слободно и по 120мл штом бара, на секој следен оброк и покачувај додека не и остане во шише тогаш ќе знаеш колку и е доста. И не прати 3 часа можеш и почесто да и даваш штом бара. И реков нели е многу нема месец а да и давам по 120мл и плус да не пратам 3 часа. Ми рече не е.
    И еве јас од вчера и давав по 120мл но некогаш го испие некогаш не. Сабајле испи 120мл за 2 часа пак беше гладна и дадов пак исто толку но испи 100мл и заспа. Значи се заситила. Е сега наредно пак ли да и дадам 120, да не е многу, имали некое правило по колку дневно смејат да испијат. Да не ја прејадувам ако и давам почесто а не на 3 часа. Таа е многу лакома многу сака да јаде постојано зева цица раце, ако ја земеш фаќа твоја рака цица.

14. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    1.736
    Пробај помножи ја тежината нејзина со 150; на пример ако тежи 4 кила - 4х150=600 значи во текот на денот треба да испие 600мл ( ова чисто пример); и не е ништо страшно да е плус или минус од ова туку отприлика 600;

исто и јас ќе ти спомнев да пробаш 120мл да даваш, се што и е вишок ќе остава, можеш дљ пробаш преку едно ако даваш комбинирано- дај 120мл прихрана, во меѓувреме твое, па следно 90мл

На Tiny Love и Oxsana им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    700гр е долна граница за месечно да качува но вие сте качиле 730гр за неполн месец. Не е малце тоа воопшто. Не знам колку млеко имаш и по што гледаш дека нема, но мислам дека бебето ти е прелакомо па затоа и плаче. Најубаво е на 3ч да даваш за да се свари млекото.

На Oxsana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    392
    Ова со тежината да се помножи не го знаев а точно така си излегува по толку си и јаде. Јас мислев да не е премногу таа количина на млеко каде и да прочитав до 90мл за до 4 недели пишува.
    Еве денеска и растварав по 105мл и остануваше по 5мл, а досега тоа и се нема десено. Од мене не цица којзнае колку само да се залажува едвај по 30мл измолзам од двете заедно.
    Само ако огладне меѓувреме пример за 2 часа бара пак, да ја ставам да цица или може да и направам пак дохрана.

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    392
    Па не знам тие рачунаа таму и ми рекоа не напредува. Наредната недела правиме месец и пак ќе ја носам на мерење. Да многу е лакома многу и се руча се приметува и ич не и се чека ако спие и кога ќе се разбуди, а време за јадењ е вришти целата додека да и дадам шише. За млеко немам исто докторката ми рече, а и јас пред да и дадам стискам масирам за да потече некоја капка, и тоа едвај на 2/3 места од пупката се појават капки, пробам со пумпица по 15мл од едната измолзам.

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Вака ќе ти стане појасно просек за нормално да напредува е по 25гр од ден. Кај вас се 35гр од ден. Малку ли е? Тие не знаат да рачунаат бидејќи да кажеме дека 35гр од ден е високата граница што треба да ја прима. Така да како тераш терај и не се замарај. Можеби сите оброци нема да и бидат 120мл некои ќе и бидат 100мл некои 120мл но практикувај да биде на 3ч ептен ради мешето да е на мајчино само подруго е меѓутоа адаптираното е потешко за варење.

Можеби ќе те збунат бројкиве меѓутоа добро прочитај што сум ти пишала и биди си спокојна.:l:

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    167
    Во кои случаи се дава козјо адаптирано млеко? Ако има нетолеранција на кравјо а воглавно сите пијат кравјо?

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Можеш да даваш и козјо адаптирано иако нема проблем бебето. Сепак е разлика само во протеинот што козјото е полесно сварливо.

На Xxxx2 му/ѝ се допаѓа ова.