Форумџика на годината

Адаптирано млеко

Discussion in 'Бебе' started by meU, Jan 12, 2013.

1. Ladyme

Ladyme Популарен член

@SimV Десниот, левиот е протект тој беше за гасови чудо едно, ама го нема више кај нас, само Хрватска можеше да се најде. За внукава од сестрами го користевме, за моево неможев да снабдам.
    Десниот е само пробиотик со вит д3 во маслиново масло. Мн добар пробиотик.

SimV likes this.
  2. specificone

specificone Популарен член

Утре излегуваме од болница јас уште немам млеко, во врска со адаптирано не сум многу информирана. Каква вода користите и дали ја загревате водата. Доколку ја загревате на кој начин.

3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Флаширана бебешка ако земеш може само да ја затоплуваш до одредена температура 50тина степени, од око тоа. Не сум користела термометар никогаш. Ставаш млеко, мешаш и ладеш под млаз вода.

Опција да земеш термос и во него да си чуваш топла вода. Плус дозатор за млекото, кај што ќе имаш точно одредени дози.

Ние купувавме Ладна и на почетокот ја превривав и така ја чував во термос.

Бидејќи си на почеток и верувам ќе пробувате и за доење овие работи не мора од одма да ги купуваш.

За стерилизација ги ставав шишињата во тенџере со вода на шпорет, еднаш во ден. Повеќе шишиња имавме по дома. Инаку миев со фрош и врела вода.

Битно, млекото што ќе го направиш ако веќе детето почнало да пие и останало во шишето, максимум 1 час се користи после фрлаш. Не даваш од истото млеко цело време.

Слободно пиши ми и лп ако имаш повеќе прашања или ти е нешто нејасно.

specificone likes this.
  4. specificone

Screenshot_20251101_134304_Chrome.jpg
    Ваква вода се вари во тенџере до вриење и се раствора со млекото? И потоа ладам под ладен млаз вода?:wasntme:
    Знам дека глупави се можеби прашањава но не очекував дека ќе немам воопшто млеко па не се ни едуцирав во врска со адаптираново.

5. naturally

naturally Популарен член

Не ја вриеш, само ја затоплуваш купечката вода. Ни јас немав нешто млеко кога излегов од болница, формулата ќе ти помогне бебето да не ти е гладно а ти сепак ќе си го ставаш на гради цело време да стимулира. Не се секирај, секогаш има опција:).

specificone likes this.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Ако го правиш одма, може само и да затоплиш. Јас ја вриев дека чував во термос, барем така ми беше логично некако.

specificone likes this.
  7. SimV

SimV Активен член

Јас користам аптамил цезар биотик сега за сега им одговара на бебињата. Ја користам водата што е на сликата и само ја загревам. Можеш да користиш и Роса мене и таа вода ми ја препорачуваа.

Attached Files:

specificone likes this.
  8. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Здраво на сите :l:
    Бебето ми е старо 2 месеци. До сега го цицав и во меѓувреме кога ќе беше гладно му додавав аптамил цезар биотик.
    Морав да го прекинам млекото. Откако го прекинав моето млеко кај бебето се појави егзема на лицето и црвенило на газето што постепено се засилуваат. Исто така откако ќе го испие млекото го забележувам како се грчи целиот и некое време како да има мачнини. Педијатарот ме советуваше да го заменам ад до хипоалергено млеко. Сакам да ве прашам дали од аптамил има хипоалергено млеко и дали некој се нашол во слична ситуација.

9. specificone

Девојки како да го дозирам Аptamil cesar biotik според старост или по килограми? Бебето е старо 5 дена а тежината со која не пуштија од болница е 3800грама.

10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Според колку пие, јас барем така давав.. Мојот со 3500 испуштен, а и на таа килажа што ја имате вие после пиеше со 60 мл вода млеко, лаком беше. Сега на месец 100 мл пие.. Не ова млеко, ама ваљда е слично за сите

11. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Бебево е точно 6 месеци.
    Последно шише млеко ако и е пр. во 18,19ч и давав и ноќе накај 3,4 некогаш и порано 12,1 и го пиеше. Генерално и давав 150,160мл ноќе и го пие. Дали да и го скратам веќе дека е голема или да давам додека пие?
    Она секако не е по млекото, пие максимум 150,160мл 3, 4 шишиња во денот, дека јаде и еден цврст оброк од 150-200гр.

12. SimV

SimV Активен член

Јас го дозирам по килограми. Почнав со 60мл сега пијат по 75мл. Педијатарот ми кажа да зголемувам по 15мл ако видам дека бебето е гладно после пола саат.

13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Еден оброк има. Нема три, за да кратиш толку.
    Мојата е година и 2 м, па пие по 3 пати млеко по 180 мл, а јаде три оброка и измеѓу .

Lady*Bug likes this.
  14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

3-4 шишиња и плус овие ноќе или со се нив се 3-4? Ако овие ноќе се плус можеш да пробаш да и ги кратиш едно по едно. Генерални после 6 месеци немаат потреба од млеко ноќе. Ако заедно со нив ти се 3-4 тогаш треба да даваш повеќе млеко преку ден затоа што засега само еден оброк имате :)

Ladyme likes this.
  15. SimV

SimV Активен член

Дали навечер им давате помала доза за пиење млеко или со иста доза се цело време?

16. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

4 шишиња има и еден оброк, значи ако и додадам уште едно шише нема шанси да го испие а ако и додадам оброк ќе го изеде, ама вчера направи 6 месеци имаме само доручек, не знам од кога да и воведувам ручек. Едноставно не е по млекото макс 160,170мл да испие ни капка повеќе.

17. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Има 4 шишиња вкупно и еден оброк. Не е ич по млекото макс 160мл да испива и тоа не секогаш. Вчера направи 6 мес и има доручек не знам од кога ручек да и воведам, оброк плус во денот ќе јаде а петто шише не верувам нема да сака. Инаку е родена 3360, моментално е 7500, горе доле мислам е ок...

18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Исто давам. А пие колку сака.

SimV likes this.
  19. specificone

Со што мерите температура на вода?
    Сакам во термос да си имам загреана вода и само набрзина да му растворам.

20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Со дигитален термометар. А и на рака се осеќа отприлика