Форумџика на годината

Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. itltlitl

itltlitl Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2023
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    14
    Mene sega vo apteka koga bev mi gi preporacaa i Hole deka bile dobri no najverojatno individualno e posebno ako se poosetlivi bebinjata ne mu odgovara se , na bebe sto nema gajle so reflux valjda im odgovaraat poveketo mleka

2. Zakica88

Zakica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    139
    Јас сега за сега сум задоволна од ова млеко.Не ми повраќа и си кака секој ден .

На itltlitl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. itltlitl

itltlitl Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2023
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    14
    Na kolku vreme menjavte mleko? bidejki jas pred 2 nedeli smeniv na aptamil pa mi e strav vednas da smenam pak na drugo da ne napravam nesto so zeludniceto na bebevo od mnogu menjanje

4. Zakica88

Zakica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    139
    Бевме на хипп цело време , па сменив Аптамил комфорт го пиеше една недела, се вративме на хипп две недели и сега со ова почнав. Супер ми се погоди ова млеко и помирен ми е претходно многу плачлив беше.

На itltlitl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Barbie90

Barbie90 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Zdravo. Ve molam kazete mi kako prigotvuvate kasa so Hipp organic baby cereal. Pisuva da bide zovriena vodata, megutoa jas koristam voda Rosa. Dali mozam samo da ja stoplam vodata i da ja pomesham smesata?

Прикачени фајлови:

• IMG_2773.jpeg
      IMG_2773.jpeg
      Големина на фајлот:
      336,3 KB
      Прегледи:
      14
  6. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    448
    Јас со стоплена вода ја правам оризовата каша исто од хип, флаширана вода на нера критис користам :) можеш да ми сликнеш состав ако не ти е тешко на тоа baby cereal?

edit: видов дека е скроз истото, не ми сликај :D

7. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    176
    Кое адаптирано млеко во Мк може да се користи со машина за формула и не треба да се прави со вода на одредена температура па после да се лади?

8. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.182
    Мислиш со превриена па оладена вода? Сите формули може да се прават со купечка вода само загреана, дали во ѓезве или грејач за шишиња.

9. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    176
    На повеќето пишува дека водата треба да се загрее до одредена температура па после да се лади за да може да се пие.. И тие не знам дали би биле океј за користење со Breeza машината бидејќи тас не ја зоврива водата само ја затоплува..

10. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.182
    Има специјални бебешки води кои не мора да се превриваат (Бебелан, Нера Критис) туку само се затоплуваат, еве доста мајки користат и од класичните пример Роса.
    Гугл вели дека на Breezа одговараат 99% од формулите, значи сите прашкасти формули.

На elena.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    176

Со вриење на водата се уништувале бактериите од формулата, бидејќи не била стерилна.. За син ми користеб флаширана вода и не ја вриев ама сега секаде читам дека зовриена се ставала во прашокот па се лади..

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.182
    Реално стерилно млеко не може да приготвиш, за тоа ти се потребни услови на операциона сала:). Мислам да не се замараш до толку, ако ти е толку шубе може да превриваш вода и да чуваш во термос па така да правиш млеко.

На elena.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    176
    Не ми е ич шубе, ама ај викам ептен да не грешам што сум правела со вода на собна температура

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.100
    Допаѓања:
    8.101
    Chat gpt вика на 70 степени да се прави млеко. На упатствата од формулите пишува 50 степени бидејќи на повеќе и хранливите материи ги снемува. Како и да е, на ова треба да се внимава повеќе кога е помало бебето, а со препоракиве не се усогласени меѓу себе, а ниту со реалноста.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.054
    Допаѓања:
    11.505
    Чат е АИ не е доктор ниту производител на формули НЕ го користете за совети околу бебе и дете!

На Оленка*, naturally, Miss_S и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.100
    Допаѓања:
    8.101
    Chat ги кажува препораките последни. Извор е некаков, поентата ми беше дека има различни верзии на начинот на кој што се прави формула. Ама еј, фала што ми кажа да не го користам, ќе те послушам, пошто до толку немам здрав разум за сама да проценам нешто и да анализирам повеќе извори на податоци. Од сега свекрва ми ќе ја слушам :inlove:

На Zakica88 и MariaBouli им се допаѓа ова.
  17. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.653
    Допаѓања:
    13.352
    Кажете ми кое адаптирано млеко е најисплатливо, а со добар квалитет?
    Со првото користев babylove, одлично му одговараше на мешето и супер напредуваше. Користевме и Аптамил ама имаше ужасни грчеви и столица и одма го сменивме..

18. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    763
    Бебето ми е 4 месеци, до сега на доење. Одбива да цица ради скокот некогаш па све си мислам дека е гладен. Сакам да земам адаптирано млеко ,би му давала по потреба ептен ако не сака да цица или кога сум излезена да може да ми даде друг. Има рефлукс да напоменам исто уште има гасови/грчеви. Кое адаптирано би ме советувале да го пробаме ?

19. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.808
    Допаѓања:
    35.895
    Хипп АР.

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Barbie90

Barbie90 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Prv pat majka i celosno vo zabuna sum malata ima 6 meseci, na AD e. Problemot e sto ne go saka mlekoto voopsto od pocetokot ama toa druga tema mi e. Prasanjeto mi e sledno: so vkusovi probav na nepolni pet meseci bas poradi toa sto ne go saka mlekoto i borba ni bese sekoe jadenje. Sega sakam da vnesam obroci. Primer sabajle ako jade kasa (ovoshje/ zelencuk+ ozitatki)okolu 100gr, dali da insistiram da pie i mleko ( mlekoto go pie samo ottkako ke zadreme) ili da go racunam kako obrok? Obicno i se fakja na 3 saati da pie od 110 do 120ml mleko (voda +prasok).
    I imam uste edna dilema: zatoa sto nikako ne go saka mlekoto posleden obrok vo tekot na nokjta i e primer vo poluzaspana sostojba okolu pet ipol- sabajle (60-90ml) i spie pa stanuva vo sedum ipol sabajle i dodeka ne i dojde vreme za spienje nikako ne pie mleko, dali togas da dadam kasa da za drzi kolku tolku? So site vo moja blizina sto imam zboreno nemale vakov slucaj da ne im pie voopsto mleko pa zatoa prasuvam. Dokolku nrkoja od vas imala vakvo bebe da mi dade sovet. Inaku super napreduva, nemame problem vo odnos na kilazata i bas e prgavo bebe ama pa od druga strana i mnogu nervozno