Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.552
    Допаѓања:
    18.218
    И кај мене пие 600мл, но сме со еден цврст оброк 180-200гр, за еден месец качи 450гр. Ако си е активно бебето, весело, полни пелени нема простор за грижи.

2. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.641
    И овде да прашам за совет моето бебе е 4 месеци но многу повраќа значи во млазови до пред 1 месец беше на доење внимавав што дајам но немаше промени последниот месец снемав млеко и почнавме само со адаптирано додека го доев имаше и 1-2 оброка адаптирано холи А2 му давав повраќаше му сменив на аптамил исто беше па и ова што се случи со него го сменив на холи обичното што е и повторно повраќаше во млазови а и слабо каќуваше на килажа за 1 месец само 400 грама сега откако е само на АД почнав до новалак ар дигест+ со препорака од педијатар за еден месец ми качи 800 грама но повраќањето и од тоа млеко не се намали исто е од хранење до хранење цело бреме повраќа и со првото имав ваков проблем но со ар формула се среди не сум менивала млеко сега сакам да орашам дали смеам да земам без лактоза без да правам испитувања да видам дали ке има промена можеби има интолеранција на лактоза па затоа повраќањето не се намалува… секој совет е добредојден

3. StrawberryBliss

StrawberryBliss Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2026
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    42
    Прво и најбитно, консултирајте се со добар педијатар. Второ, знаете дека рефлукс е нормална појава кај толку мали бебиња, но ако е во млазови и не напредува, мора да се открие причината. Би рекла да не му менувате нон стоп формули различни, многу им се осетливи стомачињата. Толку повраќање мене ми личи на или нетолеранција на лактоза или на алергија на кравји протеин а сите АД формули се базирани на кравјо млеко нели (освен тие на база на козјо млеко)... Секако јас не сум доктор така да најпрво консултирајте се со педијатар и ако е потребно да се испитаат нетолеранции, испитајте, тоа ќе ви олесни на сите, а на своја рака уште едно ново млеко да смените, не би препорачала, сепак вие си знаете... Искрено ние тука на форум не можеме многу да ви помогнеме, треба да се открие коренот на проблемот.

На WonkaMonkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    63
    Како смирувате икање кај бебенца од 2 месеци?

5. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    318
    може ли да ми кажете како го правите адаптираното млеко ? прашувам стриктно за процедурата, прво ја вриете водата, колку жешка како што?

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.398
    Допаѓања:
    9.099
    На почетокот ја вриев пресна тогаш, ставав вода во шише, па млеко, мешав и ладев под млаз вода.
    Во принцип е 30мл вода, 1 мерица од млекото основна мерка ама сепак на кутијата провери за сигурно.

Потоа почнав да чувам вода зовриена/жешка во термос, па да мешам и по потреба ладам исто под млаз вода.

Е веќе после година знаев и со млака вода да промешам, немаше мака, ама на почетокот строго со жешка/зовриена.

На bgirl6666 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    318
    ако купам и специјална бебешка вода исто треба да ја вријам?

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.398
    Допаѓања:
    9.099
    Ние 2-3 пати купивме Бебелан и после тоа Ладна цело време. Во принцип на почетокот секоја ја вриев.
    Бебешката мислам може и без вриење

9. Spongy

Spongy Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    На почеток во превриена вода, па да се излади малку, па стававме формула. Сега веќе не ја превриваме, користиме Јана вода, пишува и на неа дека е добра за новороденчиња, и си купивме бејби бреза за да ја раствора

10. WonkaMonkaa

WonkaMonkaa Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2024
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    126
    На почетокото топлев вода на точно 40° во посебно ѓезве и зависи од тоа колку мл. треба да пие бебка толку лажички од формулата ставав во шишето, потоа почнав да топлам повеќе вода и да ја чувам во термос и кога требаше да и спремам формула на бебка мешав од топлата и од ладна вода ( пак на 40° и додавав формула) ако користиш вода препорачана за бебиња доволно е да ја стоплиш немора да ја зовриваш. Но ако е отворено шишето повеќе од два дена треба да се зоврие и таа. Ако користиш друга вода препорачано е да се зоврие. Идеална температура на веќе спремна формула за пиење е 37°.. позз

Прикачени фајлови:

На MysticAura и bgirl6666 им се допаѓа ова.
  11. SimV

SimV Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2025
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    39
    Јас ја користам бебшката вода на nera kritis (ја има во Зегин 51ден). Во посебно ѓезве само ја топлам никогаш не ја зовривам и во шишето ставам онолку дозерки колку што треба да пијат млеко. За навечер топлам вода и ставам во термос.

На MysticAura му/ѝ се допаѓа ова.
  12. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    142
    Додека беше бебе користев Бебелан или Нера со мече од Зегин и никогаш не ја превриваав.
    Пред годината сменив му давам Роса и за млеко и за пиење и не ја вриев ни нејзе.