Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.996
    Допаѓања:
    327.790
    чај од филтер-не знаеш што содржи внатре,за да ризикуваш и даваш на бебе.Колку подолго стои толку повеќе оксидира

чај од било каква тревка-можни алергени се сите тревки на почетокот.Бебешкиот организам е кревок сеуште.Башка што повеќето чаеви планински содржат теин и делуваат како кофеин што може раздразливост да створи.

На kleopatra11, Lolipop23, Adeline и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Pa ako e za toa od kaj znaes i afaptiranoto mleko koja hemija ja sodrzi vo sebe pa pak moras da ja davas

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.855
    Допаѓања:
    202.968
    Ни едното ни другото не мораш. Адаптирано давај ако навистина немаш избор. Ама чај од камилица, небитно дали е филтер или не, не мораш. Ако веќе сакаш да даваш чај за мешето, има убаво чајче на Хип од коморач.

На TutiFuti, vitamina, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    ne e mnogu ako bebeto e gladno davaj. Nemoze zatoa sto doktorkata rekla mnogu e pa da mu namalis na bebeto. Toa veruvaj samo znae koga mu e dosta. Kolku bara davaj mu, od iskustvo ti kazuvam.
    Grcevite ne se od toa . skoro sekoe bebe gi ima bezrazlika dali e na ad ili majcino, ili pa kombinirano.

5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Бурна алегриска реакција, анафилактичен шок.... не дај Боже кај едно во 1000 деца ќе се деси ама може да има фатални последици. :!:

6. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    De bre majki pa nie decata ne gi opivame so kamilica sekoj den, zborime za mnogu malce kamilica i toa ednas do dbapati vo nedelata, pa nikoj do sea ne padnal vo sok od kamilica ccccc

7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.132
    Допаѓања:
    221.405
    Софроноко за проблеми со грчеви кај бебиња имаш чаеви на хип препорачани од лекарите и испитани, имаш ким исто така со водичка, имаш разни капки на природна база, термофор, топла пелена итн итн да не набројувам и од сите овие испитани и безбедни работи ти даваш чај од камилица и советуваш за истиот зошто?
    Не си во право да знаеш.
    А бапка камилица 5 капки по 2 пати во неделата ич ама ич нема да помогнат кај бебе туку само ќе одмогнат.
    Филтер чај од 12 денари камилица мислиси дека е испитана безбедна и здрава камилица поготово па на тукушто родено бебе.
    Ние тука зборуваме за факти, испитани и издржани а старото време тетките стринките и бабите да ги оставиме на страна поготово кога се зборува за наши бебиња.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    I za jana vodata
    Vo red e majka zboram za svoeto iskustvo, pa ete fala bogu zivo i zdravo mi e detet, a koga sme veke kaj ispitani fakti kako sto velis i za jana vodata za bebinja zborea deka e ispitana pa ispadna deka ne e taka, taka da tw molam ne mi zbori za ispitani i izdrzani fakti!!!! Pozdrav

9. mama100

mama100 Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Јас од која ја родив и давам АД холе органско козјо млеко, немав никаков проблем, по препорака на сите домашни свекор свекрва маж дека козјото не е убаво и дадов нан, хумана, хип, аптимил и тоа во рок од еден месец ги сменивме храниве девојчето се изнамачи со запек и грчеви, едвај ја управив, сега сме пак на холе и е супер, јаде по 150 на 3 часа

од старт користам холе органско козјо млеко

Последна измена од модератор: 11 август 2017
  10. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    I moeto e predvreme rodeno, ni go preporacaa prenan toa e fprmula samo za predvremeno rodeni za da nakacat na kilaza, go piese 1 mesec i nakacivme 1 kilo, posle toa pexijatarot ni go preporaca nan 1, i nemame zapek od nego, redovno si kaka bebeto

На mama100 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.680
    Мајка, убаво ти кажуваат жениве тука за чајот од камилица. И јас сум слушала за него. Не знам како ти се дава на мало бебе, ама твое си е. А за вода е друго, а чај друго.Ај ако е така да даваме увин чај, по малку де, не е страшно.

12. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Davaj si sto mislis to, pozdrav
    Vo red e majka, jas iam dobro iskustvo so kamilica, sekoj si go bara lekot, pozdrav

13. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Поради постојаниве грчеви почнав да размислувам за промена на ад млекото. Сега сме на Хип органик 60мл, 6-7 пати дневно и имаме 5 недели. Сакам да пробам со Аптамил. Дали може да споделите искуство кое Аптамил млеко да го земам? Дали промената се прави наеднаш или постепено?

14. mama100

mama100 Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Лично немам искуство со аптимил братучетка моја даваше аптимил и супер и го прифати девојчето со колиеф капки пред секое јадење( препорака од систина) ние исто со хип почнавме ( препорака од ремедика) и имавме мн грчеви и запек и ја сменив со холе1, пак имавме грчеви но немавме запек, еве сега сме 4м + 15д и супер сме ни поминаа грлчевите, значи давам холе1 + инфакалм 2 на ден секое бебче различно реагира на промена на храна, не и менев постепено. Чекав да почне нов ден и она да почне со нова храна за да не и ги мешам во текот на денот.

На Mia.milicka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.859
    Jas za moeto bebe prvo koristev humana 1 po preporaka vo apteka . Koga otidovme na vakcina imase malku staveno na kilaza i tamu mi kazaa za aptamil 1 odma kupivme i go prifati naednas i davav znaci koga bese gladna od aptamil i spremam i si pie. Toj mislam deka poveke ja drzi najadena ( po hranliv e ) za razlika od site drugi AD

На Mia.milicka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Здраво мајки , да ве прашам како ја зголемувате дозата на млекото. Ние почнавме со 45 мл кога не пуштија од болница и за 2,3 дена почна да кенка и да сака уште , прашав педијатар ми кажа слободно да зголемам на 60 мл . Еве веќе 5 ,6 дена сме на 60 ама некогаш како да сака уште , го испива до последна капка . Незнам да не е брзо пак да зголемам . Дај кажете ми ваши искуства .
    Инаку сме 1 месец , но предвремено роден во 35 нед и 1 ден . Веќе 8 дена сме дома .
    И уште едно прашање , со каква вода го приготвувате и на која температура . Јас со хип водичка и ја затоплувам малку , шишето со вода го ставам во врела вода .

17. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Со истата дилема сум и јас досега давам по 90 мл. Од денес сме 8 недели на кутијата на млекото пишува од 8 недела да се зголеми на 120мл. Прашав педијатар ми рече декс треба да се зголеми но да следам детето како бара. Во секој случај кога ќе зголемваш немој нагло од 60 на 90 туку пробај неколку пати со 70 па 80 и ќе видиш како ќе прифаќа детето.
    Инаку јас користам вода од чешма превриена. Ја чувам во стаклено шише и после само ја затоплувам а температура не гледам. Кога ќе е доволно жешка го растворувам млекото па потоа го ладам под чешма. Исто не мерам температура туку отприлика со осет капнувам на раката под дланката каде што е пулсот и така ја одредувам топлинста. Повеќе го правам накај ладно не млако така го сака. Еднаш и го дадов потопло не го пиеше.

18. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @kiki_riki исто јас ја затоплувам до млака и го растварам млекото и давам да пие .Да не треба во жешка да се раствара ? Иако во болница во ладна им го раствараат т.е на собна темп.
    Инаку почнав од денес , му дадов 70 , покажува дека сака . Колку му даваше на 4,5 недели?

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    5.111
    Јас не памтам кога зголемив на 90, ама знам дека по кутијата и нивните дози не се водев, сигурно заостанувам со 2-3 недели, сега сме скоро 4.5 месеци јас давам 120, ретко по 150, а на кутијата за 4.5 месеци пишува по 180 ако не и повеќе .Инаку имаме 7.5 кг, ако давав по 180 колку ќе имавме на 5 месеци 10 кг :)
    Јес да кај секое дете е индивидуално и мора да се прати убаво состојбата не секое пие исто и исто прифаќа, јас само мислам дека по кутијата не треба да се водиме.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Немора да е жешка доволно е да е затоплена да можи да се раствори. Инаку јас и давав тогаш по 90 на околу три часа, ама навечер ја оставам сама да стани кога ќе и се јаде тогаш не ја будам.