Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Kупив Хумана 2 и малиов не сака да пие, пробав и со лазичка плаче, не сака, аа немам веке доволно млеко, градите знаат скрос да ми се испразнат.
    И сега како да го натерам да пие АД барем навечер пред спиење за деќмек да не ми се буди :?:

2. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Да ти кажам можно е да не го сака по вкус имам читано на други форуми дека двојката по не ја сакале инаку провери ги цуцлите да не не тече ко што треба и шишињата да не се умирисани може ете од лажичка нејќе и биди упорна дај му време нека подизгладни па може ке го прифати

3. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.026
    Ние досега сме само на мајчино млеко, не и давам вода, ниту чај. Пред неколку дена приметив дека ги празни градите, како да не и достасува млекото.
    Матичниот ми рече да пробам после подој да и дадам чај Бекутан и ако испие повеќе од 50 мл ќе треба да почнеме со дохрана. Ама решив да почекам неколку дена, купив чај од Хип за доилки, пијам повеќе течности и повеќе овошје, сега за сега добро е, мислам дека пак си има млеко.
    Така да Лолита можеби му е доволно твоето млеко, пробај и ти после подој дај му чајче, па види дали е уште гладен.
    Инаку матичниот ми рече ако давам адаптирано тоа да биде Аптамил или на Хип.

4. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Mayya јас дури се скарав со една докторка за ова маркиве на млека и нас н и советуваа хип абе мислиш само хипот постои инаку мојата пиеше и хип и аптамил и пре нан и нас најмногу ни одговара хуманата тоа е затоа што секој дигестивен систем е различен и иако млеката се горе долу исти разликата комбиотикот т.е пребиотикот кој ги има во хипот и аптамилот нас каката навистина ни беше помека со овие ама малата урлаше едно 5-6 саати додека се искака ( мое мислење исклучиво мое дане биде дезинформација е дека овие млека за наш пазар -читај не сме членки на ЕУ може даги модифицираат такашто им додаваат малку поише брашно кое е виновно за грчеви идеблеење и подуеност иако соржината на бршано не е противзакнска )сега кака без проблем за 1 минута плус од кобитикот на хип доби пролив (мислам на тотално течна столица 12- 15 столици на ден ни линекс помагаше ни пролајф ништо ) па од што тврдеа дека не може да биде од хипот не испратија на разно разни испитувања и се дојде негативно јас сама сменив хумана спротивно на советот на лекарите и за 24 часа се се среди најбитно е тоа што ќе почне да се дава од АД ако може данесе менува заради можност од алергии ама ете ние испомењавме па алергија сеуште немаме битно сме ок . Инаку јас кога доевСо плус прихрана го пиев хип натал чајот и не бев мн задоволна пиев и хумана и од него каде каде повеќе млеко доаѓаше иако повкус поубав ми беше хипот додека наеднаш не си секна самото

5. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Значи на едно место напишав дека ние сме со Хумана 1 од прв ден од кога дојдовме дома, досега немаме сменето и фала Богу Андреј нормално си ја прифаќа не ја одби воопшто, ја пие дури и се засркнува од што е лаком, е сега менува некогаш пие 90 некогаш 60 (обично ноќните оброци) а претежно пие 120 мл млеко, а плус и го ставам на града обавезно имало немало млеко (со оглед на тоа што и нема млеко ;ама сепак може да извлече 5 мл 5 многу значат ) По препорака на педијатар ноќните оброци се само на шише а дневните со плус града : Со оглед на тоа што е на АД има потешко какање па мораме да се стимулираме (а стимулацијата е на бекутан марамица малку павловичева и да се избрише газето со нежно притискање на чмарчето и само што ќе го допрам почнува да кака, иначе вака не излегува по два три дена па се мачи и вриска и писка затоа што и неможе баш да прдне. Правевме муабет со педијатарката и ни рече да не го менуваме млекото бидејјки секоја промена претставува оптеретување на дигестивниот систем и може да предизвика зголемување на грчевите , и дека промената се прави само ако млекото не ги задоволува потребите на детето (односно ако не напредува )а фала Богу ние супер напредуваме за 50 дена колку што имаме сме 5 170 гр. Е сега како дополнување на ова од време на време еднаш во денот некогаш и двапати даваме чајче Бекутан или Хумана, капки еспумисан на секој втор оброк , и двапати неделно чајче од ким , како и водичка после секое јадење (освен ако не се успие одма после јадење ) можеби е погрешно ама детево освен грчевите што ги има , не реагирало негативно ...
    Сите деца се различни ... :)

6. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    И ние сме на хумана и навистина и ние сме задоволни, бебушко се кака секој втор ден, а се случува и секој ден. грчеви фала богу немаме до сега, се случило да му дадм капки еспумисан на два пати може, а не сметам дека се тоа многу чести грчеви.
    е сега ние пиеме по 90мл и понекогаш по 120мл, ама и цицаме одвреме навреме, затоа што немам мн млеко. чајче пиеме и ние не многу, а водичка му давам со лајче затоа што ако му дадам во шише цела ке ја испие во еден здив :D
    мене ме буни нешто друго, ние сега тежиме 4950кг и докторката во здраво дете ми с дереше дека сум го прејала детето, дека ке добиело кила, да не сум му давала повеке, а тоа кутрото вришти :(
    гледам тука сме некаде со неделите, а вас ви рекле дека супер напредувате а нас не караа :(

7. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227

Незнам зошто ве карале, сосема е нормално во првите месеци бебчињата побрзо да напредуваат па после тоа стагнираат и не качуваат толку во килажа, ние сме во Идадија (Млин Балкан) др. Јадранка , со замена кај Др.Давчева, за кои се смета дека се едни од најдобрите педијатри во МКД па и двете не пофалија дека супер сме напредувале и дека одлично изгледаме , ми рекоа дека Ад млекото треба да го давам на три саати , а во меѓувреме ако бара да јаде да му понудам града или чајче само да не се претера и со чајот заради шекерот. Супер сте си и вие и немој да се секираш , ние чајче даваме со шише водичка исто така , а млекото си го пие по потреба зависи од него колку му требаат мл. НЕ му се секирај прави како ќе ти каже мајчинскиот инстикт па и многу слушање од страна не чини, иако позитивните критики не се на одмет. Терајте и само напредувајте.. :*

8. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Ivanovicka чајче јас давав во текот на цел ден 100 мл цел ден да го пие и давај обавезно во моментот кога добива грчеви одма ќе се испрди или искака нема да се мачи јас сеа користам дигестивен чај на хип и и давам колку сакаи кога ќе посака околу 200 мл дневно и супер сме со хуманата как скоро и без напор и што е најбитно не плаче а кака секој ден некогаш ипо 3 пати

Вака најдобро да почнам од спиењето заспива во 19 часот спие до кај 11 -12 најкасно 01 по полноќ и јаде после станува пак кај 03-04 и пак јаде и после едвам заспива со нишкање ама заспива за 15 мин сакам д акажам претходните заспивања се спонтани како јаде затвара очи и одма заспива после станува во 5 пиеме чајче зашто имаме грчеви и се гушкаме на кревет и заспиваме држејќи се за раце во 6 сме будни очи 5 банки испремни з аигра ја ставам во релаксатор и јас си варам кафе изамивам садови ако останало од претходниот ден во 7-8 најкасно ручкаме и заспива тогаш бришам прашина набрзина зашто спие околу 1 саат само потоа од 9 -11 и30 играме и пак ручкаме не дочекуваме 4 саати до 12 и пак играме некаде кај 1-2 пак заспива и тогаш е време за машина да се пушти или да се изриба вц потоа кај 2 и30 стануваме и пак ручкаме потоа си играме до кај 5 саат итогаш дремнува пол саат тогаш собирам алишта спремам за пеглање станува во 6 или 6и 30 и пак јадеме и она заспива и јас пеглам или чистам спална или нејзината детска или кујна се што сум замислила тој ден само не дневна зашто таму спие и тоа етоа само за правосмукалка пуштам кога е со некој зашто ептен брмчи и ја плаши и буди па тато ја чува во спална на раце јас правосмукувам а она пишти и потоа они се во дневна а мама правосмукува во спална

9. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Па нели чајот само свеж како цел ден, да ми биде приготвен или на секое спремај,. Јас си имам мака , ќе ми заспие ќе поспие пола саат и се буди со плачки ,а не е гладен, ниту мокар, зошто вака со грчевите незнам ...

10. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Јас правам свеж еднаш на 6 саати и ништо не и било значи стави си на пример 100мл вода 1 лажичка кога ќе дојде до кај 50 мл фрли го и направи со нов по 50 мл ќе фрлаш ама ништо страшно чајот купувај го во тегличка не во ќеси зашто така тие поевтин јас така правев кога бев со бекутан а сега 100 мл пие за некој си 6 саати па ништо не фрлам и јас фрлави по 80 мл на почеток

11. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    е ајде де, ела разбери се со докториве :devil: мислам дека во битола во здраво дете нависитна се се работи ради реда, таа глупава докторка не преплаши и вчера цел ден одевме по сите педијатри во бт за да најдиме матичен да видиме што ке ни каже , да не морам да ја слушам веке онаа докторка, ама не успеавме мн има болни дечиња и си заминавме бе матичен :(
    инаку ние веке ноке пиеме само еднаш млеко, а денски почнав да му давам кога ке побара, нормално не порано од 3 саати, ама покасно се случува, еххе
    а претходно дури и го будев ако спиееше за млеко, вие како правите??

вие си имате матичен педијатар веке??

12. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    во бт името само на здраво му е останато се е куку.....
    незнам за хумана 1 и 2 ама 3ката е многу густа зедов оти е за над 10 месеци ама низ цуцла не врви :o :o

ќе ја чувам за житариците.....

љубица нас ни е билјана мишиќ на уред

13. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    мене ми ја спомнаа таа докторка, благица некоја и вангел карпош шо е, ти задоволна си од неа??

14. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    сите мајки од сите педијатри се различно задоволни.
    благица не е и нешто нај нај на болница работи и си има и приватно дома. брусничко му е амбулантата (кога бев на болница за ,,алергијата,, му се откачи на свекрвами оти се познаваат и оти не сме се пишале таму)
    вангел го фалат ама некни се сретнав со цимерката од болница чупето многу му било настинато(кај вангел биле) и му дал инекции и се префрлили кај биљана. јас до сега нема за шо да се пожалам од неа ама и неа некои ја фалат некои не. твој е изборот.

15. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    За дебелината имам пишувано некаде во напредување темата и скоро сите и овде ми рекоа дебело е и ок јас си терав по мое колку сака толку детето наеднаш си намали со јадењето јас буткај зашто паника ме фати тоа не па не и сеа сме точно никој не е Господ да каже колку ќе напредне едно дете овој месец повеќе може следниот помалку битно е билансот после 6 месеци да не има мн вишок затоа што потешко ќе прооди итолку е . И јас така од педијатар до педијатар и една докторка ми рече па многу напреднало за кратко време не растело поеднакво и јас ја погледнав преќутев а надовр си викам а кое расте еднакво не е ова шема живо дете е не може се еднакво дакачува :D затоа немаме педијатар имаме општ лекар и не му ја мислам ако ми треба педијатар носам приватно , за неонатолозите педијатри што да кажам сеа се воведуваат некои си новини од „евиденц бејс медисин“ па кој како толкува ама медицината на докази е креирана во америка која е синоним за дебела на ција а ние сеуште не сме до толку отидени па може истите правила не важат и на крај секоја препорака од медицина базирана на докази се прилагодувана поднебјето ама изгледа неонатолозите го забораиле тоа чест на исклучоци

Љубичица која ви е родилната тежина ?

16. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Незнам зошто ве карале, сосема е нормално во првите месеци бебчињата побрзо да напредуваат па после тоа стагнираат и не качуваат толку во килажа, ние сме во Идадија (Млин Балкан) др. Јадранка , со замена кај Др.Давчева, за кои се смета дека се едни од најдобрите педијатри во МКД па и двете не пофалија дека супер сме напредувале и дека одлично изгледаме , ми рекоа дека Ад млекото треба да го давам на три саати , а во меѓувреме ако бара да јаде да му понудам града или чајче само да не се претера и со чајот заради шекерот. Супер сте си и вие и немој да се секираш , ние чајче даваме со шише водичка исто така , а млекото си го пие по потреба зависи од него колку му требаат мл. НЕ му се секирај прави како ќе ти каже мајчинскиот инстикт па и многу слушање од страна не чини, иако позитивните критики не се на одмет. Терајте и само напредувајте.. :*[/quote]
    е ајде де, ела разбери се со докториве :devil: мислам дека во битола во здраво дете нависитна се се работи ради реда, таа глупава докторка не преплаши и вчера цел ден одевме по сите педијатри во бт за да најдиме матичен да видиме што ке ни каже , да не морам да ја слушам веке онаа докторка, ама не успеавме мн има болни дечиња и си заминавме бе матичен :(
    инаку ние веке ноке пиеме само еднаш млеко, а денски почнав да му давам кога ке побара, нормално не порано од 3 саати, ама покасно се случува, еххе
    а претходно дури и го будев ако спиееше за млеко, вие како правите??

вие си имате матичен педијатар веке??[/quote]

Матичен педијатар упишавме уште кога направи две недели кога отидовме на прво мерење и контрола , па бидејки се ни беше средено со документација за бебушка и книшка имавме извадено по препорака си отидовме во Идадија и си ја пишавме Др. Јадранка за матичен .

Вечерва прв пат ќе го оставам да спие без да го разбудам за кркање да видам на колку саати ќе побара , па што биде нека биде, сигурно нема да му биде ништо ако прескокне едно јадење ... Па може тоа е лекот да му биде подобро, со грчевите и со вриштењето цел ден, може му е многу јадење и многу оброци... ајде што биде нека биде ...

17. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    да знам дека секој е различно задоволен од еден доктор, ама како и да е мора да се одбере некој...
    ivanovicka остави го само ке се разбуди кога ке огладни,и јас се плашев леле што ако не го разбудам , дури и аларм си наместив првиот пат , хехе ама тоа самото верувај си се разбуди кога огладне :)
    инаку pepus бебушко се роди 3050 кг

18. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    стефи зашто хумана 3 нели пиевте нан има инан 3 јас го видов во рамстор ? Љубичица ќе ти пишам лп зашто многу ќе е долго а ималава ако стане ќе биде со прекини

19. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    е последно не ми го допиваше никогаш млекото и мислев дека не му е поќе убо и ова го видов за над 10 месеци и си реков да пробам, ама ништо нис шуцла не врви и пак купив нан2
    а нан3 е за над една година.

20. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Ааааа моја грешка јас мислев сите 3ки се за над 10 месеци