Бебињата не се компјутери па програмирано сите да пијат исто млеко. На бебето му е потребен сон и не треба да се буди ноќе. Преку ден си ја зема доволната количина на млеко. Доза не треба да зголемиш се додека не ти покаже дека во моментот му е малку. Па затем ти јадеш дупло повеќе што не јадеш во текот на ноќта? Не, така
@wannaBeMomma не спомнав никаде дека сите пијат иста количина млеко. Бројките ги кажав за да го објаснам случајот мој подобро. Количината на млеко што бебето ја конзумира е во рок од 24часа. Пропуштен оброк значи помала количина што значи дека денес ќе си ја побара (или ноќеска). Знам бидејќи ми се случувало и побарав совет доколку има сличен случај. Фала ти сепак за објаснувањето дека не се компјутери, не знаев
@Mia.milicka бебето ќе почне наскоро да преспива цела ноќ. Реално, не му ни треба веќе да пие млеко ноќе, затоа што ноќта е за спиење и одмор, а не за јадење. Така што, остави го нека спие, а ако му треба повеќе млеко преку ден, самото ќе си покаже. Ноќе не му ја зголемувај количината, сано гледајте постепено да го исфрлите и второто шише со млеко. Најубаво и идеално би било воопшто да не се буди, да си спие цела ноќ.
А да примиш совет без да одиш контра? И во темата Спиење на вашето бебе истото го направи. Сите деца не се исти, убаво ти кажала @wannaBeMomma и јас ти кажав во другата тема. Навечер најубаво е да спие. Твоето добро е што намалува навечер со јадење
@Black girl @wannaBeMomma во никој случај не сакам да одам контра, за совет сакам бидејќи затоа и пишувам. Не ми се допаѓаат изреките како децата биле компјутери, бла бла, што никогаш не сум ни спомнала. Секој добронамерен совет е добредојден извинете доколку погрешно сум ве разбрала. @Annath фала ти за убавиот одговор. Ќе ја одржам истата количина со надеж дека и вечер ќе се разбуди само еднаш па постепено и тоа да го исфрлиме. Поздрав до сите.
Збунета си што е и нормално. Не знаеш дал му фали или му е доста. Па од тука и ова што го пишуваш "рачунанењто" . Само едно ќе ти кажам.. раководи се по бебето. Ако не станува ноќе не давај млеко. Ако стане дади. По самиот начин на исхрана ќе забекежиш кога сака и колку сака. Ако почне да пие повеќе односно да воочиш дека и после испразнето шише влече уште дади повеќе и зголеми. Ако не сака не давај. Се надевам ти објаснив како треба да се раководиш по бебето. Значи ќе го следиш, на колку бара и колку бара. Јас така зголемував и се раководев по бебето.
Ние сме 4+ , сега од кога целосно преминавме на ад убаво напредуваме ама педијатарот ми рече дека дневно мора да пиеме од 800 до 850 мл. Го пишав ова пошто поназад читав дека по 700 мл им давате на 3+ , сакав да прашам дали по толку им давате по препорака на педијатар или по толку сакаат да пијат?
Моево бебе од мене пие по 130мл во еден оброк а од ад само 90 мл. Инаку 2+ сме. Ако неможам некогаш мое да измолзам како да му дадам 130 и од тоа. Имаме 6 оброци дневно а навечер само еднаш се буди. Ми е страв кога ќе преминам црлосно на ад дека нема да ја стигне потребната дневна доза и да не намали на килажа. Сега сме 4600гр. Педијатарот засега вели супер напредува зашо се роди малечка
Дали знаете кое е тоа некое ад млеко ново што било во дм маркетите? Сте чуле, пробале? Германско производство, не го знам името само ми спомнаа дека е "упола" цена од Аптамилот
Јас двојката ја зедов кога почнав на работа, да пробам дали ќе пие кога нема да бидам дома. Млекото си е ок, малото пиеше по малку, ама престана. Ниедно друго ад млеко не сакаше да пие пред да наполни 6 месеци, а со ова кога пробав, го пиеше. Ама кратко, само една кутија потрошив, втората така ја фрлав, оти не сакаше.
Jas go koristam za maliot ama ona sto e za nas 1 godina. Ne pravel problem za ni edno ad pa ni za ova. 500gr e 260 denari i pie ednas na den pred spienje. Kolku e navistina dobro i hranlivo koga mlekoto e podominantno vo ishranata na bebeto ne znam
Imam problem. Nie sme na aptamil veke 9nmeseci.. Mislev faza nekoja e ta ne saka sa ukusi.. ama ne. Veke nekoj period pie samo navecer .. piese po 120 a sega 60! 9 meseci e. Treba da pie so godinka kako sto znam ama toj ne saka.. I vecerva ja preli casata so ispieno samo 60 ml. Mozebi veke eden mesec od koga imame problem teski so spienje sega mi dojde na um deka moze oti e gladen se budi a jas mleko savam a toj ne saka Inaku kasi jade normalno so podmetnato mleko vo niv za da go konzumira. Dali navistina e cel mesec gladen a odbiva mleko i zatoa ne spie.. Utre ke go smenam mlekovo. Ama ako ne saka pak mozam li i pred spienje da davam obrok so mleko??? Iskustva?
Mozes mlecna kasa, t.e vecera da. Veke ste 9m i treba da ima vecera. A toa sto ne pie neznam, mojot koga nekese da cica bese vo skok vo razvoj. Ama posle nekoe vreme si se vrati na staroto fala mu na boga. A skokovite mislam se na 3,6 i 9 meseci taka da...mozno e