1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.455
    извини што ке прашам но несакаш ли да доиш? :wasntme:
    или превентивно го земаш

На mssuniquee и eli25 им се допаѓа ова.
  2. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.011
    Мене ми е криво што не доев долго само еден месец, неможев физички да издржам колку бев исцрпена. Да родев едно вероватно ќе го доев, ем покорисно, ем попрактично, ем многу многу поефтино.
    Не се откажувајте од доење лесно, моја препорака.

На karibian и eli25 им се допаѓа ова.
  3. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Sekako ke dojdam no mi kazaa da zemam i ad za sekoj slucaj bidejki na nekoi majki podocna im najdojduva mleko:)

На joy1 и eli25 им се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.455
    епа добро :)
    пошто рече сакам да почнам со..,па мислев веќе си одлучила :)

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.725
    Допаѓања:
    77.007
    Подоцна.. ако дојде најдоцна доаѓа до 3ти,4ти ден млекото.. а тоа време може и уште ке си во болница. Така да млеко можеш да купиш во секое време, не би земала јас пред време... :) убаво е да знаеш кое е најдобро, но немора да го купиш пред време.

На mssuniquee и BirMelek им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Во систина за природно родени деца препорачуваат Аптамил, а за царски хип комбиотик.
    Зошто, појма немам. Планирав на следната контрола да прашам.

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Во Плодност на сите Аптамил даваат, со нив соработуваат.
    Баш се погодив со малиот во собата за фототерапија што е до ординацијата кога преговараше педијатарот со Хип, ја убедуваа на големо, може промениле фирма од тогаш.
    Не ми е јасно зошто така би советувале, да не содржи пробиотици некои хип комбиотик?

На kukla21 и fana им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.898
    Пaтрoнaжнaтa ми тече декa бебињaтa сo цaрски биле рoдени вo стерилни услoви, a прирoдните дoбивaaт пoтребни бaктерии oд мaјкaтa, мoже нештo тoa е пoврзaнo зaтoa штo тoa хип кoмбиoтик имa прoбиoтик кaкo штo кaжa кристинa.
    Нa првa кoнтрoлa (oнaa пoсле две недели) вo Плoднoст мене ми дaдoa Аптaмил премaтуре.

На Melinda85, kukla21 и kristina.k им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @fana Епа до тоа е сигурно штом содржи пробиотици. Тие се најновите препораки за деца родени со царски, пробиотик по раѓање да примаат поради причините што ти ги кажала патронажната. И јас неодамна прочитав за ова, ко се породив не ме советуваа така.

На kukla21 и fana им се допаѓа ова.
  10. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Да не случајно има врска неделата во која се родени и да не сметаат дека бебињата со царски обично околу 38ма недела родени, по потреба и порано, имаат помалку развиен и разработен дигестивен систем, па го препорачуваат комбиотикот бидејќи има пробиотици, а реално и полесно е прифатен од бебињата. Аптамилот според мене е поквалитетен ама на многу бебиња смета, како потежок за варење да е, па го нудат на бебиња кои најчесто природно се родени 40 недела.
    Друга опција сигурно соработуваат со двете компании, па морале некако да распределат за нудење :)
    Баш ме интересира што одговор ќе добиеш :)

Сега прочитав, и тоа погоре има логика :)

На eli25, kukla21 и fana им се допаѓа ова.
  11. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Nema vrska. Jas sum prirodno vo 38ma pa aptmil mi rekoa

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    И мене ми нема логика неделата, еве јас со царски стварно хипп комбиотик му даваа... Кукла ко ќе прашаш пиши. Или и со двете соработуваат па мора да има фифти фифти

На wannaBeMomma и Igle им се допаѓа ова.
  13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Има и Аптамил со пробиотици, ние го користевме до 6м, Аптамил комфорт. Бојата му беше жолта и немаше воопшто пена како обичниот Аптамил. Ама во мк не се увезува 2ка и преминав на обичен. Не знам дали беше до него, давав еднаш дневно ад пред спиење, ама јас не знам што се грчеви. А зошто да не може да се додаде лажиче пробиотик во млекото било кое и толку? Јас лично млеко на хип не би дала.

14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Може секако.
    Моето имаше запек од аптамилот па земав комбиотик ама од двојката преминав пак на аптамил.
    А зошто не би зимала хипп?

15. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Лична недоверба најпрво. Не сум пробала, од старт е на аптамил. Ама нели хип "потфрлија" и многу серии беа повлечени, па се открија шеќери во житните каши итн...За наш пазар немам доверба во хип. И каши сега не земам, само на холе сум.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Нема врска неделата. Царски или природно е тоа што одредува. (Според кажаното)

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Imas bliznacinja?
    Macno, prosto neizvodlivo e bliznaci da se dojat. Teoretski moze moze, ali znaete ,,malo drugcije je u praksi,,..
    Jas mojte koj se cetiri I pol meseci uste im davam majcino mleko, eve ednoto tri noki samo cicka saka I ne mi pie od sise Aptamil. Mesto da gi oducuvam ono se poveke mi se navlekuvaat na cice. Ama pak ke recam, da ne objasnuvam zosto, bliznaci nema sansi samo na majcino mleko da se.Jas se ubiv molzejki se na masinceto, ama imav mleko I nemase beganje..:o

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.898
    Сoвет oд мaјки штo дoдaвaaт aдaптирaнo млекo. Бебетo цицa a пoтoa дoдaвaм бидејќи плaче и не и е дoвoлнo (a мoжеби пa јa мрзи дa влече:doh: не знaм ). Кoлку дa и дoдaдaм не знaм. Тaa сегa требa дa испие вкупнo 90 мл aмa кaкo дa знaм кoлку исцицaлa пa спoред тoa дo 90 дa дoдaдaм aд. Нa сoветувaлиште пoдoј ми беше 40мл. Сoвет?

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мене ми рекоа да давам 30, па додавам до 90 макс. Ми рекоа да се ориентирам по тоа дали се смирува и заспива или не. И дефинитивно е така, кога е гладна не заспива.

20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.898
    Акo тoчнo те рaзбрaв .. Знaчи бебе дa цицa пa пoтoa дaвaш 30 мл вештaчкo пa чекaш мaлку дaли ке зaспие aкo не дoдaвaш нoви 30 мл вештaчкo, тaкa ?