Адаптирано млеко

Discussion in 'Бебе' started by meU, Jan 12, 2013.

1. joy1

joy1 Форумски идол

извини што ке прашам но несакаш ли да доиш? :wasntme:
    или превентивно го земаш

mssuniquee and eli25 like this.
  2. Offspring

Offspring Форумски идол

Мене ми е криво што не доев долго само еден месец, неможев физички да издржам колку бев исцрпена. Да родев едно вероватно ќе го доев, ем покорисно, ем попрактично, ем многу многу поефтино.
    Не се откажувајте од доење лесно, моја препорака.

karibian and eli25 like this.
  3. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Sekako ke dojdam no mi kazaa da zemam i ad za sekoj slucaj bidejki na nekoi majki podocna im najdojduva mleko:)

joy1 and eli25 like this.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

епа добро :)
    пошто рече сакам да почнам со..,па мислев веќе си одлучила :)

mssuniquee likes this.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Подоцна.. ако дојде најдоцна доаѓа до 3ти,4ти ден млекото.. а тоа време може и уште ке си во болница. Така да млеко можеш да купиш во секое време, не би земала јас пред време... :) убаво е да знаеш кое е најдобро, но немора да го купиш пред време.

mssuniquee and BirMelek like this.
  6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Во систина за природно родени деца препорачуваат Аптамил, а за царски хип комбиотик.
    Зошто, појма немам. Планирав на следната контрола да прашам.

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Во Плодност на сите Аптамил даваат, со нив соработуваат.
    Баш се погодив со малиот во собата за фототерапија што е до ординацијата кога преговараше педијатарот со Хип, ја убедуваа на големо, може промениле фирма од тогаш.
    Не ми е јасно зошто така би советувале, да не содржи пробиотици некои хип комбиотик?

kukla21 and fana like this.
  8. fana

fana Форумски идол

Пaтрoнaжнaтa ми тече декa бебињaтa сo цaрски биле рoдени вo стерилни услoви, a прирoдните дoбивaaт пoтребни бaктерии oд мaјкaтa, мoже нештo тoa е пoврзaнo зaтoa штo тoa хип кoмбиoтик имa прoбиoтик кaкo штo кaжa кристинa.
    Нa првa кoнтрoлa (oнaa пoсле две недели) вo Плoднoст мене ми дaдoa Аптaмил премaтуре.

Melinda85, kukla21 and kristina.k like this.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@fana Епа до тоа е сигурно штом содржи пробиотици. Тие се најновите препораки за деца родени со царски, пробиотик по раѓање да примаат поради причините што ти ги кажала патронажната. И јас неодамна прочитав за ова, ко се породив не ме советуваа така.

kukla21 and fana like this.
  10. Igle

Igle Популарен член

Да не случајно има врска неделата во која се родени и да не сметаат дека бебињата со царски обично околу 38ма недела родени, по потреба и порано, имаат помалку развиен и разработен дигестивен систем, па го препорачуваат комбиотикот бидејќи има пробиотици, а реално и полесно е прифатен од бебињата. Аптамилот според мене е поквалитетен ама на многу бебиња смета, како потежок за варење да е, па го нудат на бебиња кои најчесто природно се родени 40 недела.
    Друга опција сигурно соработуваат со двете компании, па морале некако да распределат за нудење :)
    Баш ме интересира што одговор ќе добиеш :)

Сега прочитав, и тоа погоре има логика :)

eli25, kukla21 and fana like this.
  11. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Nema vrska. Jas sum prirodno vo 38ma pa aptmil mi rekoa

12. eli25

eli25 Форумски идол

И мене ми нема логика неделата, еве јас со царски стварно хипп комбиотик му даваа... Кукла ко ќе прашаш пиши. Или и со двете соработуваат па мора да има фифти фифти

wannaBeMomma and Igle like this.
  13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Има и Аптамил со пробиотици, ние го користевме до 6м, Аптамил комфорт. Бојата му беше жолта и немаше воопшто пена како обичниот Аптамил. Ама во мк не се увезува 2ка и преминав на обичен. Не знам дали беше до него, давав еднаш дневно ад пред спиење, ама јас не знам што се грчеви. А зошто да не може да се додаде лажиче пробиотик во млекото било кое и толку? Јас лично млеко на хип не би дала.

14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Може секако.
    Моето имаше запек од аптамилот па земав комбиотик ама од двојката преминав пак на аптамил.
    А зошто не би зимала хипп?

15. BirMelek

BirMelek Популарен член

Лична недоверба најпрво. Не сум пробала, од старт е на аптамил. Ама нели хип "потфрлија" и многу серии беа повлечени, па се открија шеќери во житните каши итн...За наш пазар немам доверба во хип. И каши сега не земам, само на холе сум.

wannaBeMomma likes this.
  16. kukla21

Нема врска неделата. Царски или природно е тоа што одредува. (Според кажаното)

fana likes this.
  17. Paka

Paka Истакнат член

Imas bliznacinja?
    Macno, prosto neizvodlivo e bliznaci da se dojat. Teoretski moze moze, ali znaete ,,malo drugcije je u praksi,,..
    Jas mojte koj se cetiri I pol meseci uste im davam majcino mleko, eve ednoto tri noki samo cicka saka I ne mi pie od sise Aptamil. Mesto da gi oducuvam ono se poveke mi se navlekuvaat na cice. Ama pak ke recam, da ne objasnuvam zosto, bliznaci nema sansi samo na majcino mleko da se.Jas se ubiv molzejki se na masinceto, ama imav mleko I nemase beganje..:o

stevemila likes this.
  18. fana

fana Форумски идол

Сoвет oд мaјки штo дoдaвaaт aдaптирaнo млекo. Бебетo цицa a пoтoa дoдaвaм бидејќи плaче и не и е дoвoлнo (a мoжеби пa јa мрзи дa влече:doh: не знaм ). Кoлку дa и дoдaдaм не знaм. Тaa сегa требa дa испие вкупнo 90 мл aмa кaкo дa знaм кoлку исцицaлa пa спoред тoa дo 90 дa дoдaдaм aд. Нa сoветувaлиште пoдoј ми беше 40мл. Сoвет?

19. kukla21

Мене ми рекоа да давам 30, па додавам до 90 макс. Ми рекоа да се ориентирам по тоа дали се смирува и заспива или не. И дефинитивно е така, кога е гладна не заспива.

20. fana

fana Форумски идол

Акo тoчнo те рaзбрaв .. Знaчи бебе дa цицa пa пoтoa дaвaш 30 мл вештaчкo пa чекaш мaлку дaли ке зaспие aкo не дoдaвaш нoви 30 мл вештaчкo, тaкa ?