Мила, моето пиеше Aptamil premature, па кога направи над 3кг, му сменија во Aptamil comfort. Сега за сега добро му е. И помалку бљуцка од него.
Давам Хип ама тој е во картонска кутија која што не се затвора убаво, до сега го претурав во кутија со капачка од нан ама долго ја користев па ја фрлив. Во што да го претурам? Може ли во стаклена тегла или не? Дајте ми некоја идеја. Дури не го претурам и проверам дека е ок не го давам ( после сликата со црви од групите на ФБ )
Не може во тегла бидејќи треба да е на суво и темно. Јас еднаш во тегла го претурив и за два дена почна составот да го менува (погусто некако, се спојуваше). Користам Аптамил, но исто е. Моментално го чувам во истата ќесичка во која што доаѓа и го затворам со штипка дека лепенка нема на Аптамил, но и на Хип-от лепенката не е баш најефикасна. Штипките за ќеси ми се од Икеа. Можеш да го претуриш колку да го провериш и назад во ќесичката да го вратиш. Така со се ќесичка во тегла поголема (убаво е и ќесичката да ја затвориш). И секогаш на работната маса ми е на рафт, не сакам да го ставам по шкафови и фиоки, може ете црв нешто... не ми се помислува на тоа.
Со секое претурање ризикуваш бактерии да навлезат при допир со надворешна средина. Најдобро е да си стои во оригиналното пакување. И не се чува на работна маса, туку на поладно место и без допир со светлина и топлина.
Hipp combiotik @orhideea i nie sme na Aptamil.Zasega mi e vo kesickata i e zatvoreno so stipka od ikea.Prethodno Hipp go stavav vo kutijata od Nan.I ajs ko tebe ne mi stava vo nego deka ete stavav i hipp i nekoe vreme ja koristam.Ne grizi se bezbedno e vo kesickata.Samo da e ubavo zatvoreno
Od starite imas. Nov aptamil e uvezen vo kutija i proizveden vo dr zemja (ja zaboraviv koja). Toa navodno bil vistinskiot kvaliteten aptamil
Овој отсекогаш беше во ваква кутија. Зборуваме за обичниот аптамил од 800 гр кој беше во картон и две ќеси фолија внатре. Тој сега е во кутија, поинаква од оваа. Во Ирска е произведен.Навистина многу попрактично пакување.
Во Зегин последниве неколку пати кога купувавме ни даваа од новите кутии. Кога ќе земаш друг пат побарај од новите кутии со капак исто 800гр. се.
Моето бебе е на аптамил пронутра од 0 до 6 месеции, откако се роди. Воопшто не е доен со мајчино млеко. Точно е дека сега има нови кутии што е многу попрактично. Дали знаете колку видови на аптамил има и кое е најдобро за бебе од ,два месеца, инаку сама одбрав аптамил без препорака од педијатар, бидејки и ви Систина беше ранет со апамил. Ве молам за искуства. Кој аптамил е овој во кутијава
Здраво мајки би сакала да прашам дали може 2 различни АД млека од различни фирми да се мешаат ? На пример Аптамил пронутра и Новалак ?! да бебето пие од двете, едното да биде обично ( аптамил пронутра ) а Новалакот да биде специјално од тие што се за запек ?! Совет ?!
Мислам дека не е убаво да се мешаат млеката баш заради запек, без разлика што едното е со пробиотик. Почни со тоа кое мислиш дека е најдобро за бебето, а за запек да нема давај му пробиотик.
@VDT2906 Морав да прашам зошто бебето го дојам и плус му додавам ад, а има денови и кога многу малку имам млеко, скоро за 2 оброка Е сега , до сега му давав Аптамил Пронутра и веке скоро 2 недели млекото ми се намалува и почна да пие по повеке шишенца од ад, и му се поремети цревната флора, давам пробиотик од биогаја а старо е 2месеци бебчето. И гледам како се мачи да кака, и тоа на 3 дена .. и викам ајде ке го сменам млекото, купив денеска Новалак ИТ за деца кои имаат запек, и после 1 шишенце, бебчето какаше. Е сега многу ми е страв, дека Аптамилот е на добар глас ( барем што сум читала ) дека нема да напредува добро, инаку одма го испи Новалакот немаше некој промени, или повраќање ...
Најдобро е да го прашаш педијатарот кој го води за постручен совет, за какањето нормално е бебе да не кака и по 7 дена пробај и со друг пробиотик можеш и чајче да му дадеш повеќе течности и ќе се среди уште е мало и огранизмот уште се адаптира.