Адаптирано млеко

Discussion in 'Бебе' started by meU, Jan 12, 2013.

1. fana

fana Форумски идол

Станувам и топлам вода што да правам(btw исто бебелан вода давам)|-) инаку да, можеш да стоплиш вода,до тебе да ја ставиш во термос и после само да подготвиш. Не е страшно ко шо ти изгледа, ќе видиш:*

Poppins likes this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Ако можеш не давај. Да спие цела ноќ без будење. Ако се буди, понуди вода или незасладен чај.

Lolipop23 and Poppins like this.
  3. Poppins

Poppins Популарен член

Веќе месец дена вака ме зеза ноќе , кога ок , кога плачки , ама чим заспива пак значи не и е зорт толку .. чај и нудам коа ќе сети се нерв поеќе , секундарна е :whew: и давам града мислиш лед си и дала :D некоаш па ок .. а не сум имала мака од старт у ноќта еднаш или два пати цицала , дали период и е дали се одбива од пусто шубе по 3 пат купуваме Ад и само го давам на др ..

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

@Poppins комбиотик купувам за дохрана и не сме имале мака со него. Јас го спремам со Хип вода. На неа пишува дека првите 24 часа не се преврива, а после е препорачливо. Види што пишува на водата ти што ја купуваш.
    Можеш да си зовриеш и да си ја чѕваш во термос. Е сега, на кутијата пишува дека се раствара на температура од 40-50 степени, а се дава на 37. Јас пазам на ова. Тука повеќето ми рекоа дека не се грижат за ова, туку гледаат водата да е млака. Јас навечер не и давам. Само цице е доволно. И мене ми изгледа комплицирано спремањето во ситните саати.

Poppins likes this.
  5. iki26

iki26 Популарен член

Јас за навечер ги полнам шишињата со млеко(4 шишиња), ставам топла вода во термосот,и штом почнат да се будат само ставам вода во шишињата и веднаш им давам да пијат.Млекото е готово за 5-6 секунди.Пијат и продолжуваат со спиење.

Poppins and Igle like this.
  6. kukla21

Само јас будала изгледа. Загревам на 45 степени, па ладам до 37. (Ако немам зовриена вода тогаш вријам, ладам до 45, па до 37). Јас правам едно шише на ден. Веројатно ако правам повеќе би се откажала?!
    Некако ми се увртело во глава дека нема убаво да се раствори ако е поладна водата и ќе и биде тешко на мешето и грчеви ќе ја фатат. Ептен имам страв од грчеви. Со едно пд внучињата ептен мака имавме и имам страв во коски :(
    За аптамил читав дека на 70 степени се раствара.

7. fana

fana Форумски идол

Хммм според редот на нештата ние другите ќе да не си будала штом правиш по упатство. Не гледам степени јас само малку бебеланот го загревам и хуманата се раствора. Некако многу не е 70 степени? Има витамини во ад млекото повеќето би се уништиле на таа температура.8-|

kukla21 likes this.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Не си будала. Не ти стужило , затоа :) А нели комбиотик требаше да се испие за 30 мин? Или грешам? Јас ако го ладам од 70 до 37 минимум 15 мин ќе изгубам. ..

kukla21 likes this.
  9. kukla21

@fana баш на упатството пишува на која температура да се раствара заради задржување на хранливата вредност. На моето пишува 40-50 степени (а јас гледам на 45 да е (facepalm)). По фб групите прочитав на аптамил пишувало на 70 да се раствара.

@LiliBoz не пишува минутажа, туку вика свежо подготвен напиток. Јас ладам под чешма и ми требаат 2-3мин. Ама сепак, мачен е процесот. Полесно од цице нема - секогаш свежо подготвено млекце има :)

LiliBoz likes this.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Да. Нит стерилизираш шишиња нит мериш температура. Цице е права ствар :))

kukla21 likes this.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

А поминавме вечерта * средно жалосно* (waiting) првен и напраив накај 11 само шо и го стаив на уста одма се сврти ,успеа уста отвори вкуси и одма се тргна , па и се налути :worried: нишкај пеј и дадов од мене ко мислиш швепс и даваш :whew: на крај се заспа - па со мака и фен :!: па пробаме после 03:00 иста прича :@ заврши спиење со мене и цуцла во уста плукни стави цела вечер .. Ова дете че ме мрдне ем не цица ем ад неќе а битно ќе се раскенка и бара нешто , а и она незнае што (facepalm) ќе се трудам пак , па и се надевам ќе мине за брзо периодов и од др страна подобро што ноќе нема да пие нешто , само дури свикниме , тмн да се повампирам за 1 април готова маска :emo:

Фала ви на сите подеднакво за советите :f::hug:

12. Annath

Annath Форумски идол

@Poppins детето не ти е гладно, не купувај ад млеко за џабе. Забите ја мачат, ќе помине.

Lolipop23 likes this.
  13. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Изгледа јас најсложено правам ноќе ад. :D Станувам, мијам лице со ладна вода да се освестам, правам ад, со превриена вода претходно, па сега само затоплувам, па му давам на бебе.
    Ако не измијам лице се клањам над бебе, страв ми е да не паднам.|-) после заспивам одма, да не мислите дека сум расонета толку многу. А и бебе се дави кога брза, па мора активно да следам.
    Во последно време давам цице, и тоа со лежење. (И заспивам пред бебе).:emo:

kukla21 and emkaemka like this.
  14. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Dali nekoja majka go koristi Novalak mlekoto i kako ste.zadovolni

15. Poppins

Poppins Популарен член

Гладна е тоа е со сигурност , а знам кога и се јаде 9м сме веќе и нејзините реакции ни се познати .. Веќе не цица ич а мора млеко да внесува Ад несака , нз зошто и вчера денски и сабајле пред појадок и нудам гладна скрос е само што ќе осете се мршти и давам друго си јаде .. Забите не се , скоро и излегоа и горе и доле мирна е освен коа е гладна .. Тоа е ќе издржиме ќе помине се нешто ќе препие кога тогаш ..

16. Annath

Annath Форумски идол

Не мора млеко да пие. Ако пие јогурт и јаде кисело млеко, доволно е. Не форсирај да мора млеко, да не почне само тоа да пие, и да не ги јаде убаво цврстите оброци.

Lolipop23, joy1 and Poppins like this.
  17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Malata denes dva pati vestackoto mleko go povrati vo mlaz. Bebelan davam.
    Da menuvam ad ili?

18. BirMelek

BirMelek Популарен член

Ако е како дохрана после подој, мојата така повраќаше кога беше веќе нацицана, а јас од страв туткав ад. А и таа па не одбиваше :D
    А ако си сигурна дека не била најадена претходно, прати и утре ако реагира така смени.

kukla21 likes this.
  19. kukla21

Не ти рекоа аптамил во болница? :)
    Не знам за бебелан, ама со хип комбиотик јас макка не видов. Ем убаво прифатено од бебе ем без грчеви минавме. Не знам колку влијание има, ама пишува на кутијата дека е посебна формула која лесно се вари и може да се дава како мајчино (кога сака бебе).
    За промена јас би прашала педијатар.

20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Gladna bese zosto nemase cicano dvata pati. Bas ke vidam i utre

Ja si teram po svoe so mlekata zs maliot od aptamilot mi naprai zapek deka e pojako. Od hippot bev zadovolna ama samo od kecot, od dvojkata ne i radi toa zemav bebelan. Inaku maliot si imase grcevi so combiotikot :)

stevemila and kukla21 like this.