Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Аеродроми и авио превози

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од Nina24, 2 ноември 2010.

1. marsilia

marsilia Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2023
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    2.520
    Дали во чекираниот багаж може да носам поголеми пакувања од 100мл (пример млека за сончање, лосиони, шампони)? Или мора сите течности да ми се спакувани за во рачниот багаж и да се помали мл?
    Шминка како носите, во рачен или во чекиран багаж? Се мислев тоа што е кршливо како пудра да го ставам во рачниот багаж, а нешто друго што нема опасност за оштетување во чекираниот?

2. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.287
    Допаѓања:
    8.645
    Нема ограничувања на течностите во чекираниот куфер и не мора да се во прозирно ќесе на куп како за во рачниот. Кршливо од шминка имам транспортирано и во чекиран и во рачен, ако ти е тврд куферот и добро ти е спакуван не би требало да имаш инцидент.

На marsilia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Ве молам за помош, како што видов Визер немаат релација Скопје - Штутгарт, кажете ми од каде најевитно (во однос на времетраењето) можам да купам билет?

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.520
    Не знам кога ќе патуваш, ама Виз Ер ќе лета од Скопје до Штутгарт почнувајќи од ноември, како што беше првично најавено.

Во меѓувреме, други опции ти се да леташ до Карлсруе или Меминген со Виз Ер, па со воз/ бус до Штутгарт или со Ер Србија директно до Штутгарт преку Белград.

5. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    на 3-ти септември

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Кога купувате билет он-лајн, ви бара каков пасош имате, е сега бидејќи ќе бидам таму повеќе од 3 месеци треба ЕУ пасошот да го ставам така? Но со мк пасошот треба да излезам од МК, кој пасош да го ставам при купување на билетот?
    И дали ми треба документ за престој и/или потврда доказ дека ќе работам таму и таму?

7. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    ти благодарам

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. veris

veris Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2023
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    1.493
    Дали летовите ги закажувате дирекно преку wizz air, или преку други страни? Гледам дека има разлика во цените, а прв пат ми е..

9. RockinIt

RockinIt Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    130
    Не препорачувам купување преку агенција

На eliesaab и Ladybug98 им се допаѓа ова.
  10. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    1.280
    Јас искрено ти препорачувам да си букираш се сама бидејќи некогаш агенциите зимаат многу повеќе пари отколку што некогаш кошта истото, и може да ти се фати дупло поевтино ако сама си го букираш и најдеш.

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Кога резервирате патување и сметсување преку агенција, обично кој багаж е дозволен односно вклучен во цената? Сакам да купам куфер/и па да знам кој ќе ми врши работа

12. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    173.001
    Ако е авионски, прашај што е предвидено во картата бидејќи нели кај нискобуџетните се доплаќа куфер.
    Ако одиш со автобус, нормален голем куфер до 20тина кг

13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.226
    Допаѓања:
    36.762
    Преку апликацијата на Wizz Air.

14. Alex.T

Alex.T Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2018
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    238
    Рама: Рајанер на 31 октомври почнува со летови од и до Тирана

Познатата компанија Рајанер (Ryanair) на 31 овој месец ќе започне со летови од и за Албанија и ќе понуди 17 дестинации.

Веста ја објави премиерот на Албанија, Еди Рама, кој вели дека со овој нов развој на настаните ќе се отворат работни места и ќе се обезбедат нови можности за летови од Тирана до европските метрополи.

-Авиокомпанијата „Рајанер“ е подготвена да започне со летови за Албанија на 31 октомври, по потпишувањето на договорот пред неколку месеци. 200 летови неделно до 17 дестинации. Рајанер планира да отвори нови работни места, како и да понуди нови можности за директни летови меѓу Тирана и европските метрополи, напиша Рама на социјалните мрежи.

Гордо го наведува фактот дека на меѓународниот аеродромот во Тирана годинава регистриран е рекорден број патници, односно над 5,2 милиони во периодот јануари-септември.

Понатаму наведува дека Албанија веќе станала пријатна атракција за туристите, додавајќи дека само во септември неговата земја ја посетиле 1,1 милиони туристи.

-Туристичка Албанија расте секој месец. Само за септември бројот на странски посетители е 1,1 милион, 45% повеќе од истиот месец лани. За девет месеци во нашата земја престојувале 8,3 милиони туристи, што е рекордна бројка, пишува Рама.

https://nezavisen.mk/rama-rajaner-na-31-oktomvri-pochnuva-so-letovi-od-i-do-tirana/

На RockinIt му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Мислев кога одите на одмор преку агенција со авион, обично какви куфери се дозволени?

16. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    73.482
    Агенцијата треба да ти каже, а може и да пишува побарај. Мислам дека е 10кг ама сепак зависи каде, која компанија.

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    986
    Bidejki si go zaboraviv makedonskiot pasos, pristignav so bugarski samo.
    Dali sega na vrakanje nazad ke mi pravat problem na nasilt aerodrom vo Skopje?
    Kartata mi e cekirana so bugarskiot pasos.

18. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    173.001
    Епа и јас исто мислев..
    Ако одите со Виз ер, може само рачен багаж да ви е пресметано во цената. Ако одите со ЛОТ, куфер од 20кг, ако одите со туркиш нешто сосема трето.
    Затоа ти велам дека треба агенцијата да нагласи во аранжманот каков багаж е вклучен..

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    56
    Здраво дали некој има информација, дали е точно дека ќе има штрајк од 25, денес прочитав дека е најавено но уште не е усвоено.

20. Alex.T

Alex.T Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2018
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    238
    Го откажале штрајкот.

На Tasija21 му/ѝ се допаѓа ова.