1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Акутен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од SimonaTino, 30 август 2013.

1. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Здраво феминки, Ве молам за помош. Малата има 6 месеци а од третиот мска мачиме со дерматитот и се полошо и полошо станува. Веќе 80%од кожата и е зафатенс со дерматитот,ве молсм дс ми препорачете добар дерматолог во скопје, веќе стрсв ме фаќа ,не дај боже овие бурни алергидки реакции може да се прераснат во нешто полошо

Последна измена од модератор: 29 март 2017
  2. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    608
    Majki imam pisano I vo druga tema za atopicen dermatit kaj bebe.Jas edinstveniot spas go najdov vo bajka,neznam dali I kolku ke poveruvate no ne sekogas medicinata ima lek za se.
    Eve kako izgledase sinko moj :( ;(,koga ke mi tekne se ezam,skoro 1mesec se borevme so cesanje I drapanje po lice. Screenshot_2016-09-12-04-22-15.png Screenshot_2016-09-12-04-21-05.png I nas maticnata ni rece prvo ne go mackajte so nisto,potoa ni prepisa mast panteksol mislam bese no nemase efekt Screenshot_2016-09-12-04-21-30.png

3. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Bajka vo smisol na bajacka ?

4. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    608
    Baba sto bae od uroci,upla,NE gatacka-bajacka

Последна измена: 13 септември 2016
  5. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Ние се мачевме со атопичен дерматит 6 месеци, и сега кожата му е стакло чиста, верувале или не, откако почна да носи килибарно герданче кортико немам намачкано и со секој поминат ден се повеќе му се смируваше...кој има мака нека проба....инаку герданчето го купивме за запчињата, а со него решивме друг проблем

На џунџуле и joy1 им се допаѓа ова.
  6. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Да споделам и јас искуство за дерматитот. Првото исфрлање ни беше буквално од глава до петици и табаните ни беа исфрлени. Образите ги мачкав само со јекодерм. По совет на др давав витамин ц 3х50 и лоратадин. Се исфрлаше секојпат кога ќе паднеше малку имунитетот но се помалку и помалку. За неколку месеци помина. Др не советуваше многу зеленчук и овошје за имунитет.

7. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Кај нас почна уште првата недела кога се вративме дома, со исип на градите кој го крстивме контактен дерматит и одма сменивме прашок за перење (од бонукс на фрош). По една недела се јави и исип на лицето кој се повеќе се влошуваше па иако сум доктор, појдовме на дерматолог за постручно мислење...и борбата започна. Ајде прво почнавме со цела козметика на Авен и секако + Адвантан. На лицето се потсмири, започна да се јавува на грбчето, градите, раце, нозе...сегде. Изгледот не делуваше како за атопичен, па појдовме кај друг дерматолог кој го крсти себороичен...па ајде пак менувај козметика, пантексол, дексаметазон....а да и лоратадин уште од првиот месец. Бидејќи не се смируваше никако, нашата потрага по лек продолжи, па повторно сменивме козметика а од Егзомега на Адерма завршивме на болница, па мораше венски да примаме кортико....
    Потоа сменивме Мустела Стелатопиа, од неа се потсмири, па наредно Еуцерин Атопиконтрол, кој сеуште го котистиме. На неколку дена кога егземите ќе се влошеа мачкавме и Адвантан, па затоа сега цела кожа му е исшарана си хипопигментирани флеки... Нараквици постојано заради постојано чешање, јас пазев на исхрана за случајно да не пренесувам алергени преку млекото...и што ли уште не.
    И како што кажав погоре, уште истиот ден кога го ставивме килибарот осетивме промена, а со секој поминат ден се повеќе. Сега, по еден месец носење нема веќе ни трага од дерматитот, а кортико немам намачкано од првиот ден кога го ставивме килибарот (купен повеќе за мода и демек лесно вадење заби)...
    И мене не ми се верува како, бидејќи сум доктор тешко можам да поверувам во алтернативни методи, ама ете успеа....

На џунџуле му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bubamara4

bubamara4 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Нас ни се појави дерматит на два и пол месеци, првин на лицето па многу брзо се прошири на лактите, позади колениците, вратот. Прво пробавме Еуцерин црвената линија пх 5 но немаше некој ефект, па потоа Авен Xeracalm малце ни помогна сепак не се влошуваше состојбата, но најмногу сме задоволни од Мустела Стелатопиа, иако пишува да се мачка еднаш до два пати јас првите денови мачкав и по 10 пати и веднаш видовме подобрување, сега мачкаме по потреба. Црвенилата ги нема, но кожата е доста сува. А за бањање користиме мустела стелатопиа маслена купка и комбинирам со Биоклин масло за бањање. И мој совет да не се бања секој ден.

9. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Да и водата го влошува, ние се бањаме два пати неделно.

10. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    155
    nie go kupivme Derma sprej od tv go porucivme I mnogu sme zadovolni

11. butterfly *_*

butterfly *_* Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    304
    Aj bas kazi mi dali stvarno pomogna sprejov sto go reklamiraat

На Devojka100 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    155
    да ни помогна многу

13. Sani.Z

Sani.Z Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    13
    Здраво мајки која крема ја користите со заштитен фактор колку за одмор кај вашите бебиња ❤️