Алергии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Ariel, 18 март 2011.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.768
    Мислам дека млекото мора да е хипоалергено, баш со таква назнака. Вие сте му дале обично, затоа пак настанала алергиска реакција.
    71e6yraJNAL._SY445_.jpg

На Katerina14 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.944
    Пробајте со хипоалергено млеко, не обична формула. Ако е во ред, давајте такво, ако не, тогаш видете за растителни млека, ама од соја не би препорачала. Можеби овесно или бадемово. Поскапи се, ама тоа е, кога се нема избор, ќе се купуваат или прават. Реално, не знам дали мора до 18 месеци да пие млеко, имајќи предвид дека млекото е основна храна до година, но во вашиот случај е проблем алергијата на млеко и млечни производи. Да внесува млечни производи нема никаков проблем што не пие млеко, ама овој случај е поспецифичен. Ако реално нема проблем со другите намирници, можеби и нема толку потреба од млеко, бидејќи се' што му треба на организмот ќе си внесе преку други видови храна.
    Е сега, дали е обична нутритивна алергија што трае до кај третата година или не, времето ќе покаже.

На Katerina14 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  3. Katerina14

Katerina14 Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Сме направиле изгледа утка во млекото, мислев дека е хипоалергено ама не било. Сега прашував во аптека нема хипоалергена варијанта на HIPP 3 ка ј нас, други опции има. Ќе треба да се зема да се проба. Фала ти

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.768
    Пробајте со Аптамил, тој добар е.

На Katerina14 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Katerina14

Katerina14 Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Да утка сме направиле со формулата. Ќе земеме да пробаме друга хипоалергена форумала па ќе видиме.
    За потребата на млеко после 18 месеци, син ми реално не пие многу млеко веќе, само навечер пред спиење и сабајле кога ќе се разбуди. Повеќе му е навика него потреба. Дека ја има алергијава искрено ми е жал да му ја одземам таа навика, затоа и сакав да продолжи со формула. Ама ќе видиме ако не му одговараат и тие ќе мора да престане целосно. Инаку со друга храна нема проблем. Фала ти на одговор.

На NarCis@ и Annath им се допаѓа ова.
  6. Katerina14

Katerina14 Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Тоа изгледа и ќе земеме.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Јас земав на Новелак ама не го сакаше, сега пие козјо млеко.
    Исто бевме и ние завршивме дури во болница.

8. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Здраво. Кај син ми веке 2 и пол години му се појавуваат пликови полни со вода, се лечи во козле вика докторката алергија е да се мачка со миробакт но секоја година ова време и накај октомври пак му се појавуваат. Има некој вакво искуство.

Прикачени фајлови:

9. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Сакам да споделам искуство за алергија со чешање и досадна кашлица. Во Козле ми го препорачаа Калциум Доктор Чоко сируп со Д и Ц витамин. Многу сум задоволна, кашлицата се смири многу брзо. Ако на некој му треба можам да ви пратам слика. @malooto можеби би можела да пробаш со него? Поздрав мамички

10. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    моево нема кашлица само кожна алергија има, порано често спушташе и на плука сега не ама на кожа му остана, мачкам со миробакт сега па ке видиме

11. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Те сфатив дека е на кожа. Него докторката ми објаснуваше дека за алергии е мн добар, порано дури и боцкале калциум. Само што кај нас до пред скоро немало нешто соодветно за деца. А алергија е сепак системска реакција само зависи како избива, кожа,очи,грло...Бидејќи пиша дека ви се повторува можеш да се обидеш доколку сакаш секако.Поздрав

12. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Фала ти баш ке се распрашам

13. Шеќерно

Шеќерно Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Мајки како се справувате со алергиите на вашите деца моево е година ипол и има алегија на млечни производи реагира и на допир со алергенот со уртикарија, исто така на кикиритка која предходно ја немаше а сега пред еден месец и од неа.
    Што ве советуваат докторите, и дали кај некој од вас се изгубила бидејќи велат може да се изгубат со текот на времето

14. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    21.908
    Се прашувам да не е до периодот што сега децата реагираат и на работи на кои претходно не реагирале со алергиска реакција
    Син ми е алергичен на млеко и млечни производи и на јајце. Две години јадеше риба без проблем а последната недела два пати ми реагира на риба.
    Многу се нервирам, не ми се оди сега по лекари а незнам ни што да правам.

15. Шеќерно

Шеќерно Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Што те советуваат докторите за алергијата на млеко, дали внесувате нешто за дополнување на калциум ?

16. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    21.908
    @Шеќерно Не, ништо не ми имаат кажано за дополнително да земаме.

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Дали реагира и на козји производи? Јас давам козји ама и смета лактозата па пробав со растителни ама не ги прифаќа..
    Имаш пробано со хипоалергено?

На Шеќерно му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Шеќерно

Шеќерно Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Го дојам уште, за кашички користевме едно време алтера сега веќе не, кај нас од сите млека има реакција. Понекогаш му давам бадемово него го сака го пие.

19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Дои го што можеш подолго.
    Јас ја одбив на 13м, заменивме со козјо ама има интолеранција на лактоза, пробав со растителни не ги прифаќа и сега не пие млеко.
    Внимавај и ти да не конзумираш млечно.

На Шеќерно му/ѝ се допаѓа ова.
  20. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.994
    Мене ми изреагира на домашно јајце. Јадеше претходно купечки без проблем' дадов домашно (во палачинка) па имаше реакција. Правев месец дена пауза пробав пак со купечко ок е, ама не ризикувам со домашно.
    Ми останаа уште јатки и печурки да проба.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.