Алергии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Ariel, 18 март 2011.

1. Cakicka

Cakicka Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    50
    Zatoa i jas sakam preku krv no ne znam zosto vo Sistina kazaa na kozha
    Vo sreda sme na kontrola,ke se rasprasam za tocno

2. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.157
    Допаѓања:
    4.498
    Не мора така можете и преку крв

На Cakicka и CurlyBlossomGirl им се допаѓа ова.
  3. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2018
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.918
    Затоа што на кожа кига се прави, резултатите ги сметаат за поверодостојни. Јас читав и на нет, одев по доктори, сите кажаа ок е дури се помали децата преку крв, но после 4тата година пожелно е на кожа. Со лесно :*

На Cakicka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    По веродостојни се на кожа. Секако дека нема да е пријатно ама е подобра опција.

На Cakicka и CurlyBlossomGirl им се допаѓа ова.
  5. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Колку време траеше ваквиот осип. Скоро секој ден се јавува никако не можеме да откриеме од што е. И давам зиртек, прво се јавуваат на нозете и газето најмногу, па после на лакти и ретко на стомак и воопшто не ја чешаат. И педијатар и кожен не ни препорачуваат алерготестови дека нема ни 4 год, нема да биле точни, лажно позитивни излегувале. Таа не трпи топло, ама па многу танко и лесно е облечена секој ден. Ова трае веќе три недели. ;(

6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Ставено ти е на "диета"?
    Малата кога имаше уртики беше само на ориз и компир. Правев алерго тестови на 8м и точно покажаа.

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Кога ќе покаже детето реакција на храна, после колку време ја нудите истата? Прашувам конкретно за кикирики, вчера лизнал 2 пати од Сникерс сладолед, денеска е исфрлен на стомачето. Не сум сигурна дека е алергија, може и од топло да е ама пак да бидам сигурна сакам да му дадам за некоја недела да проба.

И кога најрано да направам алерго тестови, кога би биле веродостојни?

8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Нека поминат барем 4,5 дена пред да дадиш, за да има време да го исфрле организамот (ако е алергија)
    Немаш потреба ако е само за ова да правиш алерго тестови. Јас уште немам дадено кикиритки.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    Јас сакам да му правам на син ми алерго тест, никогаш не сме правеле до сега, 8 и пол години е. Веќе неколку месеци кива секој ден по милион пати, очите не му се црвени, носот не му тече, туку само си кива. Мислам дека му е алергија на нешто ама не знам на што. Колку чини тест за алергија во Мк? Може со осигурување или на приватно е? Преку крв или на кожа е поефтино?

10. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Ооох, сум заборавила. Немам појма ништо. Се сеќавам само дека имаше јадено јајце од препелица, матичната рече од тоа било. Беше на диета 4-5 дена, после почнав полека да и давам се. Само јајце од препелица не сум дала. Не ми текнало да пробам. Немам некој заклучок. :worried:

11. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Не е баш на некоја строга диета бидејќи оди во градинка. Дома не и давам алергени само некогаш млеко ептен кога ќе се запни. Докторите ни рекоа дека не е многу јака реакцијата нема потреба да се исфрлат сите протеини од исхраната, да си пробуваме од што е,можно било и од треви иако нема кивање и течење на нос.

12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    И моето нема силна алергија на млечно, но со примање на секој ден по малку завршивме во болница.

13. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    А дали го чешаше осипот, ако се сеќаваш :) Ме удедуваат дека не е од храна, не била таква реакцијата, а сменав прашок о се преперив.

14. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Иии како завршивте на болница. Само од млеко или се млечни производи?

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Од млечни производи, млеко воопшто и немав дадено. Затоа ти викам штом дава и најмала реакција не треба да даваш. Направете алерго тестови да си бидете на чисто, па и 4г е таман да се направат. Менито во градинка го знам и секој ден е со млеко и млечни производи.

16. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    Некоја со искуство?
    Синко моментално пие Зиртек скоро една недела заради нос, кашлање, зарипнатост (во комбинација со инхалации со кортиар бидејќи не сме сигурни што е, а трае долго).
    Јас реагирам на полени првпат оваа година. Денес надвор почнав да се гушам и чешам по лице и раце. Синко екстра зарипнат глас надвор. После прва прошетка имаше црвен исип на колената и едниот лакт. После втората прошетка вечерва појак исип на колената, лактите и малку пошироко и по стомакот, препоните ама не толку црвени.
    Можна ли е таква реакција од липиве на пример или само од храна?

17. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    21.907
    А на што конкретно има алергија од млекото? И како стигнавте до болница ,наеднаш се влоши од нешто? И син ми е со алергија на млеко а понекогаш јаде млечни производи.

18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Тогаш воведував млечно. Јадеше секоа ден по лажиче/две од нешто и после тоа се исфрлаше на лицето по 2/3 пликови на лице, за 10мин поминуваа(докторите ми викаа немај гајле ништо не и е давај си пак) . И така 5та ден отприлика она заспа и вечерта на кај 23ч почна да плаче кога ја видов цела беше отечена во лице, очи, уста, 7 дена бевме во болница од кои 4 дена постојано имаше уртики на различни места и беше постојано со инфузија и сируп.

19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.073
    Допаѓања:
    188.306
    Испадна кравјото дека е проблем или како, не те следам многу.
    Пошто на млеко се ваљда од прв ден ко ќе се родат:?:

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Ова беше на 8м сега е 2.5г. Инаку да на кравји протеин , она беше на доење и поради грчеви (исто има интолеранција на лактоза) не јадев јас млечно и сметаше.
    Сега си конзумира козји производи, но пак ограничена количина заради лактозата.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.