Zatoa i jas sakam preku krv no ne znam zosto vo Sistina kazaa na kozha Vo sreda sme na kontrola,ke se rasprasam za tocno
Затоа што на кожа кига се прави, резултатите ги сметаат за поверодостојни. Јас читав и на нет, одев по доктори, сите кажаа ок е дури се помали децата преку крв, но после 4тата година пожелно е на кожа. Со лесно
Колку време траеше ваквиот осип. Скоро секој ден се јавува никако не можеме да откриеме од што е. И давам зиртек, прво се јавуваат на нозете и газето најмногу, па после на лакти и ретко на стомак и воопшто не ја чешаат. И педијатар и кожен не ни препорачуваат алерготестови дека нема ни 4 год, нема да биле точни, лажно позитивни излегувале. Таа не трпи топло, ама па многу танко и лесно е облечена секој ден. Ова трае веќе три недели.
Ставено ти е на "диета"? Малата кога имаше уртики беше само на ориз и компир. Правев алерго тестови на 8м и точно покажаа.
Кога ќе покаже детето реакција на храна, после колку време ја нудите истата? Прашувам конкретно за кикирики, вчера лизнал 2 пати од Сникерс сладолед, денеска е исфрлен на стомачето. Не сум сигурна дека е алергија, може и од топло да е ама пак да бидам сигурна сакам да му дадам за некоја недела да проба. И кога најрано да направам алерго тестови, кога би биле веродостојни?
Нека поминат барем 4,5 дена пред да дадиш, за да има време да го исфрле организамот (ако е алергија) Немаш потреба ако е само за ова да правиш алерго тестови. Јас уште немам дадено кикиритки.
Јас сакам да му правам на син ми алерго тест, никогаш не сме правеле до сега, 8 и пол години е. Веќе неколку месеци кива секој ден по милион пати, очите не му се црвени, носот не му тече, туку само си кива. Мислам дека му е алергија на нешто ама не знам на што. Колку чини тест за алергија во Мк? Може со осигурување или на приватно е? Преку крв или на кожа е поефтино?
Ооох, сум заборавила. Немам појма ништо. Се сеќавам само дека имаше јадено јајце од препелица, матичната рече од тоа било. Беше на диета 4-5 дена, после почнав полека да и давам се. Само јајце од препелица не сум дала. Не ми текнало да пробам. Немам некој заклучок.
Не е баш на некоја строга диета бидејќи оди во градинка. Дома не и давам алергени само некогаш млеко ептен кога ќе се запни. Докторите ни рекоа дека не е многу јака реакцијата нема потреба да се исфрлат сите протеини од исхраната, да си пробуваме од што е,можно било и од треви иако нема кивање и течење на нос.
А дали го чешаше осипот, ако се сеќаваш Ме удедуваат дека не е од храна, не била таква реакцијата, а сменав прашок о се преперив.
Од млечни производи, млеко воопшто и немав дадено. Затоа ти викам штом дава и најмала реакција не треба да даваш. Направете алерго тестови да си бидете на чисто, па и 4г е таман да се направат. Менито во градинка го знам и секој ден е со млеко и млечни производи.
Некоја со искуство? Синко моментално пие Зиртек скоро една недела заради нос, кашлање, зарипнатост (во комбинација со инхалации со кортиар бидејќи не сме сигурни што е, а трае долго). Јас реагирам на полени првпат оваа година. Денес надвор почнав да се гушам и чешам по лице и раце. Синко екстра зарипнат глас надвор. После прва прошетка имаше црвен исип на колената и едниот лакт. После втората прошетка вечерва појак исип на колената, лактите и малку пошироко и по стомакот, препоните ама не толку црвени. Можна ли е таква реакција од липиве на пример или само од храна?
А на што конкретно има алергија од млекото? И како стигнавте до болница ,наеднаш се влоши од нешто? И син ми е со алергија на млеко а понекогаш јаде млечни производи.
Тогаш воведував млечно. Јадеше секоа ден по лажиче/две од нешто и после тоа се исфрлаше на лицето по 2/3 пликови на лице, за 10мин поминуваа(докторите ми викаа немај гајле ништо не и е давај си пак) . И така 5та ден отприлика она заспа и вечерта на кај 23ч почна да плаче кога ја видов цела беше отечена во лице, очи, уста, 7 дена бевме во болница од кои 4 дена постојано имаше уртики на различни места и беше постојано со инфузија и сируп.
Испадна кравјото дека е проблем или како, не те следам многу. Пошто на млеко се ваљда од прв ден ко ќе се родат
Ова беше на 8м сега е 2.5г. Инаку да на кравји протеин , она беше на доење и поради грчеви (исто има интолеранција на лактоза) не јадев јас млечно и сметаше. Сега си конзумира козји производи, но пак ограничена количина заради лактозата.