Алергии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Ariel, 18 март 2011.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    4.805
    Сите се тие пулмоалерголози. Обочки мене не ми се свиѓаше многу, ама стручна е. Ако најдеш некој што вистински се посветува те молам сподели.

На TarantulaA, Bebence29 и le.soleil им се допаѓа ова.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Ти одговорила тајни, Благица е пулмоалерголог. Јас го носев големиот кај неа, ама ние се сомневавме дека прави ларингит од респираторни алергени.

На Bebence29 и le.soleil им се допаѓа ова.
  3. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.058
    Допаѓања:
    939
    На 2 години правевме алерго тестови,цело време со бронхит и бронхопевмонија ,ја носам кај Искра.Имаме трет крајник добро теравне со спрејовите но само што ни ги прекинаа и се зголемија крајниците.на контрола сме за месец време пак сме со Насонекс спреј,Зиртекс сируп и обавезно Со физиолошки чистење на нос.Ме интересира дали после вадење на третиот крајник престанаа со спуштање на плуча?

4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.451
    Допаѓања:
    8.388
    Во која лабораторија правите алерго тест?
    Авицена добри се?

5. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    301
    Извини, дури сегате читам.
    Жива Фарм се вика аптеката од Велес, набавуваат се и без рецепт. Само не знам достава дали вршат, мене колега ке ми го донесе од Велес, да не одиме до таму

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    27.864
    Сите три се излезени од Козле, пулмоалерголози педијатри и се 'иста школа', така што имаат скоро ист пристап.

Јас го имам носено кај сите три, кај сите три сме биле со препорака (лични познанства) и ист одговор и терапија е секаде, со тоа што Обочки во последно време е доста чудна и баш зависи денот како ќе и се погоди.

Искра и Благица имаа ист одговор на нашиот проблем со алергии и напади на кашлица, да се дава кортико за превенција од асма барем 5 недели, по што да се прават алерго тестови ама не преку крв, туку преку кожа.

Искра ми даде и број и ја барав после една недела за друг проблем со детето, одма ми одговори и сама прашуваше следни денови како е. Баш е достапна, иако по мене има ладен пристап со деца, ама тоа не е толку битно.

По алергија на алмацин ни забранија скроз употреба на пеницилини и благица и искра

На mal.ecka, Tiny Love, Mucika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.640
    Допаѓања:
    5.759
    Јас па барам некој што нема Козле пристап зашто баш таму добив чудни совети (facepalm) Додуше 3 докторки не гледаа кога лежевме таму, 3 имаа различни ставови. И сите освен на една не беа у тек со новите светски препораки. Што не знам дали е добро или не. Врв беше дека сум направила алергија на детето што сум му бутала каши од морков и компир, на 7.5 месеци требало само вода и лимон да давам(facepalm)
    Од ова најверојатно кај Искра ќе биде...фала ти

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    27.864
    Не се споредуваат докторите во Козле сега, со тие кога работеле Искра, Кети кои излегле од таму пред 10+ години. Овие доктори почнале да работат со алергии кога уште не се знаело многу за тоа во Мкд , кога ние сме биле деца..

Штета што Баџакова не ординира веќе, нема подобар доктор од неа.

На mal.ecka и le.soleil им се допаѓа ова.
  9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    4.805
    За Баџакова некој викаше дека ќе доаѓала пак во систина ама не сум препрашала.
    Искра не знам дали е пулмоалерголог.
    Сум била и кај Искра и кај Обочки ни едната ни другата нас не ни дале совет како да постапиме со алергии, избегнувај ова или она, не давај јатки што ќе и се, морала ли да јаде кикирики... На Обочки кога и кажував за нови студии ми рече знам, така е, ама јас не сум храбра. И како да тргнам од мртва точка јас неука..
    Последно бевме кај Живковиќ и ја прашав кој алерголог да го бараме и ми е чудно не ја спомна Искра, ми рече козле или можда Обочки.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    27.864
    Нема да се врати Баџакова, џабе им стои на Систина на веб и преговараат, ама не сака веќе да ординира, си има други приоротети во животот.

Нас Искра насока но даде во стил запишувајте на што реагира, ама додека не се направат тестови неможе да знаеме.
    Искрено не знам кога ќе биде бар 10 дена без сируп за алергии зошто само нешто се појавува

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Затоа ја спомнав Благица. Ако успеат да најдат термин одма и тест преку кожа прават. Јас демнев два месеци на мој термин и одма ѕвонев кај матичната да фати термин, на лице место му го направија респираторниот панел преку кожа.

На mal.ecka и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  12. happiness!

happiness! Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    Детето има 7 години,и можна алергија на ПАРАЦЕТАМОЛ, добив упат за Дерматологија Скопје да се испита на кожа. Можно било да не задржат ноќ таму ми спомна матичната а јас не сум од СК па сакам да слушнам искуство.

13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    На unearthlysarah и 24.07 им се допаѓа ова.
  14. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    1.036
    Здраво, дали би знаела некоја мајка каде може да се испита алергија на влага, мувла, прашина? И дали случајно во Козле ги испитуваат истите?

15. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Ги испитуваат во Козле.

На emits му/ѝ се допаѓа ова.
  16. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    1.036
    Ти благодарам. А дали би знаела каква е процедурата, дали треба упат за алерготестови или прво за преглед и дали треба да се нагласи кои точно да се испитаат?

17. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Може и со било каков упат за Козле, па од таму ќе ве насочат на алерготест. Во консултација со докторот таму, според вашите сомнежи на алергените ќе испитаат одредени алергени.

На emits му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ^-^

^-^ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    Zdravo na site pogolemoto detence e dve ipol godinki do sega tri pati pravime alergotest najprvio pat bese na godina ipol na inhalatorni alergeni kaj blagica vo bukurest na koza izleze negativen posle pravevme preku krv vo avicena izlegovme na kikiriki,lesnik,mleko i nekoj drugi raboti ama ne tolku golema reakcija vcera pravevme pak na nutritivni alergeni na koza izlegovme negativni a rezultatot od igE ni e 158 mnogu visoko a sepak ne pokazavme uste toa me buni mnogu.Maloto bebence sekoj mesec 5 meseci pod red mi e so hronicen bronhit isto i kaj nego napraven alergotest na koza izleze na kakao banana i pilesko meso.Ako moze vasi iskustva bidejki kaj golemoto dete seuste ne se znae tocno na sto e a ima visoko igE i kako moze da ne pokaze na kozen alergotest

19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.194
    Допаѓања:
    5.746
    На кои мајки дечињата многу често имаа опструкции и им било препорачано да направат алерго тест? Мислам дека @AngelOfArh, ако не се лажам, за други не ми текнува. :?:
    Дали имало подобрување откако се намалило внесувањето на алергените што биле детектирани?

Последните неколку месеци постојано е со опструкции, секое вирусче завршува со инхалации со Вентолин. Денес ни предложија да се направи алерго тест, па сакам да слушнам искуства.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.419
    Допаѓања:
    108.209
    Да, драстично и тоа. Исклучив млечни за почеток скроз после воведов ферментирани само и толку беше.

На mal.ecka и Tiny Love им се допаѓа ова.