Алергии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Ariel, 18 март 2011.

1. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Здраво мајки,

Имам дво месечно бебе, кое што е со зголемен ризик за алергија на ДиТеПер, бидејќи татко и имал сериозна алергиска реакција на оваа вакцина, на второто ревакцинирање завршил со дво неделен престој во болница и кортикостероиди.

Подоцна на анлиза во МАНУ испаднал алергичен на состојките на дифтерија и пертусис, додека со тетанус било се во ред, се ревакцинирал со тетанус но не со овие две, тоа му го пишува во картонот за имунизација.

Дали има начин да се детектира оваа алергија кај нашето бебе? Бидејќи сеуште нема антитела, сигурно не може пред првото боцкање, но дали има некоја процедура што може да ја испочитуваме? Пример ослабната вакцина како тест на кожа или примање на вакцината во болнички услови? Дали имате некој совет?

2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.976
    Допаѓања:
    4.790
    Ману мислам дека само гени испитуваат, не алергии. Можеби некој ген е предиспозиција да даде алергиска реакција. Да провериш што точно има маж ти испитувано во ману, ако го имаш резултатот консултирај се со педијатар и имунолог. Јас имам и на разговор одено во ману кај истражувачите, многу се фини, можеш и таму да прашаш и да ти кажат. Ако се работи за ген, можеби не се активира после вакцината и ќе знаеш сега дали го има или не, можеби не го ни наследил и тогаш ќе може да прими вакцина.
    Инаку мислам дека на клиника се примаат вакцини под надзор на лекар ако постои ризик од реакција.

На Emitrpc_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Може да ја примите вакцината во болнички услови, ама сепак прво треба на имунологија да закажете преглед, само термин многу тешко се добива, се чека по два месеци од прилика за термин.
    И ќерка ми имаше реакција на таа вакцина и во имунологија ни ги откажаа сите вакцини. Редовно одиме на прегледи таму, 2 години е и сеуште нема примено ниедна вакцина освен таа на 2 месеци. Ништо додатно не сме испитувале освен прегледите на имунологија.
    За МАНУ не знаев дека може да се испита.

На Emitrpc_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    105
    Дали некој скоро правел алерго тестови во Букурешт? Која цена се за 4годишно дете

5. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    27
    Ние испитавме само кожни алергии во Букурешт кај Манчева со упут ни зема 150 денари, а за испитување на други алергии незнам бидејки јас го имав испитано нутритивниот панел ма приватно претходно и таа сметаше дека само ток треба да се испита.

6. Mimtod

Mimtod Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2023
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    29
    Kolku cini drzavno alergo test na deca?

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.815
    Не е иста таа вакцина со оваа што се дава сега. Од 2015 се даваат ацелуларни вакцини за дтп.

8. 8Moonlight13

8Moonlight13 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    24
    Од која возраст може да се прават алерго тестови?
    Моето има 7 месеци и се исфрли ненадејно, рекоа алергија но не можат со сигурност да кажат од што е бидејќи ништо ново немаме воведено во однос на исхрана и хигиена..

9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.978
    Допаѓања:
    9.306
    Alergotestovi najdobro i najverodostojni se nad tri godini.

10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.976
    Допаѓања:
    4.790
    Од кога има потреба. Ние правевме на 8 месеци. Точно колку постаро се порелевантни, ама тоа ќе оцени алерголог, дали треба, кога и кои испитувања. Ако еднаш се исфрлило и примате терапија ако се смири мислам дека нема потреба да правите, ако пак почне тогаш одете пак на алерголог па нека ве советува за тестирања.

На 8Moonlight13 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  11. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    616
    Здраво,ќерка ми ќе прави 3 години за 3 месеци. Не е вакцинирана со ништо сакам да почнам за брзо. До сега три пати ми пројавила алергија со отоци со се баш типична алергија и тоа беше додека беше болна и пиела снтибиотик. Дали алергија може било како да влијае врз вакцина ? Секако ке прашам и во пункт ама ме интересира како ги вакцинирате тие што имаат алергија. Матичната ми вика уште малце да почекаме за да и напрам алерго тестови. Не е доволно голема за да и правам? И кој де најточни?

12. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    3.967
    Можеш да провериш дали е алергична на состојките што ги има во вакцината, пред да почнеш да ја вакцинираш. Прашај што треба да се испита за да си бидеш мирна

13. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    616
    Каде можам да проверам? Да прашам за состојкиве па да одам во некоја приватна лабараториј? Ова ако го прашам во пункт ќе ми се изнасмеат и ќе ме изнаругаат. Затоа ме интересираше дали некој друг проверувал. Кај нејзе алергиите се ужасни, дури потекува како ѓумки од удрено и се прави.

14. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Здраво мајки, ми треба помош од вас. Син ми (6 год) кашла веќе месец ипол. Цело време. Испиен антибиотик, 10 дена инхалации со кортиер, пак не се смирува. Малку ако се затрча повраќа секрет, два пати во денот се дешава тоа сигурно. И лани во овој период беше исто. Каде е најдобро да се направат алерго тестови, матичниот ме советува прво да се смири кашлицата, па после да се прават испитувања. Јас сум премногу загрижена, а и детето се мачи. Ве молам за совет ако некој има искуство :l:

15. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.987
    Допаѓања:
    4.867
    Кога беше мојот со бронхити чести на последниот бевме во козле и исто докторката кажа дека за да се направат алерго тестови најдобро било кога ќе е сосема здрав, исто и да нема пиено сируп за алергија 7 дена мислам беше минимум, нека ме поправи некој ако грешам. Најдобро ти е да го однесеш во козле ако има наод на плуќа или орл ако е секретот од нос па кашла и да ти дадат насоки.

16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.976
    Допаѓања:
    4.790
    Ако е алергија со антихистамин ќе се смири. Пнеумослајд направете и со тие бактери се кашла со месеци а не се покажуваат на обичните брисеви. И брисеви обични ако немате направете да не не ви бил антибиотикот погоден. Ние кортаир мислам дека цела зима инхалираме какви 10 дена :|. Башка во месец ипол може да си фаќа едно врз друго.
    Мојата кога имаше упорна кашлица матичната ми викаше нормално било од воздухот. Отидов на приватно, кс нормална, брисеви чисти, инхалации со кортико и антихистамин, не се смири, тогаш реков ќе правам алерготестови ама тие ми беа мн скапи приватно, па прво направив пнеумослајд, тој ни излезе позитивен и со соодветен антибиотик и помина.

17. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    1.261
    Како се зема пнеумослајд? Преку крв или брис?

18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.976
    Допаѓања:
    4.790
    Крв

19. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    1.261
    Ти благодарам

20. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    22.597
    Да замолам некоја мајка да ме упати како оди постапката за алерготест?
    Имено, после колку време кашлица, се доаѓа до заклучок дека ете,мора алерготестови?
    Каде е најдобро респираторни тестови да се прават?Фала