Алергии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Ariel, 18 март 2011.

1. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    1.505
    Здраво мајки, да ми предложите каде да направиме алерго тест во Скопје. Скоро 3 години е малиот

2. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    Ве молам за совет и искуство. Малата е 9м прв пат на 6м при пробување на кашата добра ноќ на хипп во состав има млеко во прав, сурутка путер имаше бурна реакција со отекување повраќање црвенила. Напрсвивме во Козле алерготест искочи алергија на козеин и лактоза. Вчера (несакајќи) и е дадена каша на холле во состав имало екстракт од сирење и повторно истата реакција.
    Ме советуваат уште долго ништо млечно да не дадам. Инаку на доење сме формула немам дадено затоа сега го забележувам ова.
    Дали сте имале слично искуство со алергии на фракции на млеко и дали исчезнува? Педијатар крева раце вика ќе видиме. Многу сум загрижена млечни производи има баш во се. Како ќе оди во градинка не знам памет немам

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    119
    Здраво, за жал немам одговор за алергијата на млечни производи, но околу градинката сакам да ви кажам да не се грижите. Се пријавува на што е алергично детето и во кујна за него си спремаат посебно. Син ми е алергичен на јајце, и кога имаат храна со јајце, не него му носат друго јадење

На Dennings му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    22.597
    двете деца ми јвија алергија на млечни производи.На доење беа до 2ипол год.Ја надминааа после првиот роденден,на околу 15м(тогаш собрав храброст пак да им дадам јогурт).Навистина во повеќето случаи се надминува.Ќе следиш

На Dennings му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.115
    Допаѓања:
    40.479
    Знам можеби малку глупаво прашање, ама додека да одиме на контрола и да го направиме нутритивниот панел алерго тест да знам што да исклучам. Малиот ми покажа на тест алергија на мувла и +- (поблага алергија) на мешавима полен трева и мешавина полен коров. Дали по дифолт ова со поленов се врзува и со мед или не мора да значи? Сум давала само во чај и не секојдневно, ама да знам дали да исклучам целосно додека да го направиме и другиот панел.

6. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Не мора да значи.... јас како мала бев алергична и на полен и на мед.
    Снаа ми па не беше на мед само на полен.и јадеше мед и тоа секој ден.

Докторката ми го препорача МЕГА КИД сируп многу родители го фалеле. Дали некој го има користено?

На mal.ecka и Ano им се допаѓа ова.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.115
    Допаѓања:
    40.479
    Фала, сепак ќе го почекам и другиот панел пред да давам пак.

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    370
    Овде активна темава па да прашам овде.
    Детето ми е на фликсотиде пумпица за заштита,пулмологот сега ни даде и таблети алвокаст(монтелукаст).Ве молам дали имате искуства некое ваше детенце да ги има примано?

9. Tina⚜️

Tina⚜️ Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2024
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    31
    Moze li nekoj da mi Dade info kade mozam da napravam alergotest za Bebe od 4 meseci.Na ad mleko e,neznam kolku mleka smenivme ,ima grcevi ,tvrda stolica,gasovi.Probavme Bez laktoza mleko,istata situacija.Bebe na pocetokot pojavi crvenilo vo predelot na pelenska regija koja SE prosiri I na nozinjata,ni utvrdija dermatitis,po sekoja goltka na mleko odma mu krkori meseto.Ni smenija formula Bez laktoza,isto,anticolik formula,ista reakcija.Se somnevam vo alergija na kravji protein i bi sakala da napravam alergotest samo neznam kade moze da se ispita.

10. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.959
    Допаѓања:
    66.649
    И син ми беше со слични симптоми, грчеви скоро до 6 месеци и тврда столица, запек. Он има утврдена интолеранција на лактоза, ама и кога пиеше млеко "без лактоза" ги имаше симптомите. На 3 месеци му правевме алерготест преку крв, не покажа ништо. Ама сепак по препорака од педијатар преминавме на хипоалергено млеко (новалак алернова, кое не содржи ни лактоза). Од тогаш мислам дека пркна. Столицата се среди веднаш, повраќањето/бљуцкањето исто, а за грчевите требаше време. Почна и поубаво да напредува со тежина.
    За алерготестови може матичен педијатар да ви даде упат, ама тоа како оди не знам точно. Ние правевме приватно во Биотек, нутритивен панел. Ама ги има скоро истите панели и во Авицена и во Рамус. На таа возраст од прсте земаат крв.
    Имајте предвид дека може и да не даде точен резултат на толку мало бебе. Во секој случај, поразговарајте со педијатар за опцијата да се префрлите на хипоалергено млеко.

11. Tina⚜️

Tina⚜️ Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2024
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    31
    Ти благодарам ,сега бев во болница,покачени леукоцити и ензимски статус покачен.Ама сепак ке направам алерго да бидам на сигурно.

На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.402
    Допаѓања:
    2.601
    А да пробате со козјо формула? Има од Холе во Зегин, ама секако прво прашај педијатар

13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.815
    Има во авицена тест преку крв.
    Единатвено млеко без млечен протеин во мкд е aptamil pepto syneo. Џабе пие млеко без лактоза ако е алеегично на млечен протеин, не е исто.

14. Tina⚜️

Tina⚜️ Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2024
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    31
    Da mila,znam deka ne e isto,SE somnevav vo alergija na kravji protein,i izleze bas toa.Preminavme na hipp ha.Sega zasega e dobro.

15. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    161
    Здраво може е глупо прашањево но како се прави алерго тест на 2ипол годишно дете и не е малку мало за таков тест незнам прашувам ни дадо упат за козле по препорака дека баш период септемри март април он се разболува па може да било алергиски фала

На VirgoStar му/ѝ се допаѓа ова.
  16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    5.731
    Може преку крв или на кожа. Не знам каков прават во Козле

На Fudbalgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.115
    Допаѓања:
    40.479
    На моето преку кожа му правеа на 2 години и 3 месеци баш од овие причини, чести бронхити и пневмонија од Октомври наваму. Ама тоа одлучува доктор. Нас докторка од козле не упати и препорача кожни

На Fudbalgirl му/ѝ се допаѓа ова.