Алергии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Ariel, 18 март 2011.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.210
    Нутритивни алергии обично поминуваат до кај третата година, ама интолеранција на лактоза и алергија на кравји протеин ретко исчезнуваат. Јас на твое место не би давала ништо млечно до после третиот роденден. Па тогаш можеби пак би пробала.
    Тешко е кај деца без млечни производи да воспоставиш балансирана исхрана, ама не е неизводливо.

2. mandarinkafinka

mandarinkafinka Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    16
    Здраво, дали некој испитувал алергија на пеницилин кај дете 1.5 години и каде може да се испита? Имавме бурна реакција , квинкеов едем на око и уста по почеток на примање на Алмацин, со лежење во болница дур се стабилизира, сега следно е да испитаме дали на се од пеницилин е или само на некои лекови....

3. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    142
    Драги феминки, искуства со алергија од сонце кај малите?
    Имам 2 год детенце, минатата недела 3 дена базен во двор, и појави осип на грбче и меше. Матичната прво рече дека е атопичен дерматит, дека тоа го има на раменцата и образите, и кажа да исклучисе млечно на некој ден - да одмори организмот.
    ама еве викендов бевме на плажа, носеше купаќи со кратки, значи заштитени грбче и меше и се појави на нови места - внатрешен дел од надлактицата и на вратче, осип што почна да го чеша до ранички. И многу ми е жал дека е така.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.131
    Допаѓања:
    329.014
    Можеби е реакција на кремата за сончање.

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    142
    Хмм, помислив, ама тие три дена ја мачкав со една крема, па сега на плажа сменив друга. Си велам не е од тоа

6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.038
    Допаѓања:
    4.887
    Мојата има осетлива атопична кожа, нема активна егзема и дерматит. Годинава на одмор се правеше рани од чешање од топло, комбинација крема за сончање, пот, сонце, синтетиката од купачите. Да не го знае некој детето, загрижувачки изгледаше. Штом влезеше во море да се олади, одма и се смируваше, за некој пола саат саат цело црвенило и уртики се повлекуваа и немаше напади на чешање. Позади на врат и грб, кај газето и над газето, грпчето, позади колена, тие регии најмногу и се восплауваа. Иначе годинава прв пат ја земав детската биодерма, не ми се свиѓа, до лани ја користев bioderma mineral поубава ми беше, ама многу ми е скапа, трошам на една недела две шишенца, а 1600 е едно малечко од 75мл. 3 ипол години е.

7. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    142
    ууухх, вака некако изгледа и моето.
    Да, додека е во вода не се чеша, ама после тоа, вечерта, во спиење, следниот ден - да. и тогаш и се направија и како ранички изгребани - во вратчето и напред и позади, под градите кај желудник, и на двете рачиња во мекиот дел внатре кај надлактицата. Позади на врат дури и онака како пошироко кругче и се има направено. Уште пред некое време кога бевме на матичен, прашав за кој фактор да го користиме, ми го кажа на La Roche - posay , UV mune 400 (баш денеска ми стигна). Викендов кога бевме на плажа го користев на уриаж минералниот крем - убав многу ама крема е и автоматски потешко се размачкува.
    Што мачкате на раните? Дали ова значи дека треба цело време да е во купаќи со долги ракави? И најважно, дали поминува оваа алергија?

8. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.038
    Допаѓања:
    4.887
    Алергија е променлива работа. Лани немаше реакција, годинава има. Исто и јас пошто од мене и е наследено, некогаш имам некогаш не.
    Јас гледам да не е топло, навечер со клима спиевме на одмор, дома додека не легнеме исто сме цело време се клима, па не се поти, нејзе пот и смета мноооогу. Иначе пошто има сува и осетлива кожа од бебе ја мачкам и ја бањам со биодерма атодермот, па така и на тие ранички или суви делови биодерма и ставам. Е во лето вака кога се поти некогаш кремата и смета повеќе па некогаш не ставам. Пробав еднаш сменив на веледа и не и одговараше иако е органска и полесен состав. Јас и ставам фактор ама и ја облекувам со кратки ракави пошто е бела ко сиренце и гори, барем раменцата и грбот да се заштитени. Кога е под сенка е само по гаќички или долни купачи, исто и приквечер кога не е толку јако сонце.

9. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    142
    Е да, и јас сум така.. ем осетлива кожа, ем бела, и дури имам појавено алергија на сонце во еден дел.
    Добро, да си знам што ме чека. Инаку, и јас капам со биодерма маслената и супер и се погоди, а мачкам со мустела стелатопиа и тоа и е океј. Ја имав биодерма ама не атодерм, и не и помогна нешто многу, а стелатопиа и е океј. Сега на раничките намачкав јекодерм, па денес ќе ја носам на матичен да ја види, да не треба нешто и за алергија да се напие.
    фала ти на муабет :)

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.293
    Допаѓања:
    28.058
    Само на клиника се испитува алергија од пеницилин

На mandarinkafinka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    403
    Колку чинат алерго тестови во систина?

12. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    35
    Доколу сакаш баш во Систина да испитуваш најдобро би било да се јавеш кај нив и да прашаш бидејки цените месечно веќе почнаа да ги зголемуваат.
    Доколку те интересира во скоро сите приватни лаборатории е околу 2500-3000 еден панел со 30 алергени преку крв.
    Државно имаш на имунологија со упат за околу 200 ден.

13. mandarinkafinka

mandarinkafinka Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    16
    Благодарам