1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Алое вера

Дискусија во 'Дом' започната од plavusaaa, 7 мај 2010.

1. lola-86

lola-86 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    198
    Јас денес си засадив сама,се надевам ќе се фати,едвај чекам!ми го даде 1 пријателка,и го засадив во саксија,од кога мислев на тоа алое хахахаха,значи на балкон да го чувам летово,ок.Мајкати како го засади,или го купи?се надевам ќе се фати,му ставива убава земја,а тоа е како поголемо гранче така ми го дадоа.Кажими околу садењето молимте дали мајкати сама го насадила како јас или е купено?

2. pumpkin

pumpkin Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    119
    ^Леле, слабо на време сум го видела постов :| :x
    Вака, на мајка ми и дале едно мало гранче со се коренот и го засадила одма во земја :) Арно ама :!: Имаме 2 саксии, и едниот се разболе :( Другиот се држи сега за сега...Исто така повремено му става течно ѓубриво, за да го потхрани малку. Гледај да го наводнуваш редовно и обрати внимание на земјата, можно е само да ти се чини дека е сува на површината, а внатре да е водена. Затоа копни малце подлабоко и види дали е мокра земјата ;)

3. plavusaaa

plavusaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    45
    и од каде го купи на кое место?? ако си од скопје :)

4. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Прв пат слушам дека алоето мирисало :?: . Го имаме од пред да се родам и не знам дека мириса :o .
    Иначе за мачкање бидете внимателни. Лани исеков лист и се мачкав. Еднаш се намачкав и осекав боцкање и црвенило имав, ама вториот пат кога се намачкав кога ми бликна едно црвенило, кога ми се искуши кожата, ми се испакнаа многу црвени точки мислев ке полудам. 5 дена седев дома и му ставав павловичева помада. бев како изгорена. гадно, гадно. 24 саати дневно бев со помада и по 5 дена речиси не се ни познаваше. и веке алое никогаш на лице не ставам :shake: .
    а иначе имам читано дека се става на рани од изгореници. мислам дека тоа да го ставиш на рана ке цркнеш од болка :worried: .
    така да бидете внимателни ;)

5. Marilyn-Monroe

Marilyn-Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Купив денес алое вера, еден мал лист е во саксиичето. Па за 50 денари да не сакам баобаб да ми достават на адреса? :^)
    Да го опнам на тераса да дреми, нели? :$

6. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    ^ Па да. Сега може се уште надвор, па кога ќе залади ќе го прибереш да не ти измрзне :lol:

7. Marilyn-Monroe

Marilyn-Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Пишав негде низ темите, но доживеав сериозно страшен момент на смрт на алоето ми вера по само два дена од купувањето.
    Греота кутрото, само потставено го имале мутавите продавачки во саксиче полно со вошки.
    Нејсе, да им се врати, да не може темето од вошки да си го исчистат и на чатија да би спиеле до крајот на животецот. Чуј ме Боже Семоќен. [​IMG]

После неколку дена тага и самотија, мајка ми ми донесе веќе израсната алое вера, со широки листови, ми ја смести во голема саксија и сега истата ужива до прозор зашто надвор е студено.
    Завчера пак ми донесе уште една, за никогаш повеќе алоева тага да не почувствувам. :angel: Вторава е потенка и повисока.

Нека им се погоди на двете престојот кај мене. Вода еднаш на 2 седмици, многу топлина и сончева светлина.

На Zimone, Antebellum и LivingGlam им се допаѓа ова.
  8. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    земав алое од пријатели , нив им беше во двор ама ја у стан живеам и го ставив во саксија !! има едно големо и едно малечко до него пробав малото да го раздвојам ама не бива ке го остаам така! сакам да прашам.....каква земја да му ставам , дали да му купам хумус или обична најобична земја па после да му ставам течно губриво :?:
    колку да го наводнувам ?? незнам ништо !! прв пат ке чувам растение дома :$

9. Goticarka

Goticarka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    139
    Дали само одреден вид на алое има гел!? Имам алое вера кога го исеков нема гел, само тоа белото.Гледав на youtube, девојката само што го стисна листот истече гел, а зошто кај мене не беше така, туку само вода..... м?

На moon1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Не сум за тепамава само сакам да коментирам дека прочитав Алал вера .. хаха ми падна смешно и си реков да го споделам .. :D

На ♔ cυτє ♔ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Goticarka

Goticarka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    139
    и сеа и мене ми смешно дојде ко прочитав "тепамава" ту тепа ту мава .... хахаха

На ♔ cυτє ♔ и Читател им се допаѓа ова.
  12. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Хахахаха врв !

Јас мислев "темава".. тоа "тепа" само се пишало хаха (facepalm) :?::D

13. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    2.631
    Јас денес си купив алое вера, 300 ден. го зедов, 2 години било старо, во март му било роденден, тогаш ќе наполни 3 :lol:
    Цвеќарката ми рече дека можам сега да го употребувам надворешно, на кожа, а внатрешно ќе можам кога ќе наполни три :D
    Па да ви го претставам моето ново малечко.....
    ТААААА ДААААААААМ.....
    IMG_20150520_173521.JPG
    Овие дена ќе треба да го пресадам во поголема саксија, пораснало, оваа веќе му е мала. Треба да се чува на топло, под сенка, во хумусна почва. Ако некои крајчиња се подзасушат треба да се скрати исушеното и потоа тие пак сами ќе си се регенерираат. Не се наводнува многу често, еднаш неделно, а некогаш и еднаш во две недели, зависи од времето, од топлото, треба површната почва да е сува, да копнете малку, па ако веднаш излегува влажно не го наводнувајте, ако влагата е подлабока тогаш наводнете го.
    И тоа би било тоа. Девојки друг пат кога купувате цвеќе прашајте си ја цвеќарката како да се грижите за него, а не само да го купите и потоа да не знаете како со него :^)
    Јас пред да го купам истражував на интернет, па во прилог ви оставам неколку линкови за тоа како се користи
    http://365.com.mk/162556/kako-da-napravite-domashen-gel-od-aloe-vera

На Bebulleee, soffce, LittlePinky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. sunflower99

sunflower99 Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    sakam da kupam aloe barbadenis ova e poseben vid koj se konzumira kade moze da go najdam ve molam za pomos mnogu mi e hitno?! blagodaram

На Valerin му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.276
    Истото го барам, но нема кој да ме информира подетално. Мене ми е потребно за конзумација, не за тело. Дури се чудам колку слабо се луѓево информирани околу бенефициите на оваа чудотворна билка, страшно...

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    4.585
  17. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.816
    Од неодамна имам Алое вера дома, и денес исеков еден лист и го искористив гелот за да го нанесам на акни.
    И добро, не ми е тоа муабетот, туку се мислам како ќе порасне листот на истото место? :worried:
    Ако си сецкам секојдневно по едно ливче,набргу ќе ја снема.. :|
    Има некоја "финта" во сечењето или.. ?:?:

18. kathy.cathy

kathy.cathy Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    7
  19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Jas go secam listot na polovina I go istisnuvam gelot odma posle menstruacijata go pijam gelot dobar e za cistenje na matkata I jajnici od cisti se pie do 21 den od ciklus

20. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Ќе може да ми кажете точно во која цвеќера има алое вера? Дали е сложено одгледувањето?
    Сегде читам дека е премногу корисна, сакам да си ја купам, планирам на лице да си ја ставам, а и да ја пијам.