Амерички крофни и амерички палачинки

Discussion in 'Рецепти' started by marijagjakovska, Aug 20, 2010.

  1. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    Со мед и ореви ми се преубави... Абе се топат во уста
     
  2. rajna-vojvoda

    rajna-vojvoda Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2011
    Messages:
    626
    Likes Received:
    286
    Gender:
    Female
    еве и јас едно смотано прашање :$ ...значиии треба да се подебели така ??? страв ми е дали ке се доволно испржени :?:
     
  3. cecilia

    cecilia Популарен член

    Joined:
    Dec 9, 2009
    Messages:
    1,329
    Likes Received:
    1,196
    Дебелината ке зависи од тоа колку ти е густа смесата. Ако ги сакаш подебелки треба да ти биде погусто тестото значи додај малку брашно. Палачинката се пржи повеќе од првата страна значи одкако ќе ја сипеш на тавчето ќе видиш на горната површина ќе ти се прават меурчиња, тогаш ќе ја свртиш а од втората страна само малку време ќе ти треба за да ја добие посакуваната боја. Со првата ќе пробаш и после ќе им го фатиш редот.
    Инаку јас ги обожавам и редовно ги правам викендите за појадок. Смесата ја спремам одвечер и сабајлето само ги пржам и опппп совршена домаќинка.
     
    rajna-vojvoda likes this.
  4. rajna-vojvoda

    rajna-vojvoda Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2011
    Messages:
    626
    Likes Received:
    286
    Gender:
    Female
    по кој рецепт ги правиш, по некој од овие погоре ли???
     
  5. cecilia

    cecilia Популарен член

    Joined:
    Dec 9, 2009
    Messages:
    1,329
    Likes Received:
    1,196
    по кој рецепт ги правиш, по некој од овие погоре ли???[/quote]
    http://allrecipes.com/Recipe/Good-Old-Fashioned-Pancakes/Detail.aspx
    http://allrecipes.com/Recipe/Banana-Pancakes-I/Detail.aspx
    Овие два рецепти ми се омилени, после некое време се навикнуваш па си ги правиш од око.
    Еднаш ако направиш особено ако имаш деца сите ќе те обожаваат :angel:
     
  6. rozy

    rozy Истакнат член

    Joined:
    Jul 22, 2011
    Messages:
    274
    Likes Received:
    121
    јас бас сега си јадам амерички палачинкиии и мора да кажам дека ми испаднаа перфектноо мммм :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
     
  7. feemina

    feemina Истакнат член

    Joined:
    Jun 27, 2011
    Messages:
    41
    Likes Received:
    12
    Има ли некој слушнато за печени крофни и знаете ли како се прават????
     
  8. tigerlady

    tigerlady Популарен член

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    1,651
    Likes Received:
    5,421
    Пред некј месец најдов рецепт за амерички палачинки или на некој наш блог или на странска страна, не се сеќавам. Во секој случај еве го:

    360гр. брашно
    1/2 лажичка сол
    1 прашок за пециво
    2 лажици шеќер
    480 мл млеко (јас ставам околу 350 млеко и останатото вода)
    2 јајца
    1 ванилин шеќер (кој сака)
    60гр стопен путер ( сум пробала и со маргарин и со зејтин ама со путер се дефинитивно најубави)

    Значи, прво се мешаат сувите состојки се додава млеко и јајцата и на крај путерот. Не се меша со мискер туку со жица за матење. Имам читано дека тестот треба да биде погусто, дури и мали грутки ако има не е проблем. Јас ги пржам во оние тавчињата од Тинекс на сосем малку зејтин. Се ставаат со лажица за јадење супа, значи треба помали да бидат од тие нашите (во едно тавче собира две). Се вртат штом ќе почне да се јавуваат балончиња од горната страна.

    Овие палачинки ми се дефинитивно фаворит. Се пржат многу, многу брзо и лесно а излегува голема количина. За јадење мене ми се најубави топли со малку путер и мед, па и цимет одозгора. А може и за им се стави кашкавал и така да се запечат во рерна.
     
  9. Noemi

    Noemi Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Messages:
    2,705
    Likes Received:
    10,189
    Налетав на еден рецепт пред недела дена па денес прв пат пробав да ги направам. Испаднаа совршени од прва. Me proud!

    3 јајца
    250 грама брашно
    150мл јогурт или кисело млеко
    250мл пресно млеко
    2 лажички шеќер
    1 лажичка сол
    2 лажички прашок за пециво/едно пециво
    4 лажички растопен путер

    Се мешаат сите состојки, не гледав да се по некој распоред, нормално прво течните потоа брашното со прашокот за пециво. Смесата се остава 10тина минути да одмори и потоа се пржат на загреано тавче.
    Ги пржев на тефлонско па не додавав масло.


    На страна ситно исечкав јаболко и го поросив со цимет измешан со малку кафеав шеќер и попрскав сок од лимон(да не потемни јаболката).
    Додека се пече палачинката од првата страна од другата ставив од јаболкото ама веднаш пред да почнат да се прават меурчиња зошто тогаш е време да се преврти- плус нема да се залепи овошјето на палачинката.
    На некои ставав ореви исечкани на тенки листови, ореви и јаболко, вишни. Апсолутно со се што ви текне може да експериментирате.

    После пржење ги редевме по неколку различни и прелевавме со мед. Ом ном ном!
     
  10. Ana.Jones

    Ana.Jones Популарен член

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    285
    Likes Received:
    1,124
    Женцки, ќе го правам овој рецепт http://allrecipes.com/recipe/good-old-f ... -pancakes/ за амерички палачинки, па сакав да прашам дали некој знае каде можам да најдам јаворов сируп, ако знае некој?

    Тенкс ин адванс :)
     
  11. Waka-waka

    Waka-waka Популарен член

    Joined:
    Jul 2, 2010
    Messages:
    2,273
    Likes Received:
    8,905
    Виталија имаат јаворов сируп. [​IMG]
     
  12. Ana.Jones

    Ana.Jones Популарен член

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    285
    Likes Received:
    1,124


    Фала ти за инфото, ќе тркнам до СП да видам дали го имаат. И бујрум на палачинки :) (ако ми излезат, де ;) )
     
    Waka-waka likes this.