Ако сакаш да кажеш дека секогаш покрај тебе, во каква било ситуација, те поддржува, те заштитува итн. тогаш е првото, а ако сакаш да ја истакнеш неговата позиција во просторот во однос на тебе (пример, дека тој се наоѓа во твоја близина) тогаш второто. Второто ти е повеќе како за физичка присутност.
А за одговорот The students left the school. прашањето ќе биде Who left the school или Who did leave the school?
помошшшш!! ми треба помош околу present perfect , Past perfect. Разликата е во помошниот глагол have/has vo present; had vo past. Во реченица не ги разликувам кога се зборува за present кога за past..
Како мислиш не ги разликуваш. Во present perfect помошниот глагол е have/has и глаголот во трета форма. На пример I have seen that movie more than 5 times. Додека пак во Past perfect помошниот глаголе had и исто глаголот во трета форма. Пример I had been there before. токму поради помошните глаголи се лесни за разликување. Разгледај неколку реченици и ќе ти стане многу појасно.
сакав всушност да прашам како ке знам , дали во реченицата има нешто по што се карактеризира времето, или некои зборови било што.. оти ке има реченици јас да одлучам дали е паст или пресент и да ја довршам според тоа . Сама ке треба да си додадам have/has ; had
Ве замолувам да го прочитате текстов и да го видите контекстот на реченициве оти можно е да сум направила конверзација.И да ми ги укажите грешките Особено дали болдираните ми се на погрешно место. Однапред ви благодарам,и ако е можно што поскоро оти ми треба за утре I would like to reserve at your rooms two bad and breakfast.We are arriving on 27 August.We hope to stay for six nights on 2 September departing. Mu husband and I would like a double room preferably with an en-suite bathroom.I also would like to reserve a two room for our teenage doughters.Both should be non-smoking rooms.Would have be possible it rooms to facing the sea? Do you have available these dates for rooms? Could you tell me also each price of the room?I look forward to hearing from you.
I would like to reserve two rooms at your bed and breakfast. We are arriving on August 27. We hope to stay for six nights, departing on September 2. My husband and I would like a double room, preferably with an en-suite bathroom. I would also like to reserve two rooms for our teenage daughters. ili I would also like to reserve a room for our teenage daughters. Nemozi A two room Both should be non-smoking rooms. Would it be possible to have rooms facing the sea? Do you have available rooms for these dates? Could you also tell me the price of each room? I look forward to hearing from you. etee i hope i helped.
Past simple- дејство што се одвивало во минатото, завршило, и нема да се повтори Present Perfect- Го употребуваме за да искажеме дејство што се случило во минатото, во неопределно време, и има шанси да се повтори и сега Past Continuous- Дејство што се случило во минатото, но траело подолго време.
Многу го сакам англискиот, а особено ми се допаѓа акцентот на британско англискиот... но граматиката и во англискиот е проблем, исто како и кај македонскиот!
moze nekoj da mi pomogne vo sekoj red treba da se isfrli po edno zborce turn up switch on rock on reject turn down accept turn down lower switch off change look into turn into turn off run off switch off
ќе ве прашам едно малку глупо прашање....како да ги научам multi part verbs? стварно не ми оди, на тест ќе треба да ги ставиме во текст, ама нема да бидат дадени кои треба да се стават....