ако може некој ова да ми го преведи - разбирам отприлика за што се зборува, ама некои изрази не ми се познати..
-She's helping me adjust to her town. -She's helping me to get used to her town. (She's helping me with getting used to her town). -She's helping me to get more comfortable with her town.
Најточниот одговор што native English speaker би го дал е She is helping me getting accustomed to her town.
Механизам или запчаник е ротирачки дел од машина, кој има обликувани запци или шилци, кои се вжлебуваат со друг назабен дел со цел да се постигне момент на сила, при што во најчест случај запците од едниот запчаник меѓусебно се со идентичен облик, а честопати се од ист облик (или барем со иста ширина) со запците од другиот запчаник. Два или повеќе запчаници кои работат во тандем се нарекуваат трансмисија и може да постигнат механичка предност преку соодносот на запчаниците, па така може да се сметаат за едноставна машина. Направите со запчаници може да ја менуваат брзината, моментот на сила и правецот на изворот на енергија. Највообичаена ситуација е запчаникот да се вжлеби со друг запчаник; но сепак, даден запчаник може да се вжлеби и со друг не-ротирачки назабен дел, кој се нарекува гребло и на тој начин се постигнува транслација (поместување) наместо ротација (вртење). Се надевам дека помогнав. Поздрав
^ thank you, thank you, thank you soooooo much знаев отприлика што пишува ама некои термини не ми беа баш јасни, и очекував некој барем најважното да ми го преведи, а ти од збор до збор си преведила..многу ми помогна, фала најмноогу
Дали може да ми кажете нешто повеќе за TOEFL тестот и кое школо или професор би ми го препорачале за добро да се подготвам.
Колку добро го владеете? - Доволно ... Дали сте посетувале приватни часови? - Да, од трето оделени, па натака (трета година сум сега, средно) Како ви оди граматиката? - Многу подобро од вокабуларот.
^ Разликата е тоа што have се користи за сите лица освен во прво лице еднина а has се користи само во трето лице еднина I have You have He, She, It has We have You have They have Have got се користи за присвојнос. Have got се користи во сите лица освен во трето лице еднина. А has got се користи во 3 лице еднина. Пр: I have got a sister. She has got a car.
Ми треба помош за неколку реченици инбокс ако можи да ми пиши некоја девојка на која добро и оди. Благодарам.
Спојлер Ова ми е текст на час што го пишував. It was 7.30 pm when my parents told me that they will go for a walk in the park and I should be alone for an hour. I agreed with it and went to my room. But I knew that something was wrong. I felt like I'm not the only one in this house. Suddenly I heard footsteps of an old man. I was terrified and while I was calming myself down, I sat on the bed. Than the door opened a crack and I could see the living room. When I got some more courage I left my bedroom and I saw a big white dog with black patches. I could recognize that the dog was a Great Dane. My grandfather once told me that this breed of dog was protecting people from evil ghosts in the past. I carefully went closer and closer to the dog. I saw that was injured on his front leg. I couldn't let my self not to help that gentle giant, so I hurried up to get a towel and alcohol to heal him. After that a miracle happened. The dog shined bright and disappeared. I still can't capture that moment but I'm glad that I saw that grateful animal.
Advantages and disadvantages of tourism... може само да ми наброите неколку? многу ми е важно за утре
ADVANTAGES Opportunity to travel and gain new experiences Cultural exchange Building country reputation DISADVANTAGES Cultural shocks Unability to addapt to new environment Being homesick Terrorist attacks directed to tourists Што предмет ќе беше? Не знам од која перспектива треба да се разгледаат предностите- дали како турист или земја која развива туризам, па ти напишав општо земено.
Past simple - дејства во минатото кои завршиле Past perfect - дејство што се случило пред некое друго дејство Како се образуваат расчистив, ама како ке препознаам во една реченица. Меѓу past simple i past countinious гледам разлика , но меѓу овие две не знам. помошш I _________ (not realize) that it was after 10 p.m. and the police ________ (arrest) me.
Ќе ги препознаеш по тоа што за Past simple имаш маркер кој што ти кажува кога точно се случило дејството а додека perfect е за подолг период од...до.Кога викам маркер,мислам на yesterday,at 10.before 5 years,.. и мн други.А за perfect имаме маркери како since,for..Past perfect се употребува за дејство што се случило пред друго дејство.На пример реченицата што си ја пишала, тој кога сватил дека поминало 10 часот веќе бил уапсен.Се надевам ме разбра и ти помогнав