Значи во првата реченица имам перфект а втората ми е симпл. I hadn't realised that it was after 10 p.m and the police aressted me ?
множините: machines mainframes types се читаат со z или iz Спојлер мене поточно z ми изгледа, ама ми треба за посигурно
When it ends in a voiced consonant sound, /b/, /d/, /g/, /l/, /m/, /n/, /ng/, /r/ or with a vowel sound, /a/, /e/, /i/, /o/, /u/, pronounce "s" as /z/.
Девојки дали може некоја да ми каже како е УГОСТИТЕЛ англиски? За угостителство знам дека е hospitality, ама угостител не знам како би дошло?
Тоа многу ме асоцира на кетеринг, ама нема друг избор изгледа, ќе мора тоа да го земам за соодветен превод. Благодарам за одговорот
Was ти е за прво и трето лице еднина (I was, she/he/it was), a were за сите останати (We/you/they were). Тоа ти е Past Simple oд to be.
Може некој да ми објасни која е разликата меѓу gerund, adjective и present participle. Ако може поткрепено со примери Маinframe computers are the largest. Прашања за ова би биле :Which computers are the largest?/Which are the largest computer ? (ми се чини може на двата начини, само се двоумам which или what e првиот збор. ) All three have one thing in common. Прашање : How many things all three have in common ? или What do all three have in common ?
angliski jazik dali moze nekoj da mi ja objasni razlikata megu Past simple i Past continius.po sto bi go prepoznaal koj e koj ?blagodaram
angliski jazik Се што е има was/were и главен глагол со ing e Past Continuous пр. I was writing my homework. They were jogging in the park. Past Simple ти е кога имаш глагол во мината форма (правилен-завршува на -ed, неправилен има своја посебна форма), просто и едноставно. пр. I visited my grandaparents. I knew her secret. (oд глаголот know)
angliski jazik Toa go razbiram no neznam koga ke mi go dadat vo recenica ,dali e past simple ili past continius,po sto da go prepoznaam?
angliski jazik Епа нели ти сега кажав, оф мори мајко, по глаголот ќе гледаш. Сигурно нема црвено да трепка.
angliski jazik http://www.perfect-english-grammar.com/ ... ise-1.html zboruvam za ova !kako ke znam sto da stavam na taa crtkata !
angliski jazik -What were you doing when i called you last night? -I was sitting in a cafe when you called me. -When you arrived at the party, who was there? -Susie was watching a film, when she heard the noise. -Yesterday, i went to the library, next i had a swim, later i met Julie for a coffee -We were playing tennis, when John hurt his ankle -What were they doing last night? -He was taking a shower when the telephone rang. -He was in the shower when the telephone rang. -When i walked in the room, everyone was working. -It was a day last September, the sun was shinning and thew birds were singing. I was walking along the street, when i met an old friend. (Present Continuous ти означува дејство што се вршело во минатото и притоа било прекинато од друго дејство. Past Simple ти е завршено дејство.)
angliski jazik Deckii mi trebaat sostavi angliski za 1.Advantages and disadvantages of using mobile phones 2 - II- of using the internet
Што значи ова sprawl? На транслејт не преведува, а и на урбан дикшнери не ми е баш јасно Any idea? Фала однапред!
Баш буквало со еден збор и не може да се преведе, тоа ти е кога легнеш и ги испружиш и рацете и нозете, едноставно испружиш се Така безгрижно и слободно.
sprawl -испруженост -расфрленост -се испружува -се истегнува -се распростира -се расчекорува -се спростира -се спружува -се шири -спростреност -спруженост -ширење sprawling -хаотично расфрлен Така го преведува на речникот на idividi.com.mk