Ако некој сака да му се објасни за Present Perfect, нека пише ЛП, веќе сто пати го имам тоа време повторувано, па знам сега како да ги објаснам на едноставен начин.
Глупа јас. Се заборавив дека можам тука... еве: Present Perfect Formula: have/has+verb+ -ed/Past Participle *An action that happened in the past and ended (we DON'T say when) ex. 1. She has walked in the park. (користиме наставка -ed зошто глаголот е правилен) ex. 2. I have gone in the yard. (глаголот go е неправилен, и наместо наставка -ed, го користиме глаголот gone од колоната на Past Participle од табелата со неправилни глаголи) -------------------------------------------------------------------------------------------------------- И бонус, моето омилено време: Present Perfect Continuous Formula: have/has+been+verb+ -ing *An action that happened and lasted longer. ex. 1. I have been writing this essay three hours! ex. 2. He has been walking the dog till afternoon. Ова време несмее да се запишува со глагол со пократко дејство! На пример: I have been liking that band. Може да се види дека не се совпаѓа и целата реченица ја губи смислата. Ако нешто сум згрешила, би сакала да ме поправите.
Англиски учам скоро 4-5 години..не сум одела на спремање..но сепак добро го владеам..граматиката ми од многу добро..сега го зедовме Passive малце ме буни ноо нставничката ни е предобра ии сигурна сум дека ако ја прашам дека ќе ми го разјасни..Други проблеми немам..ако му треба нешто на некого..слободно Just Ask..
Hello! Имам мала збрка околу овие времињата англиски.. Ако ги знае некој да ми објасни!? Вака: future continous и future perfect ( со која наставка се прави и зошто?) + нешто за кондиционалите од I II и III колона. Thank you <3
http://www.englishexercises.org/makeaga ... ?id=2996#a FC, Word formation... резултатот од тестот од горенаведенитот линк ми вели вери гуд и осмица ми даде, ама јас не сум задоволна Не ми се точни 2, 6, 9, 12, 13 од втората вежба и не знам како да ги најдам точните одговори. Хелп!
Спојлер За Present Perfect,кога кажуваме детали(кога,каде..) не ставаме Present Perfect Инаку обожавам англиски,уште од градинка учам,па и планирам да идам англиска средно Идам и на англиски курс. Сега се пријавив на некој Hippo натпревар преку курсот,наставничката ми предложи,да не знае некој случајно нешто со натпреваров?Нов бил натпреваров.
^За ова збоуваш? Слушнав на курс http://www.hippo-competition.org/ Знам дека има 2 круга, прелиминарни тестови и финале кое се одржува во Италија, не знам каде. Првичните тестови се одржуваат на 15ти Март, а каде и како - немам поим. До финалето треба да останат 60 конкуренти. За да учествуваш треба да имаш аплицирано на 10ти февруари(ако не се лажам), секоја апликација поднесена по тој ден е неважечка. Учесниците треба да се возраст 10-18 год. That's all I know.
Me пријави мене наставничката,имам и уплатено.Прашувам дали има некој искуство хахахаха? Многу сакам да одам во Италија,дајбоже да влезам во првите.
Колку што го видов тестот од лани воопшто не е тешко, да се надеваме дека и годинава ќе биди таков Иначе еве го од лани: http://www.hippo-competition.org/Reading/ASE10155D4.pdf Јас колку што разбрав дека треба да имаш 50% точни одговори да добиеш сертификат? И мислам дека требало на крајот и есеј да се пише, е то малце...
Утре правам тест па ми треба помош околу една вежба. Gerund or infinitive. Од каде би знаела кои глаголи одат со ing а кои со to? Треба на памет да ги учам, или има некоја финта?
Има ли некоја што знае ептен добро англиски? Ми треба помош за превод на едно ептен мало текстче.. Ве молам
Jas se razbiram prati mi go vo licna poraka ako ti treba seuste pa se nadevam deka ke mozam da pomognam
^ Конструкцијата used to do се употребува за активности кои си ги правела во минатото (како habitual activities), но веќе не ги правиш. На пример, ако речеш I used to play tennis. тоа значи дека порано си играла тенис, но веќе не. Конструкцијата used to doing се употребува за активности кои си навикната да ги правиш, природно ти доаѓа да ги правиш. На пример, ако речеш I am used to wearing heels. тоа значи дека си навикната да носиш потпетици.
Ее ај некој да ми каже дали ми е точна реченицава,посебно кај болдираното(дали треба ар,ис или нешто друго),од прееска се мачам да ја составам..Итно ми е,до кај 8 ипол треба да го пратам текстот. I’d also like to visit Haiku Stairs also known as the Stairway to Heaven which is a steep hiking trail on the island of Oʻahu.