од тоа што прочитав на интернет, полагаш неколку области (читање, пишување, зборување, разбирање) и на крај во сертификатот ти напишат за секоја област колку поени си освоил од вкупните http://www.britishcouncil.mk/exam/aptis ме интересираше доколку некој од вас го полагал овој тест, да сподели импресии
@borjan4eto аха, па мора да има и читање и пишува и зборување и слушање за да биди легитимен тест, ама пример FCE е upper intermediate со advances значи B2 со А1, во таа смислам мислев, баш сега ќе разгледам таман од компјутер сум. едит: значи слично како ова, ги опфаќа сите основни нивоа освен целосно напредно ниво (нели повеќе бизнис ниво е тоа)
You __________ wear a helmet when you ride a motorbike, it is against the law not to. Што мислите дека треба да стои must или have to?
Кога станува збор за облигација од надвор (пропишана со закон) секогаш се користи have to, така да have to е точно тука
@Outlook, must е за обврска што ти чувствуваш дека треба да ја извршиш, или пак кога директно некому му наредуваш нешто што ти лично мислиш дека мора да го направи. Ама за обврска наметната според правила/прописи/закон се користи have to
Daj kazeetemi sakam da odam na kurs angliski vo Skopje, ama bidejki ne sum od tuka mi treba sovet kade se predava dobro i koga zapocnuva kursot
Не знам дали некој ќе знае да ми помогне, ама ај да си прашам: Имаме ли соодветни термини на македонски за interpreter, translator и oral linguistic? Ја сфаќам разликата за првите две (за третото може некој да ми подобјасни ако знае), ама ме интересира како ги преведуваме на македонски. Да потенцирам дека се работи за судско преведување, каде треба да биде присутен некој од горенаведените
Здраво, имам потреба професионално да го усовршам јазиков, до степен пишување есеи, конверзација без плеткање на јазик и слично. Знае некој дали има школо кое дава часови за усовршување? Бидејќи деловен англиски не знам дали би ми било најдобрата опција.