Не, не е минато време.Глаголска форма е која се користи во тие случаи што ти ги наведов. Пример, некои форми на глаголот во past participle може да се поклопат со глагол во past simple, ама не означуваат исто нешто иако може да имаат иста форма.Не знам дали ме рабираш, зависи кое ниво го имаш на англиски, зашто вака ти објаснувам а поим немам што точно не ти е јасно.
Past participle само по себе не означува ништо. Ама е многу важно за да можеш да ги формираш другите времиња (како на пример предминато време или минато неопределено свршено време, по нашки. (past perfect, present perfect)). Спојлер Предминато време е она кое означува настан што се случил пред некој друг настан. Без него ништо не бива. На пример ако сакаш да кажеш дека си била во Франција, ќе кажеш 'I have been to France.' Ова ти е present perfect simple (минато неопределено свршено) и се прави со глаголот have + past participle од главниот глагол. Дали е појасно?
Дали знаете некоја апликација каде што на англиски ќе зборувам и ќе ми враќа... Бидејќи за да научам подобро мислам дека најмногу ми е потребен разговор на англиски, и вака на апликација ќе се трудиш да кажеш поправилно за да те разбере и сл. Немам со кого да разговарам бидејќи ми е срам правам огромни грешки и апликација би ми била добра за почетничко вежбање.
Cleverbot Eviebot Мене само на овие ботови ми текна, знаат да се погрешни, но океј се за прости разговори.
Здраво, ќе Ве молам дали некој има Teacher's Book и Workbook oд овај учебник? Мислам онлајн, или да продава, било како? Многу ми е важно. Фала
Некој дали знае дали во Скопје некаде има можност за посета на англиски курс ама преку лето? Ниво Б1. Повеќето се само за овој период. Благодарам
Здраво на сите! Саква да прашам дали ја знаете оваа школа Educational Advising Center - EAC? Било какво искуство со неа за TOEFL или GMAT. Фала ви многу
Да ми препорачате образовен центар или добра професорка за приватни часови за англиски јазик, ве молам совет
Ти треба сеуште? Кој степен на англиски јазик треба да го владеете за да комуницирате и да разбирате кога некој ви зборува ве прашува нешто на англиски да разберете кога читате на англиски и сл, благодарам
Ова важи за сите јазици, чисто како рефернца, иако е многу тешко да се одреди прецизно нечие знаење затоа што јазикот има многу слоеви, а тестирањата се општи. https://www.maqs.org.mk/Evropska_jazicna_ramka.html Не се оптеретувај толку со формалности.
Ucam od ovoj ucebnik , sredno skolo sum 4ta godina, dokolku mozam da ti pomognam nekako ako navistina ti treba da go ispecatam pa da ti pratam po kargo . (P.s dali e dobro pvoj ucebnik da go imas odnosno dali bi pomognalo mnogu za ucenje na angliskiot jazik bidejki skoro se vo nego e vezbi I tekstovi kako za kraj ja sredno da se usovrsis.)
Zdravo! Dali nekoj gi ima eucebnicite po angliski jazik za sredno? Dali nekoj moze da mi posoci na shto najmnogu da obrnam vnimanie vo podgotovkite za drzavna matura (konkretno za predmetot angliski jazik)? Pishete mi ako mozhete da mi pomognete! Vi blagodaram!!!
Обрни внимание на колокации и фразални глаголи, трансформација на реченици со key word (тука ги имаш passive voice, conditional sentences). Исто така вокабулар од сите четири години, и се разбира пишување есеј и писмо. Среќно!
Спремам документи за аплицрирање за масерр и ми треба стварно добар професор или професорка што ќе ми помогне со англискиот и општо со апликациите. Ве молам пишете ако имате добро искустов, не ебитна локацијата зашто плнирам онлјан да псоетувам часови