Здраво дали има некој професор/ка по Англиски јазик што ќе може да ми држи онлајн часови само во недела. Имам некое познавање од јазикот меѓутоа сакам да ме оспособи и да го зборувам. За цената и времетраењето на часот ќе се договориме во порака. Ангажманот би бил од средината на Април па се додека го совладам јазикот, ве молам само сериозни.
Zdravo decki moze li da mi preporacate onlajn kurs po angliski jazik od koi ste zadovolni po moznost da bide intenziven kursot ? fala vi
Кој би бил точниот одговор? 1. This is _______ simpler that I expected. a) much b) very c) so 2. I've got _________ free time next week. a) a lot of b) lots c) very much 3. This shirt is _____________ that one. a) the same as b) different than c) as 4. When __________ have a test? a) are we going to b) we are going to c) will we to 5. I'm sure Brian speaks French, __________ does Bill? a) but b) and c) or 6. I hate tea! ____________! a) Me, too b) I, also c) I, too 7. Fiona __________ to see that terrible film. a) is not go b) is not going c) has not go 8. Jack drives __________ car. a) the most expensive b) a expensive c) the expensive 9. All your paintings are beautiful, but this one is ____________. a) the most beautiful b) the most c) more beautiful 10. She arrived ______ the airport with plenty of time to spare. a) at b) in c) to
Се согласувам ,I also обично се користи кога продолжуваме да збориме за нешто. Во случајот Me too e точно. Ако сакале да го направат поформално требало да биде So do I. Мене и последното не ми штима овде би требало да е at the airport.
Јас па за 6 прашање се мислев помеѓу Me, too и I, too. A и за ова прашање All your paintings are beautiful, but this one is ____________. a) the most beautiful b) the most c) more beautiful Да ве прашам зошто е под А? Зошто не може да се каже само the most? Бидејќи веќе сме кажале дека сите се убави, но на кратко да кажеме дека тоа едно е најмногу. Бидејќи веќе знаеме дека станува збор за убаво.
Хахаха тоа не видов дека сте пишале. Инаку at e . Користиш суперлатив, и кажуваш дека од сите слики оваа е најубава.
Не ти се точни некои, а сакав на девојката да ја прашам од каде ги извади овие? Оти знам дека зборот simpler не постои како збор во англискиот, така да ниеден од тие одговори не би бил точен. Точно би било much more simple. За германски не ме бива ама англиски можам да предавам
Постои само simple. А за да се менува, никогаш не му се става -er, -est. Може да биде воведен како the most simple, much more simple, so much more simple. Не се менат сите глаголи или придавки (шо и да е ) со ер и ест. Некои си остануваат такви.
Постои и simpler и уште почесто користено the simplest. Не си го чула некогаш изразот 'the simplest explanation'?
@LovelyGirl♡, јас само ќе дополнам, ако оставиш само the most, вака би бил преводот на реченицата: Сите твои слики се убави, но оваа е најмногу. Наспроти тоа ако речеш the most beautiful: Сите твои слики се убави, но оваа е најубава. Она што @Angie132 ти го вели е дека кога the most стои самостојно е суперлатив од much, односно значи најмногу. Но истовремено го користиме the most како помошен израз за да направиме суперлатив од други придавки на кои не се додава -est. Поради оваа двојна функција на the most, мора да ја употребиш придавката после него, за да се знае дека правиш суперлатив од неа, а не од much.