Англиски јазик

Дискусија во 'Образование' започната од pink4ever, 22 ноември 2010.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.162
    Допаѓања:
    26.075
    На некои зборови не им се додава ер и ест. Само незнам кои точно беа, меѓу нив е и simple.

2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.760
    Допаѓања:
    40.475
    Не важи тоа за симпл, нешто погрешно памтиш.

На Aнонимус_ и pdb123 им се допаѓа ова.
  3. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    5.314
    IMG_1182.png
    Ме мрзи да објаснувам ама гуглај ќе ти се разјасни.

На LovelyGirl♡ и pdb123 им се допаѓа ова.
  4. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.900
    Изгуглај, ќе видиш дали е грешно the simplest :)
    Screenshot_20230806_185607_com.android.chrome_edit_487528184797482.jpg
    Колку што знам, нема строго правило каде се користи -er/-est (барем не се сеќавам да сум учела тоа), а каде more/the most за компаратив и суперлатив, повеќе се учи со искуство и вежбање. Ама генерално се користат more/the most со подолги придавки како beautiful, intelligent, questionable, diverse итн.

На LovelyGirl♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.162
    Допаѓања:
    26.075
    Можеби не е исто на пример во американскиот и во британскиот. Знам дека мојата професорка викаше дека the most simple, as simple, simple as итн итн... треба да се користи и оти не се мени во други форми. Така имам прометено и во сите англиски филмови, а и тие америкамците кога зборуваат за дискавери, или вести, така го употребуваат. Гугл не ми е веродостоен. Гледам и дека денеска има многу англичани/ американци шо се неверојатно неписмени и незнаат за шо се користи 'is' а за шо 'are'.
    Употребуваат we is going така нешто, као пофраерски иили нешто или само глупоќа, претежно црнците го употребуваат, овие раперите и тоа стана тренд сега. Но не значи дека е точно.

6. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.900
    Во мојот скриншот, пишува дека дефинициите на Гугл се земаат од речниците на Оксфорд:
    Screenshot_20230806_185607_com.android.chrome_edit_488590378709299.jpg
    Британскиот и американскиот англиски се разликуваат најмногу во вокабуларот, како и во изразите кои ги користат (пример, додека 'I haven't any eggs' е „нормално“ да се слушне во Велика Британија, во САД е реткост и наместо тоа би рекле 'I don't have any eggs' , при што и двете се граматички точни), но сепак се работи за истиот јазик и важат истите граматички правила; иако има исклучоци во спелингот (traveler на американски наспроти traveller на британски; color/favorite на американски наспроти colour/favourite на британски итн).

Дека постојат неписмени луѓе, постојат; дека постојат дијалекти, исто така постојат, меѓутоа овде не е тоа случајот. И Гугл можеби не е за верување, односно информирање за многу работи, ама барем за јазици, особено англиски, ретко да не можеш да најдеш точна информација, главно затоа што во најмала рака има онлајн речници, а и премногу луѓе што го зборуваат јазикот, не се сите неписмени :).

На LovelyGirl♡, Adidas888, Ladybug98 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. LovelyGirl♡

LovelyGirl♡ Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    23
    Ај само уште за овие прашања да ве прашам зошто точни одговори се:
    1. much
    2. a lot of
    3. different than

Затоа што на 1 прашање се мислев помеѓу much и so.
    На 2 прашање се мислев помеѓу a lot of и very much.
    A на 3 прашање се мислев помеѓу the same as и different than.

This is _______ simpler that I expected.
    a) much
    b) very
    c) so

I've got _________ free time next week.
    a) a lot of
    b) lots
    c) very much

This shirt is _____________ that one.
    a) the same as
    b) different than
    c) as

8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.561
    Морам и јас да се умешам во темава.
    Од моето скромно познавање на англискиот јазик, мислам дека не може одговорот на 8то прашање да биде под b) а expensive. Затоа што пред expensive треба да има an, a не а.
    Според мене одговорот би бил под c) the expensive.

На LovelyGirl♡ и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  9. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.946
    Допаѓања:
    12.531
    1. This is much simpler than i expected. Примерот сам не е точен. Можеби е грешка т место н.

2. I've got a lot of free time next week. Ќе беше точно и lots of (ама само lots e понудено)

3. И двете што мислиш се точни. Мора ли еден одговор?

Едит. Сега прочитав наназад дека имало и точни. Имаше неколку грешки што знам.

На LovelyGirl♡ и pdb123 им се допаѓа ова.
  10. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.900
    За првото, so не се користи со придавки во компаратив, барем мене ми звучи многу неприродно и не ми текнува таков пример каде би оделе заедно. Од друга страна, може да се користи so much + компаратив, пример - so much better, со што се „засилува“ компаративот. Ако better би значело подобро, much better би било многу подобро, а so much better го доживувам како уште подобро, како ентузијастично дури.

За второто, размислував зошто не е „звучно“ да кажеш very much free time, и секој пример што ми текнува со very much е таков каде што very much се однесува на глаголот, не на именката, односно има функција на прилог, не на придавка. На пример: I don't like him very much, или кога сакаме да потенцираме: I very much dislike him. Значи, much + небројливи именки да, ама very much + именки не оди :D. Не ми текнува дали има правило или не, ама по слух така ми доаѓа :?:.

За третото, граматички мене ми одговараат двете, евентуално можеби има некоја контекстуална причина зошто едното би било подобро од другото (пример, лупам - ако гледаш две маици, прво нешто што забележуваш е дека се различни, поретко дека се исти; ама како што реков, сега лупнав колку да кажам што мислам под „контекстуална причина“, тешко е овде да се процени кое би било подобро..).

На boomsleng, LovelyGirl♡ и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.760
    Допаѓања:
    40.475
    Под А е.
    Не може да биде под ц, нема логика така реченицата.

На LovelyGirl♡, pdb123 и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  12. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.900
    Се согласувам со @Angie1432 дека во случајот е под а. Под с мислам дека не е грешно, само работата е што таа реченица следи откако имаш некаков контекст. Пример, со колегите се наоѓате на паркинг и сите коли се да речеме половни или постари, само една е нова и скапа, па тогаш можеш да кажеш: Jack drives the expensive car, оти се подразбира на која специфична кола мислиш. Ама пошто речениците во вежби најчесто немаат контекст, се избира „најопштата“ варијанта, односно таа каде што не е потребно да си запознаен со целата „сцена“ на ситуацијата, што во случајот е the most expensive.

На Angie1432, boomsleng и LovelyGirl♡ им се допаѓа ова.
  13. LovelyGirl♡

LovelyGirl♡ Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    23
    Да да, моја грешка при куцање. Не е т (that), н е (than)
    This is _____ simpler than I expected.
    Значи најмногу одговара much simpler?

На boomsleng и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  14. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.946
    Допаѓања:
    12.531
    Точно.

Much Very можеби ти звучат како Многу, но ќе видиш по контекстот на реченицата и како ти звучи.

This is very simple.

This is so simple.

Би биле другите две.

самоук сум до САТ ниво не ме дирајте граматика не знам да објаснам

На Adidas888 и LovelyGirl♡ им се допаѓа ова.
  15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.561
    Хм, јас па тргнав од тоа дека Jack е обичен човек, не е некој од најбогатите луѓе во светот, па за да ја вози најскапата кола. Туку дека може да вози скапа, ама не и најскапа кола :D И бидејќи под b) е а, а не an, затоа реков под c) the expensive

На Scott Weiland, pdb123 и LovelyGirl♡ им се допаѓа ова.
  16. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.162
    Допаѓања:
    26.075
    Може да биде и А и Ц и двете се точни, а Б не е точно

На LovelyGirl♡, Scott Weiland и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.900
    Знаеш како, може и грешам, ама вака си размислувам:
    'The' има повеќе намени. Може да значи пример општо „вратата“, а може да значи и „конкретно таа врата“. Во изрази како: "Open the door", "Give me the keys", кажуваш општо. Моментот кога прецизираш, т.е. додаваш придавка, значи дека се однесува баш на конкретно нешто што ни е познато или во видик. Пример: "Open the metal door" индицира дека има повеќе врати и ти сакаш да прецизираш дека мислиш конкретно на таа врата, значи запознаен си со „сцената“ каде што се одвива дејството. Затоа и реков дека не мислам дека с е точниот одговор од контекстуална причина, не од граматичка :).

На LovelyGirl♡, cresa-jagoda и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  18. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    20.822
    Точно дека пред именка која почнува со самогласка се користи an и одговорот под б автоматски не може да е точен. А ако го земеме одговорот под ц, некако нема смисла реченицата кога ќе се прочита, (иако е точен и тој одговор ама обично во речениците на дополнување не се комплицира многу) па затоа највеќе одговара одговорот под а.

На LovelyGirl♡ и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. peace_rage

peace_rage Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    8
    Во Македонија има ли установа да се тестира и дават сертификат признаен во странство за англиски јазик ? Благодарам однапред

20. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.200
    Како би го превеле на англиски- стручно средно училиште, насока техничар за транспорт и шпедиција? :D
    Некако не можам да го склопам во една реченица, никако не ми звучи убаво бидејќи не сум сигурна колку е присутна струкава низ Европа :D