Англиски јазик

Discussion in 'Образование' started by pink4ever, Nov 22, 2010.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

На некои зборови не им се додава ер и ест. Само незнам кои точно беа, меѓу нив е и simple.

2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Не важи тоа за симпл, нешто погрешно памтиш.

Aнонимус_ and pdb123 like this.
  3. Hisha

Hisha Популарен член

IMG_1182.png
    Ме мрзи да објаснувам ама гуглај ќе ти се разјасни.

LovelyGirl♡ and pdb123 like this.
  4. pdb123

pdb123 Популарен член

Изгуглај, ќе видиш дали е грешно the simplest :)
    Screenshot_20230806_185607_com.android.chrome_edit_487528184797482.jpg
    Колку што знам, нема строго правило каде се користи -er/-est (барем не се сеќавам да сум учела тоа), а каде more/the most за компаратив и суперлатив, повеќе се учи со искуство и вежбање. Ама генерално се користат more/the most со подолги придавки како beautiful, intelligent, questionable, diverse итн.

LovelyGirl♡ likes this.
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Можеби не е исто на пример во американскиот и во британскиот. Знам дека мојата професорка викаше дека the most simple, as simple, simple as итн итн... треба да се користи и оти не се мени во други форми. Така имам прометено и во сите англиски филмови, а и тие америкамците кога зборуваат за дискавери, или вести, така го употребуваат. Гугл не ми е веродостоен. Гледам и дека денеска има многу англичани/ американци шо се неверојатно неписмени и незнаат за шо се користи 'is' а за шо 'are'.
    Употребуваат we is going така нешто, као пофраерски иили нешто или само глупоќа, претежно црнците го употребуваат, овие раперите и тоа стана тренд сега. Но не значи дека е точно.

6. pdb123

pdb123 Популарен член

Во мојот скриншот, пишува дека дефинициите на Гугл се земаат од речниците на Оксфорд:
    Screenshot_20230806_185607_com.android.chrome_edit_488590378709299.jpg
    Британскиот и американскиот англиски се разликуваат најмногу во вокабуларот, како и во изразите кои ги користат (пример, додека 'I haven't any eggs' е „нормално“ да се слушне во Велика Британија, во САД е реткост и наместо тоа би рекле 'I don't have any eggs' , при што и двете се граматички точни), но сепак се работи за истиот јазик и важат истите граматички правила; иако има исклучоци во спелингот (traveler на американски наспроти traveller на британски; color/favorite на американски наспроти colour/favourite на британски итн).

Дека постојат неписмени луѓе, постојат; дека постојат дијалекти, исто така постојат, меѓутоа овде не е тоа случајот. И Гугл можеби не е за верување, односно информирање за многу работи, ама барем за јазици, особено англиски, ретко да не можеш да најдеш точна информација, главно затоа што во најмала рака има онлајн речници, а и премногу луѓе што го зборуваат јазикот, не се сите неписмени :).

7. LovelyGirl♡

LovelyGirl♡ Активен член

Ај само уште за овие прашања да ве прашам зошто точни одговори се:
    1. much
    2. a lot of
    3. different than

Затоа што на 1 прашање се мислев помеѓу much и so.
    На 2 прашање се мислев помеѓу a lot of и very much.
    A на 3 прашање се мислев помеѓу the same as и different than.

This is _______ simpler that I expected.
    a) much
    b) very
    c) so

I've got _________ free time next week.
    a) a lot of
    b) lots
    c) very much

This shirt is _____________ that one.
    a) the same as
    b) different than
    c) as

8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Морам и јас да се умешам во темава.
    Од моето скромно познавање на англискиот јазик, мислам дека не може одговорот на 8то прашање да биде под b) а expensive. Затоа што пред expensive треба да има an, a не а.
    Според мене одговорот би бил под c) the expensive.

LovelyGirl♡ and Scott Weiland like this.
  9. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

1. This is much simpler than i expected. Примерот сам не е точен. Можеби е грешка т место н.

2. I've got a lot of free time next week. Ќе беше точно и lots of (ама само lots e понудено)

3. И двете што мислиш се точни. Мора ли еден одговор?

Едит. Сега прочитав наназад дека имало и точни. Имаше неколку грешки што знам.

LovelyGirl♡ and pdb123 like this.
  10. pdb123

pdb123 Популарен член

За првото, so не се користи со придавки во компаратив, барем мене ми звучи многу неприродно и не ми текнува таков пример каде би оделе заедно. Од друга страна, може да се користи so much + компаратив, пример - so much better, со што се „засилува“ компаративот. Ако better би значело подобро, much better би било многу подобро, а so much better го доживувам како уште подобро, како ентузијастично дури.

За второто, размислував зошто не е „звучно“ да кажеш very much free time, и секој пример што ми текнува со very much е таков каде што very much се однесува на глаголот, не на именката, односно има функција на прилог, не на придавка. На пример: I don't like him very much, или кога сакаме да потенцираме: I very much dislike him. Значи, much + небројливи именки да, ама very much + именки не оди :D. Не ми текнува дали има правило или не, ама по слух така ми доаѓа :?:.

За третото, граматички мене ми одговараат двете, евентуално можеби има некоја контекстуална причина зошто едното би било подобро од другото (пример, лупам - ако гледаш две маици, прво нешто што забележуваш е дека се различни, поретко дека се исти; ама како што реков, сега лупнав колку да кажам што мислам под „контекстуална причина“, тешко е овде да се процени кое би било подобро..).

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Под А е.
    Не може да биде под ц, нема логика така реченицата.

12. pdb123

pdb123 Популарен член

Се согласувам со @Angie1432 дека во случајот е под а. Под с мислам дека не е грешно, само работата е што таа реченица следи откако имаш некаков контекст. Пример, со колегите се наоѓате на паркинг и сите коли се да речеме половни или постари, само една е нова и скапа, па тогаш можеш да кажеш: Jack drives the expensive car, оти се подразбира на која специфична кола мислиш. Ама пошто речениците во вежби најчесто немаат контекст, се избира „најопштата“ варијанта, односно таа каде што не е потребно да си запознаен со целата „сцена“ на ситуацијата, што во случајот е the most expensive.

13. LovelyGirl♡

LovelyGirl♡ Активен член

Да да, моја грешка при куцање. Не е т (that), н е (than)
    This is _____ simpler than I expected.
    Значи најмногу одговара much simpler?

boomsleng and Scott Weiland like this.
  14. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Точно.

Much Very можеби ти звучат како Многу, но ќе видиш по контекстот на реченицата и како ти звучи.

This is very simple.

This is so simple.

Би биле другите две.

самоук сум до САТ ниво не ме дирајте граматика не знам да објаснам

Adidas888 and LovelyGirl♡ like this.
  15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Хм, јас па тргнав од тоа дека Jack е обичен човек, не е некој од најбогатите луѓе во светот, па за да ја вози најскапата кола. Туку дека може да вози скапа, ама не и најскапа кола :D И бидејќи под b) е а, а не an, затоа реков под c) the expensive

16. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Може да биде и А и Ц и двете се точни, а Б не е точно

17. pdb123

pdb123 Популарен член

Знаеш како, може и грешам, ама вака си размислувам:
    'The' има повеќе намени. Може да значи пример општо „вратата“, а може да значи и „конкретно таа врата“. Во изрази како: "Open the door", "Give me the keys", кажуваш општо. Моментот кога прецизираш, т.е. додаваш придавка, значи дека се однесува баш на конкретно нешто што ни е познато или во видик. Пример: "Open the metal door" индицира дека има повеќе врати и ти сакаш да прецизираш дека мислиш конкретно на таа врата, значи запознаен си со „сцената“ каде што се одвива дејството. Затоа и реков дека не мислам дека с е точниот одговор од контекстуална причина, не од граматичка :).

18. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Точно дека пред именка која почнува со самогласка се користи an и одговорот под б автоматски не може да е точен. А ако го земеме одговорот под ц, некако нема смисла реченицата кога ќе се прочита, (иако е точен и тој одговор ама обично во речениците на дополнување не се комплицира многу) па затоа највеќе одговара одговорот под а.

LovelyGirl♡ and cresa-jagoda like this.
  19. peace_rage

peace_rage Истакнат член

Во Македонија има ли установа да се тестира и дават сертификат признаен во странство за англиски јазик ? Благодарам однапред

20. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Како би го превеле на англиски- стручно средно училиште, насока техничар за транспорт и шпедиција? :D
    Некако не можам да го склопам во една реченица, никако не ми звучи убаво бидејќи не сум сигурна колку е присутна струкава низ Европа :D