Анемија кај бебиња

Дискусија во 'Бебе' започната од mama.23, 30 јануари 2013.

1. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    ајде мамички малку да споделиме мислења на оваа тема...од моето пребарување гледам дека мислења на оваа тема нема ако грешам поправете ме...ние го имаме овој проблем со слабокрвност и на 10 месеца крвта ни е 10 по што матичната ми рече дека е анемичен...дали некој од вас имал вакво искуство и што се сте им давале на вашите мали за подобрување на крвната слика секако покрај сирупот...

2. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    еве и ние да се пофалиме пред 3 дена направивме анализа на крвта и се е супер со тоа што крвта ни е 11,6...ми падна камен од срце :D сеуште ќе продолжиме со терапија ама барем гледам напредок

3. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    Ние бевме со 9.6 па почнавме со Ферум лек и по еден месец се качи на 10. Продолжуваме со терапија уште 3 месеци.

4. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    и ние го пиеме ферумот заедно со вит ц и се воспостави дека е добра терапија иако некои викаат дека не е ефикасен па препорачуваат други сирупи на приватно...

5. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    да и ние во комбинација со Ц витамин. И кај нас добро излезе, за само три недели(зошто правев пауза, понекогаш не и давав) се покачи.

6. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    meu а како стите со леукоцитите зошто мене матичната ми кажа дека се покачувале од слаба крв?

7. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    760
    син ми е роден пред време и пошто многу бргу напредуваше самиот организам нема доволно време да создава бели и црвени крвни зрнца и така крвта ослабнува кај нас падна на 7 и си примивме 300 мл крв а имавме 3500 килограми

8. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    eva11 извини ама како примавте крв толку мало бебе? не ви дадоа сируп?

9. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    Се друго ни е одлично, леукоцитети знам дека се покачуваат доколку има некој процес во организмот.
    Кај нас фала Боже е добро, а проверуваме крв пред секоја вакцина.

Тоа е премногу слаба крв за да се остави само на сируп. Претпоставувам дека после трансфузијата е продолжено со терапија со сируп.

10. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    еве па кај нас имавме слаба крв и покачени леукоцити се регулираше крвта и се намалија леукоцитите

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  11. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    kaj moevo bebce hemoblobinot e 9 a trombocitite pokaceni na 618, ni dadoa legofer sirupce i kapki vit c vo upatstvoto pisuva deka ne se zemaat so mleko i dva casa pred jadenje, sto e nevozmozno kaj sinko 1 h da nema jadeno vristi i odma saka da cica eve sega pred malku piese sirupce i vednas potoa cice, da ne mu naskodi nesto ????

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.024
    Допаѓања:
    328.136
    ne samo so mleko tuku so se sto sodrzi kalcium,vo vasiot slucaj toa e sega za sega mlekoto.Nema da mu nasteti no se izbegnuva taa kombinacija za da moze zelezoto da se apsorbira vo organizamot.Zatoa i vitarmin c vi dale zatoa sto on pomaga da se vrze zelezoto so krvta,vo sprotivno efektot bi bil mn mal ili skoro nikakov :)

13. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207

Ti blagodaram za odgovorot no nikoj ne mi odgovara na prasanjeto za trombocitite ;( kolku e seriozno da se tolku pokaceni za 6 mesecno bebce

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.024
    Допаѓања:
    328.136
    emilija mozebi e virus ili dehidratacija vo prasanje no za toa treba da ti objasni lekar.Ako vasiot neznae ili nesaka pobaraj dr mislenje.Gledam deka problemot te zagrizuva.Ili pojdi vo pon vo dr labaratorija i nanovo proverite.Nekoi bebinja uste od raganje imaat pokaceni trombociti,no zosto e toa taka ne bi mozela povekje da ti kazam zosto stvarno neznam

15. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Те молам кажи ми како го даваш Ферум лекот сирупот, по колку мл, колку пати на ден?

16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Nie bidejki sme pred termin rodeni,pedijatrata sto e za predvreme rodenite deca mi kaza dva meseca da i davam fero(za zelezo) vo edna godina,pa pauza i pak narednata godina dva meseca i se taka do kaj 6/7godina.

17. sjk

sjk Нов член

Се зачлени на:
    31 декември 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    mamicki kazete mi kako da go podobrime hemoglobinot? 4 meseci kako pieme kapki maltofer zaedno so vit c pre mesec dena hemoglobinot ni bese 114 denes pravevme krvna slika i so da vidam hemoglobinot padnal, ke puknam veke od nervoza

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.024
    Допаѓања:
    328.136
    А што јадете?

19. sjk

sjk Нов член

Се зачлени на:
    31 декември 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    imame 7 ipol meseci i jademe kasicki ovosni zelencukovi i vecerni ama kolicinski mnogu malku jade a voda caj sok nesaka ni da proba se pluka i se doime

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.024
    Допаѓања:
    328.136
    Давај пред се листест зеленчук:спанак,брокула,блитва.Телешко сигурно исто јадете.За цвекло би рекла мали сте иако е корисно зс крвта мн.Ако е здраво бебе со имунитет немаш простор за паника :)