Која е поврзаноста? Моето од раѓање е слабокрвно и пиеше железо, но тромбоцитите секогаш биле во граница на нормала.
Мамички што мислите за крвната слика на моето бебенце. Малце е настинат, матичниот педијатар вели ок е крвната слика а јас како што гледам леукоцитите се покачени а и хемоглобинот му е низок, дали е анемично. Бебето е 7 месеци иначе
Очекувано е во тие месеци зашто веќе резервите од мајката се потрошени. Чудно ми е малку дека не ви препишал ништо за хемоглобинот, како и да е, пробај преку исхрана да го подобриш. Воведи телешко месо, просо, кајсија, некои зелени зеленчуци. Прочитај наназад во темава за исхраната.
Јас на фб групата прашав, има мајки што препродаваат. https://www.facebook.com/groups/590291477731923/?ref=share
Здраво, за 3 месечно бебе кој се референтните вредности на хемоглобинот, малата има 104хгб еден педијатар ми вика во ред е, друг дека мал е хемоглобинот треба повеќе да е сега дали треба терапија или не ?
Здраво, ќерка ми е веќе два месеци со низок хемоглобин, и варира од 92-98. Два месеци се бориме и со висока температура на секои 4-5дена. 3 дена е со температура, 4 дена без и после пак на ново. Брисеви и урино култура чисти. Имаше пневмонија минатиот месец, но и тоа се исчисти. Во вторникот крвна слика проверено, хемоглобин 93 ЦРП 4, во четвртокот вечерта пак 39,3 температура. Крева постојано на 4 саати, денес направена крвна слика, хемоглобин 92, ЦРП 57,4. Матичната не праќа на детска клиника на доенче и метаболизам за имунолошки испитувања. Најискрено немам поима што се тоа имунолошки испитувања и што се испитува. Не знам веќе што да направам, дали приватно да одиме некаде, дали да чекам да видам што ќе кашат на клиника… За хемоглобинот прима веќе цел месец ПикоФе и прекинав да и давам адаптирано. Година ипол е. Некој совет или искуство ако имате би ми било полесно кога би прочитала
Majki denes polnime tocno 9 meseci hbg 112 vase mislenje dali e vo red ni dadoa edna doza da ispieme kapki za zelezo
Здраво, извинете за мојата неукост меѓутоа пред двете вакцини направивме крвна слика и на ниеден упат не ни пиша матичната да испитаме железо, туку само хемоглобин и другите параметри. Хемоглобинот на 5 месеци и беше 120. Дали да испитам деновиве железо или само хемоглобинот е доволен показател? Се загрижив малечката ми е со бел тен, а неделава две познанички ми рекоа бледа е испитај железо (последно испитано пред 3 недели 120 хемоглобинот на мерна скала 90-127 во биотек) Поздрав и фала многу П.с -бебето е само на доење
Серумско железо се испитува преку венска крв. Не би препорачала да правиш, реално нема ни потреба. Плус топ е хемоглобинот, таа скала е за возрасни.
Тоа што има бел тен не значи дека е анемична. Усните ако ѝ се бледи, розеникави а не црвени може да е знак за анемија, така ми кажа педијатарот. Инаку хемоглобинот е топ за таа возраст. Нема што друго да испитуваш
9 месечно бебе со хемоглобин 106. Ме загрижува тоа што веќе месец а и повеќе не јаде скоро ништо, последните две недели веќе воопшто ручек не каснува ни едно лажиче а појадок некогаш воопшто не јаде некогаш едвај 2-3 лажички.. сака само да цица. Пробав секакви начини, се е неуспешно. Ме интересира дали со 106 хгб се дава терапија и дали доколку продолжи ова нејадење уште повеќе ќе и се намали хемоглобинот? Не знам веќе што да правам, утре сме закажани на доктор