MCV, MCH, MPV кај 9+ месечно бебе намалени, хемоглобинот 124. Пред околу месец дена исто сите тие MCV, MCH, MPV испод долна граница a ХГБ 106. Матичната сеуште ни ги нема објаснето резултатите, првиот пат рече само да ја повториме крвната слика по еден месец. Некој да не знае нешто повеќе да ми објасни? На нет читав дека може да станува збор за анемија. Но со добар хгб можно е тоа?
Мајки искуства, за 11м бебче, хгб моментално ни е 109... 5 месеци веќе пиеме капки, првен сидерал а, сега пикофер... почетно ни беше 96 па да сега достигне 109 но, нели е долг пеиодото од 5 месеци а малку како да му се има качено ? ... пс. серумското железо е секогаш добро
Имам слушно од други мајки дека од сируп и капки многу тешко се кажувал хемоглобинот, потребно било многу долг период, требало да се качува со храна, месо , зелен зеленчук... Исто најмногу го фалат малтофер или некако така. Како испитавте серумско железо, со крв од вена или преку прсте може?
Чекам да ми донесам малтофер. Како го дозирате, во кој период од денот? И дали користете и Ц витамин во комбинација
Сидерал капки колку се користат после отварање, 1 месец или повеќе?Исто и за Бејби вит ме интересира.
здраво, ќерка ми е точно 2 години, од раѓање има хгб од 100 до 106 макс. сега за месец дена од 102 паднал на 91, п ами препорачаа ферум лек сируп или реферум (знам дека се исти) но ако можете искуства да ми кажете подобро ќе е, два пати по 5 мл (како ќе го давам и тоа е прашање) или подобро е да земам сидерал капки, читајжи тука во група, но се многу мала количина 30мл, а ќе треба да пие по 15 капки дневно. внимаваме на исхрана со внес на повеќе богата храна со железо.
Треба да пие 20 капки и плус 14 капки витамин ц. Ама штом го види лажичето стега усте и никако не сака да отвори.
Хемоглобинот ни е 101 имаме два ипол месеци, педијатарот ни вели слабокрвна и ни даде пико фер. Нели сме многу малечки, побарав совет од друг педијатар ни рече дека првите три месеци самиот се регулира. Ваше мислење