Дали е во ред на 93 хемоглобин на 9 месечно бебе да не се даде терапија. Матичниот вели само со храна.
Може со храна да се среди. Телешко месо, жолчка, спанаќ, леќа, блитва, цвекло, просо, аронија....не брзајте со терапија. Ако и после година е ваква ситуацијата, тогаш можеби и ќе треба.
Нас на 8м со 96 хемоглобин ни препорача педијатарот бебето да пие сируп, Сега после 1м хемоглобинот е 120 и ни рече уште една доза сируп за да ги надополни резервите со железо
Здраво, истражувајќи ја темата, се пронајдов во вашиот случај. Исто сме 2 месеци и хемоглобин 95. Ни дадоа Сидерал, па сакав да прашам дали вашето бебе беше на ексклузивно доење и на кој начин го дававте (пред доење, после доење) или пак нема посебно правило?
Здраво Ноне, моето бебе беше на АД, но капките ги давав секогаш после пиење на млеко, насабајле после првото млеко. Чекав да пројде пола час - час па ги давав на лажиче и директно во уста. Немав некоја посебна препорака за тоа, но сметав дека така треба бидејќи се јаки капките и барем нешто да има во мешето а се чека да пројде време од подој за подобра апсорбција на железото. Се надевам за брзо време ќе го подобрите хмг. Поздрав
Исто сме 2ипол месеци хемоглобин 87 тежина 5200гр, дали го поткренавте хемоглобинот? Почнав со малтофер капки...
@Babymama2020 Сега сме 15 и пол месеци и хмг е 132. Препаратот го примаше три месеци откако дијагностицираа анемија, со Сидералот се среди, а сега и го одржувам со и преку исхрана. Вие сте уште мали но кога ќе почнете со дохрана моја топла препорака е секој ден да даваш барем еден продукт кој што е богат со железо. Поздрав и не се секирај ќе се среди брзо
Da ve zamolam tie sto ste koristele sideral kako gi koristite i dali se od tie kapki+ kesicka prasok Vi blagodaram
Малтофер има и капки и сируп? Ако да,кое е подобро да се земе? Има некој што ги носи,или порачувате по познаници? Хемоглобин на син ми е 107 и еритроцити биле намалени рече педијатарот,па да давам Малтофер или Легофер од Мк. Читајќи искуства,Малтофер побрзо давале резултати,па да ги барам. Ништо не јаде,па со храна никако не би можеле да го подобриме.
Мене педијатарката ми кажа 6 капки па јас давав нешто повеќе од 0.5 и ги давав наутро за 2 месеци се среди хемоглобинот
На моево и Сидерал не му помогнаа баш. Му беше 105 хмг, после 2 шишенца се качи на 113 и после третото шише падна на 108. Сега не пие никаква терапија туку форсирам исхрана со железо, па ќе видиме на контролната слика. А дали да му проверам и железо или доволно е обична кс?
Може и од прст крв, но не било баш релевантно. Јас во Авицена го носев дури ,ми дадоа да потпишам изјава дека одбивам боцкање во вена. Викам па преку прст не ли е исто? Абе исто е ама мора да потпишеш. И испадна високо железо а ниски хемоглобин, хематокрит и мислам еритроцити. Па ми рекоа не може да има високо железо а низок хгб. Не била точна вредноста за железото. После зборев со педијатарот вика нема потреба да го малтрерираш од вена, од кс се гледа дека е слабокрвен.
Да, во две лаборатории кажаа серумско железо само од вена. Ако не треба за некое друго испитување, пример кај синко за д3, тогаш од прст е доволно. Со обична крвна слика се гледа дали е анемично или не, веродостојна е, да не мислиш дека ке се шкљ резултатите.
Кои капки витамин ц давате на бебе под 6месеци, во аптека се што прашав е за над 6месеци.Пиеме железо би било убаво и витамин ц да се врзи но нз кои капки?