Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност и бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од sanjasanjuska, 3 август 2010.

1. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    A bese li spremna da se soocis so bremenosta vo takva situacija? Jas ne sakam da te kritikuvam ama i na bebeto mu nastetuvas so tvoite razmisluvanja i paniki. Za se ima izlez i resenie ako se saka. Ti si najvazna vo momentot, ali ne si sama imas malo covece i moras da mislis za 2ca.

На EliElena му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TaciCarbonero

TaciCarbonero Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Bev soocena ama ne do tolku ova se jaki panicni napadi... Eve sum zaspala sat ipol I ke razbudi jak panicen pritisokot 140/90 pulsot 103

3. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Spored tebe najsoodvetno bi bilo da pocnam so terapija taka li?

4. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Duso te molam konsultiraj se so dobar psihijatar u takvo stanje ne mozes da prodolzis ke izludis skroz, a bas mi e zal :(

5. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Dajte mi podrska koj znaete deka ja pominal bremenosta so Ad?

6. Fontana

Fontana Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2018
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    596
    I jas imav takvi napadi vo 8 mesec, se sredi so redovno zemanje magnezium, b6, pa i verapamil za srcebienje mi prepisaa... Mnogu pozitivni misli, poddrska od tvoite i mnogu ama mnogu pesacenje, setanje, mesanje so luge ( so maska normalno ) za da ne mislis na losi raboti.
    Ednas samo se napiv dijazepam i si rekov uste ednas ne, se e do psihata.
    Nedelava treba da se porodam, imam verba vo Bog, kako sto ne odbral da bideme nie mamicki na nasite bebinja znaci znael deka ke bide se vo red i deka go mozeme ova. Taa misla me vodese i se opraiv, ni AD ni nisto... Probaj, se e vo nasiot cudesen mozok

На Hi.there и Matea94 им се допаѓа ова.
  7. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Duso jas se te razbiram ama kaj mene se mnogu pojaki simptomite se imam probano od toa sto ti nabroja ama eve od krevet veke nemozam da stanam celata omalaksav od sto ne sum naspiena so meseci, panicni sekoja nokj, lebdenje, otcutnost I sto li uste ne... Posakuvam samo da ne sum ziva ne se izdrzuva.

8. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Kako pomina bremenosta? Sakam da spodelite nekoe iskustvo bidejki jas sum 15ta nedela a sum vo paniki i strav, tresenje, nesonici eden kup pa ke treba terapija da zemam.

9. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Sto terapija piese pred da doznaes deka si bremena?

10. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    3.268
    Имам голем проблем со анксиозноста. Ова се само дел од мислите кои ми доаѓаат на дневна основа:

Дали земав витамини денес? Да земам уште еден магнезиум срцето ми чука брзо. Зошто не ја осеќам да клоца? Почнувам да го галам стомакот - клоца. Вчера појако клоцаше. Сабајле се истегнав многу, смеам ли да се тегнам? Што ако ја повредам. Ме боли десната страна, зошто ме боли? Изгледа е лигамент. Што ако ја имам повредено ме заболе сабајле таму. Пак не клоца. Вчера погоре клоцаше, да не ја носам ниско? Не можам да спијам. Ме осеќа дека не можам да спијам? Ме осеќа дека сум нервозна. Земи воздух. Еве ја клоцна, добро е. Смеам да јадам тиква? Смеам да јадам киви? Зошто ми е помек стомакот денес? Денес помалку мокрам.
    Се напив витамини? Смеам да се наведнувам? Да пуштам машина или да го чекам мм? Смеам да седам со скрстени нозе? Да не ја стискам? Смеам да пешачам? А да почекам до преглеспт да ми каже он дали смеам. Ама многу лежам, цел ден лежам. А ако ја носам ниско? Ама не ми кажа ништо докторот. Зошто на сите им мереле цервикс мене не? Може е рано. Да одам на преглед мн време помина. Ќе му пишам на гинекологот - вика нема потреба се е океј. А да одам сепак...

Уморна сум... :|

11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.798
    Допаѓања:
    33.733
    Идна мамичке јас не страдам од анксиозност ама во бременостите истите мисли ги имав:hug::hug:.Нова состојба се плашиме да не тргне нешто на лошо.Само ќе ти кажам да не се оптоваруваш многу, не дај боже нешто на лошо да тргне не можеш ништо да направиш, затоа уживај си.
    Болкички да имаш чудни се е тоа нормално.Грб ,колено, колкови, срамна коска, стомак итн. Слушај го докторот.Бебињата секогаш различно мрдаат има денови помалку ,помирни се спијат , има денови не престануваат да мрдат.Се е тоа нормално, штом мрдне макар и најнежно е ок.Шетајње е нешто најдобро што можеш за твојот организам да направиш и за ангсот.Јас во втората бременост добив јаки несоници и ангст од спиење само пешањто ми помагаше да останам присебна.Со шетањто се зголемува протокот на крвта низ целото тело , а со тоа стига и повеќе кислород до бебето.30мин полека е перфектно за да смениш средина и да растераш мисли, што подолго подобро.Цервекс 2 бремености ми немат измерено ниту еднаш,еве ги двете живи здрави една после термин една недела ја родив, друга на термин оти со провокација.Тие мерат постојано ама не ни кажуваат, а и зошто да кажуваат ако нема потреба.Ќе ти кажат бројка па гуглај па замарај се.Колку помалку знаеш подобро е.Сега читај си за доење учи се ако сакаш да доиш. doenje_so_ljubov ти ја препорачувам на фб и инста.
    Уживај и гали меше се е во ред др штом ти кажува,верувај и слушај го:hug:.

На Ljubova му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    3.268
    Леле ти благодарам. Ме расплака одговоров, јас сум преоптоварена и преплашена дека правам нешто погрешно. Ти благодарам за ова ми требаше да го слушнам. :hug::hug::hug::inlove: не сум била сама.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.668
    Допаѓања:
    11.112
    @TaciCarbonero , ти ја прочитав ситуацијата, не сум компетентна да споделам некаква насока, ама сакам да помогнам на некој начин.
    Како што кажа дека повеќе си во кревет, имаш големо срцебиење и страв, изнемоштен е организмот од психата, па претпоставувам и послабо јадеш, затоа и тие сензации на лебдење.
    Прво и најважно да имаш поддршка и разбирање и љубов од блиските. Од нас ја имаш!
    Како можеш на некој твој начин да си го смириш срцебиењето, дали со чај (знам дека е многу слаба варијанта), дали можеш да дишеш правилно, полека и длабоко, со храна со алтернативни решенија да си помогнеш, има етерични масла тераписки што делуваат, додека да добиеш терапија соодветна. Многу ми е жал што си во таква состојба, посакувам да ти се смири, да си најдеш некое свое решение.

14. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Jas da si pisam i tuka. Ovie dva,tri dena mi se uzas. Celo vreme nadojdeni crni misli, panika, strav, stres za pandemijata, mozebi od faktot deka sum nevakcinirana. Se napiv caj od matocina, navecer tesko spijam, se budam rano nautro i tesko mi e da prezaspijam. Se obiduvam da si dadam nekoj "courage" ama slabo mi odi. Ne sedam veke na Facebook i ne gledam vesti. Poznavam mnogu luge koi se isto nevakcinirani, a zivotot si go ziveat do maksimum. Se soocila li nekoja so slicen problem?

На Ljubova му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Angie999

Angie999 Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2021
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    28
    Luge baram doktor, znam deka site imaat razlicni iskustva kaj razlicni doktori, no mojot doktor otide vo penzija i sega baram nekoj koj ima iskustva so pacienti koi pijat AD, a planiraat bremenost. Jas sum svesna deka nema da mozam bez apcinja ni prvite 3 meseci, ednostavno takva mi e sostojbata. Baram lekar sto vnimatelno bi ja sledel terapijata, mojata sostoja, da ima iskustvo so trudnici i da posvetuva vnimanie.
    Gi znam slednive ama ne znam iskreno od kade da pocnam i kade da odam:
    - Ortakov vo Sistina
    - Mome Petkovski koj raboti privatno izgleda a bil vo voena
    - Vera Tipko
    - Aleksandar Marcikikj
    - Stavre Gramov
    - Tina Temelkovska
    - Slavica Arsova mislam deka e vo drzavna

Ili nekoj drug so koj imate iskustvo vo bremenost.
    Vi blagodaram od srce.

16. Na.talia 24

Na.talia 24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    227
    Здраво. Искуство со бременост сеуште немам, ама кога разговарав со мојата докторка како би било кога би останала бремена нејзиниот одговор беше: може да останеш бремена дури си на терапија ама во моментот кога ќе научиш дека си трудна ги откажуваме ад и ако има потреба од 6ти месец почнуваме пак со терапија. Искрено не сакав да бидам трудна дури сум во таква лоша ситуација. Прво сакав јас да се стабилизирам, па дете ќе почека. Ама ова е мое размислување. Што и да одлучиш разговарај со психијатар и гинеколог како би бил целиот процес. Поздрав

На Angie999 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    298
    Zdravo Devojki
    Jas sum bremena 19 nedela
    Se boram so anksioznost povekje od 10 godini
    Bev na terapija pred 10 godini pa prekinav, posledno sto piev beshe pred godina dena poradi anksiozna -depresivna situacija .
    Do sega nemav nikakov strav, nitu pomilsuvav na toa, megutoa sega osekjam mn nervoza po cel den , nekoj strav
    , mn sum nervozna
    Se plasham kako ce izdrzam do kraj

18. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    453
    Zdravo..lecam anksioznost veke 4 godini, pijam antidepresivi i sedativi vo nalmali dozi. Pesacam vezbam...se trudime da ostanam bremena po vtor pat,no mislam deka nema sansi da pominam bex nikakva terapija zatoa sto veke nekolku meseci imam kontinuirani vrtoglavici, pijam i cinidil, imam srcebienje. Mi kasni nekolku dena ne ja pijam redovnata terapija, nemam redoven ciklus dobivam na mesec i pol na dva meseci, pa nemam seuste test napraveno. No simptomitei se vlosija ovie nekolku dena od koga ne ja pijam trtapijata. I so bi bilo koga bi bila bremena? Imate nekoj slicno iskustvo? Kako funkcionirate dokolku ste bremeni i imate izrazeni simptomi na anksioznost?

19. Angie999

Angie999 Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2021
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    28
    Здраво, дали некој има искуство со Билјана Ѓуроска од Гаиа ординација за хомеопатија? Не лечат со бахови капки туку со други хомеопатски лекови и даваат терапии и за анксиозност и депресија.

20. MitoSanja

MitoSanja Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Zdravo na site. Dali po prekinuvanje na Ad na nekoj od vas mu se slucilo da osekja pregolema nervoza prviot mesec a posle I nervoza I vrakjanje na simptomi I gubenje na smisla za se...jas pred 3 meseci prekinav so ad poradi bremenost I sega sum mnogu loso... Strav losi misli nervozna I nemam oset za nisto... Se mi izgleda glupavo bezvredno se prasuvam kako lugje to funkcioniraat normalno itn. premnogu sum loso ve molam za sovet I spodelete iskustvo... Premnogu sum zagrizena kako ke ziveam vaka