30ta nedela sum i poslednive nedela dena nekako osekam promeni vo raspolozenieto.. pocnav da preteruvam doma so zamerkite kon lugeto, nekoi ic nemozam ni da gi podnesam da se do mene.. A i prethodno odev na rabota imav obvrski se mesav so narod sega nekako poveke sum doma rucek, cistenje, odmaranje i cat pat izlevanje mislam deka me ima fateno depresija ili pak samo nemozam da se naviknam na novata situacija vo koja sto sum (novo mesto na ziveenje, novi luge)? Plus kako izminuva vremeto znam deka ke stasa bebe za koe sto kako i sekoj nov roditel stravuvam dali ke se spravam so novonastanatata situacija i obvrski
Probaj da si najdis hobi koe te relaksira, a i fizicka aktivnost kolku mozis okolu promenata na doaganje na bebeto, vinot porojgaj...site se plasime, zatoa sto se menuva zivotot. No se se toa pozitivni promeni. Relaksiraj i uzivaj
Здраво девојки. Со партнерот пробуваме бременост, меѓутоа во периодов сум многу под стрес поради здравствен проблем во семејството, и потребно ми е нешто да се напијам за смирување (пример дијазепам), меѓутоа имам страв доколку е зачнато да не му наштетам на плодот, а сеуште е рано за да направам тест. Ве молам за совет, пошто стварно не можам ни да спијам навечер, премногу сум напната.
Нема да му наштетиш. Јас без да знам дека сум трудна пиев АД. После ги прекинав. Ништо страшно. Само ако бидне ,консултација со доктор и гледај да не ги пиеш . Секако ако мораш доктор ке ти каже. Има такви кои се пијат и во бременост.
Zdravo devojki vaka ovoj mesec planiram da zapocnam so procedura za invitro so terapija .. sakam da prasam dali nekoj bil aksiozna kako sto sum jas pod terapija elicea i odel na invitro .. i postignal uspesna bremenost.. na momenti sum nogu ok si davam sila no na momenti pak postoe nekoj strav kako bi gi podnesela site tie inekcii dali moze da ja zgolemat aksioznasta i sl
Zdravo dekvojki Iskustvo za tie sto piele antidepresivi pred bremenost i za vreme na bremenost dali mozi da se nasteti na plodo?
Zdravo dekvojki Iskustvo za tie sto piele antidepresivi pred bremenost i za vreme na bremenost dali mozi da se nasteti na plodo? Veke pijam Elicea Ve molam za iskustvo vie sto ste bile vo takov period
Здраво Nina, јас почнав да пијам Елицеа 10mg пред 5 месеци (имав спонтан) и сега сум трудна и се е во ред фала Богу. Во консултација со мојот психијатар, гинеколог, како и мед. сестри и фармацевти, од сите го добив истиот одговор, дека многу е подобро да продолжам со терапија отколку да создадам полоша ситуација и за мене и за бебето. Мој совет е да разговараш со доктор и искрено да кажеш како се чувствуваш.
Јас пиев флунисан и хелекс првите 7 недели без да знам дека сум бремена. 7ми месец ми се врати анксиозноста повторно асентрс и хелекс. Бебето се роди живо здраво, се надевам дека на некој ќе му биде од помош
Здраво девојки... Вака сега, пред 3 години ми дијагностицираа анксиозност и почетна фаза на депресија. Долго време одев на психолог, се среди до некаде, па имав спонтан па пак морав да одам. Сега сум веќе 33та недела бремена и ми се враќаат сите симптоми на анксиозност, некој огромен страв и паника како ќе се одвива се за време на пораѓањето, а и плус кон тоа придонесува и тоа што цела најблиска фамилија ми е странство, тука сме само јас и маж ми. Се чувствувам осамено и како што се наближува датумот де повеќе и повеќе паника ме фаќа, само си седам и си плачам дома. Не сакам ништо да земам, никакви лекови за смирување, ме интересира, што ако испаничам таму кога ќе појдам, што ако не можам да се смирам? Планирам раѓањето да е природно, не со царски ако не морам, ама не знам почнувам да се премислувам само поради тој пусти страв, не знам како да објаснам, повеќе од страв е. Help.
Мој совет како паталец е биди отворена и зборувај со гинеколог и психолог. На болница да ти кажам си во сигурни раце, верувај само треба да ги запознаеш со твојата состојба За првото им кажав, нека излезе бебе и ставај ми дијазепам, анестезиологот се сложи. Јас пиев цели 2м предходно да издржам се што се случува околу мене, па помина и тоа, сега за втората бременост знаат пак оние што треба, со психијатарот направив и план за доење, кога да дојам, кога не(6 саати после анксиолитик) Се менаџира и тоа само не сама. Звучи клише ама кога го видов бебе еден позитивен адреналин ме удрил, на сите ви посакувам. Се се решава, мајка радувај се на бебе за другото ќе пиеме терапијата Се зезам секој одлучува за себеси дали со лекови или без ќе се справи, а искрено твојот страв е реален и нема жена пред породување што не го осеќа. Секоја има прашања и страв. Јас повеќе за 2рото имам знам како е. Со лесно.
Здраво на сите имам 38 години и имав во јануари спонтан абортус и еве сега пак сум бремена скоро 9 недели минатата недела бев на ултразвук и се е во ред со фетусо. Неколку дена се чуствувам растревожена неможам да спијам имам брз пулс и вчера се напив 5мг диазепам и малку сум загрижена оти не сакам повеќе да пијам . Ако има некоја девојка искуство како моето да ми пиши. Малку сум исплашена да не му направам нешто на бебето. Живеам надвор од Македонија и тешко овде препишуваат нешто за време на бременост. Поздрав
А нема проблем за фетусо дека еден диазепам се напив тоа ме загрижува инаку не пијам воопшто тоа ме мачи.