Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност и бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од sanjasanjuska, 3 август 2010.

1. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    106
    Te molam spodeli

На JoanaDM му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tinkerbell22

tinkerbell22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.258
    Мене ме интересира дали некоја има пиено Асентра пред да забремени и во време на бременост?

3. JoanaDM

JoanaDM Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2024
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    26
    За Асентра имам слушнато искуства дека пиеле

4. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    1.421
    Здраво на сите! Како се справувате со анксиозноста во бременост? Имам едно детенце сакаме и друго, но премногу се плашам како ќе се одвива се :/

5. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    106
    Ane ,ista situacija. Ti pisuvam vo poraka

6. Topcica1990

Topcica1990 Активен член

Се зачлени на:
    7 декември 2023
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    12
    Јас бев бремена, се породив пред 10 дена. Цела бременост ми беше пекол. И претходно поради лоши животни ситуации две години бев за никаде, ама ете си рековме со сопругот детенце да имаме. Претходно пиев пароксетин и хелекс. Кога дознав дека сум бремена ги прекинав на своја рака, ама после една недела ме здрма уште појако анксиозноста, не можев да спијам да јадам, нагони на повраќање (од анксиозност) други беа мачнините од бременоста. Не можев да издржам и само црни мисли ми минеа низ глава, најлоши сценарија, бев на психолог не помогна разговор и се наканив да одам на психијатар ми препиша прво диазепам ама не помогна иако немав пиено претходно, отидов пак со панични напади и ми препиша Хелекс... цела бременост ја поминав со Хелекс од 0,5 и бев преплашена какво дете ќе родам. Фала му на Господ здраво право бело розевко сега не пијам ништо откако се породив. Тој ми е Хелекс Зборот ми беше, ако се одлучите за бременост посетете си психолог, ако не помага разговор тогаш психијатар, ќе си кажете се отворено, има дозволени седативи, антидепресиви во бременост. Бременоста не е болест или слично, нормална состојба за една жена само што повеќе хормони работат. Исто голема поддршка од блиски и сопруг!!! Среќно!!!

На Ане. и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  7. JoanaDM

JoanaDM Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2024
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    26
    Девојки јас бев и на гинеколог, и на психолог и психијатар и ми ги дозволија елицеа.
    Значи може да се пијат, но нормално зависи од ситуацијата на секој човек.
    Сите ми го кажаа истото, и анксиозноста и депресијата е состојба која мора да се третира и лечи, а не да се остави сама на себе...

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    106
    Joana tu pisav dm te molam vidi :l:

На JoanaDM му/ѝ се допаѓа ова.
  9. JoanaDM

JoanaDM Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2024
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    26
    И да се надополнам.
    Се во консултација со лекар! На своја рака не, па колку и да е дозволено.

10. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    848
    Здраво девојки. Дали некоја мака мачи со анксиозност??? Јас и пред да забременам борба водев. Пиев цитрам со консултација на психијатар. Рече не гледам потреба повеќе да си на терапија, ќе те оставам сега за сега така... после месец, два забременив ама воопшто не се осеќам добро. Страв ми е од дома да излезам, само дома сакам да сум да лежам и ништо да не правам, страв ми е да не накалемим депресија :(
    Со мм излегувам, као посигурно се осеќам со него ама не е тоа тоа. Не сакам да сум зависна, сакам да сум слободна да излагам сама да шетам и сл. Пробувам сама ама одма почнуваат панични, такихардии, лошење, заматен вид. КАТАСТРОФА!!

11. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    848
    Исто така жал ми е и за бебчето. И тие се осеќаат, нашето расположение се префрла на нив :( јас цело време под стрес и тоа душиче си трпи

12. Ordinary Mom

Ordinary Mom Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    311
    Jas so prvata bremenost, uzas.. ne sedev doma voopsto, gledav da sum non stop izlezena i megu luge. Vtorata mi bese patoloska bremenost, 7 meseca od.krevet ne stanav, bev mnogu relaksirana. Ama citav biblija...mi pomagase taa literatura.

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    172
    Ako ti sozdava anksioznost ne izleguvaj, sekako ke pocne i zagaduvanje sega.. sedi si doma gledaj si filmovi

14. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    848
    Како да не излегувам? Што ако западнам во тешки депресии? :( и до кога рака да седам дома и да се кријам ? :(

15. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    848
    Твоето друго е. Си морала да си дома. Јас фаламу на Бога до сега имам уредна бременост кај што ништо не ми е забрането. Ама со години се мачам со анксиозност а сега више ми е пикот :(

16. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Штом и претходно си имала анксиозност, сега во бременост со хормони плус, уште толку ти е засилена…и некои чувства се посилни од тебе…
    Ако ти е полесно со сопругот, со него излегувај за почеток, седни си на кафе, па викнете некој со вас, ќе смениш муабет и нема да мислиш на тоа цело време.
    Има многу убави книги за бременост кои можеш да си ги читаш, пушти си серија, некоја комедија. Знам дека звучи клише сето ова, ама ете почни од некаде.

17. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.372
    Допаѓања:
    7.499
    А што ако не биде ништо? Што ако баш убаво си поминеш? Анксиозноста се храни само вака. Ќе си ставиш во глава позитивна мисла само и така ќе гледаш нс работите. И така нема да ја храниш анксиозноста.

18. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    848
    Тоа све е ок. Све е пробано. Читам книги, обожавам да Читам. Бо последно имам проблем што Читам колку да се чита.... концентрација 0, некако ништо нема што ме исполнува. Незнам што се дешава периодот, како сега не било никогаш....

19. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    2.239
    И јас сум како тебе,пиши ми лп ако сакаш. Инаку гледам да излегувам што е можно повеќе,ама гадното чувство е секогаш во мене. Некогаш си мислам дека нема да можам да се породам.

20. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Хормоните уште толку си имаат влијание плус. А да разговараш со психолог? Има многу што работат со трудници, башка ептен честа појава стана, нема ништо страшно. Подобро така отколку да се мачиш секој ден.