Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност и бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од sanjasanjuska, 3 август 2010.

1. pinklove88

pinklove88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    Не си сама
    Истото го имам
    ме мачи со години,ми се смири пред бременоста и сега се врати повторно
    имам секакви мисли,паники во врска со породувањето
    35 Недела сум умирам од страв,не знам што ќе правам
    неможе да разбере некој што не осетил анксиозност
    и дај боже никој да нема

поздрав девојки

На Topcica1990 и principessa123 им се допаѓа ова.
  2. pinklove88

pinklove88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    Kако си сега,која недела си

Поѕдравче

3. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    Можеби малку подобро но сепак далеку од она што бев пред ова али ке гуркам некако морам ради бебето инаку сум 28 недела имам уште многу до крај но ке издржам се само да си ја гуснам мојата принцеза. ти како си уште колку имас до крај и како се снаогас...поздрав секое добро.

4. pinklove88

pinklove88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    ќе издржиш мораш,немаш уште многу
    Двете сме со принцезички=)
    Јас сум 35 недела,уште малку остана,се држам некако,вака сум супер,само мислите за породување ме убиваат,и стравот дека таму ќе испаничам и искомплицирам
    Мноооогу се плашам
    =(

5. ivan4e.55

ivan4e.55 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    5
    Здраво девојки ве читам и се сочувствувам со вас !
    Само малку да ве охрабрам вас и и ЈАС, ние со ММ веќе три месеци планираме бебе но некако не биднува инаку јас со анксиозноста се борам 9 години и сум била на разна терапија (Ansilan, Demetri, Paradoksin, Elice, Heleh.....) како глушец во лабаратори штом не бива други лекови! Сум се осеќала супер при што ми е била прекинувана терапијата после извесен период ми се појавуваше. И покрај се 2007 година родив здраво и право СИНЧЕ сега веќе е прваче супер е ! Значи вака едно половина година пред да останам бремена немав пиено антидепресиви и до 20 недела од бременоста не пиев при што почнав да паничам и да ми се вракат старите симптоми и докторите ми дадоа Дазепам 2 наутро и навечер по едно, и до крајот на бременоста и 2 месеца потоа ги пиев и плус Metildopa за притисок по едно бидејки од страв качувам притисок. Значи не се плашите Diazepam ili Apaurin се безбедни во втората половина од бременоста ви кажувам од искуство , во почетокот не се препорачуваат бидејки кај фетусот се создава нервниот систем, но за недајбоже со совет од лекар може да се даде терапија какао за другите болести во бременоста така и за АНКС.
    Инаку како што ви напоменав претходно и сега сакам БЕБЕ моментално не пијам антидепресиви туку Форвита анти стрес тие се на бза магнезиум и Б6 тие може да се пијата во бременоста по 1 на ден .
    За ова сум се посоветувала со многу психијатри - ПРОВЕРЕНО
    Поздрав мамички не очајувајте
    Извинете за долгиот пост

На zhap4e, lavica82, eleni27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Ljupka-Emi

Ljupka-Emi Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    22
    Здраво девојки,

И јас решив да ви се приклучам на темава...Скоро 6 години сум на терапија за анксиозност(асентра и повремено хелекс), а и покрај апчињата мојот психијатар ми кажа дека може да останам и бремена и да ги пијам во текот на бременоста.
    Дали имал некој од вас ваков сличен случај, бидејќи сум на почеток од бременост и ми е страв некако да не наштетам на плодот, али од друга страна јас не можам без антидепресиви. Сум пробала многу пати да ги намалам и тоа трае 3-4 месеци почнуваат нови напади и ми ја качуваат пак дозата.
    Иначе многу ме плаши и самата бременост како и како ќе ја издржам ;(

Поздравче

7. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Idni mami so lesno.Eve jas sum edna anksiozna i licnost so panicni napadi.Da ne odolgovlekuvam samo ke vi kazam se boram so ova cudo 13 godini pod razno razni terapii.Na kraj si ostanav bremena dodeka bev pod terapija stom doznav prekinav so seroksatot a heleks si piev cela bremenost.Rodiv zdravo pravo masko bebe eve go 7 meseci super si e.Ako nesto treba da se sluci ke se sluci so ili bez apcinja.Okolu poroduvanjeto bidejki mi bese mnooooogu strav si zakazav carski i carski si pominav.Golem pozdrav i eve tesete se so mene razmisluvam i za vtoro pak di citam za bremenost ma da e rano bidejki sum carski :*

На zhap4e, Azzura, blagicabb и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. guzi

guzi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2010
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    7
    I jas sum bremena veke 34 nedela I imam mnogu straf od predvremeno poroduvanje od krvarenje sovet ve molam pisete

9. pinklove88

pinklove88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    за жал многу не има
    Јас не знам како да се справам сп стравот од породување
    секакви мисли имам а дојдов до 38 недела
    мамички дајте совет ви беше ли вака
    ве гушкам сите

10. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    со анкс или без анкс стравот е ист. Немај гајлее верувај ми дека лесно ке се породиш. И јас сум долго со анкс имам и керка 6 годинки. Така да мисли само на тоа кога ке ти го дадам бепчето во раце, на друго немисли, таму си во докторски раце :*

На pinklove88 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. pinklove88

pinklove88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    За жал не има многу
    И јас имам страв драга многу голем
    Прво се плашев од предвремено но не се секирај се ти е од стравот нема да ср случи
    Јас стугнав до 38 недела и стравот од породување ме убива страв ми е сопствените мисли да не ни наштетат
    мамички што родивте дајте совет ви поминуваа ли лоши мисли пред породување ?
    Ве гушкам сите

12. pinklove88

pinklove88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    Фала ти многу
    Значи кога ќе слушнеш дека не си единствена
    Знам дека и другите се плашат ама ние анксизните имаме неубави мисли и грозни сценарија,и си викам тоа да не е плус во се
    Морам да издржам многу се плашам
    од болниците докторите боксот мислите се се се
    поздравче до тебе

13. ivan4e.55

ivan4e.55 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    5
    Здраво девојки,
    Помагајте !!! Дајте совет ! Искуство !
    Со Анксиозноста се борам долго ( околу 9 год ) сум била и под терапија и без терапија , кога сум под антидепресиви сум ОК, едноставно после подолго време прекинувам но за кратко за 2-3 месеци, но сега е друг проблемот имам син 7 години и сега размислкувам за друго дете едноставно сакам да родам друго бидејки детето ми е многу осамено и постојано бара сестриче или братче едноставно многу посакувам и јас и мм. Бев под терапија и ја прекинав пред 3 месеци во консултации со мојот психијатар, но сега последните дестина дена сум многу анскиозна, вознемирена напната ме фака едноставно паника без причина закажам контрола кај докторката дури посе 15 Септември тогаш имаше термин , но незнам како да останам без терапија а при тоа да можама да останам бремена и да родам уште едно детенце! А докторката психијатарот ми вели дека па преобам без терапија мин до пола бременост до 5 месец а јас се цувствувам дека неможам 5 дена а не 5 месеци ( од паника ми се лоши качувам притисок се вознемирувам ... и низа симптоми на анкс)
    Дајте совет кажете дали некој туркал бременост со терапија и која терапија и каков епеилогот
    Мојот гиниколог е стар и заостанат не дава никаво апче во бременост а не антидепресиви нема шанси вели ке има проблеми со бебето, а секако сакам ЗДРАВО бебенце . Молам за совет |(
    Што да правам

14. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079

и јас бев анксиозна за време на бременост,ко влегов во 39 недела,срцево на секоја болка ми одеше во петици,2 дена имав болки на 10 мин,реков отидов ја на царски,се до сабајлето кога ми падна чепот, имам гледано многу видеа од породувања, и не ми беше страв од породувањето,туку од тоа да м е сецнат,кога ме примија во претпородилна,бев толку смиррена,што и сама не знаев како,ама решив да не врискам од болки,и само шетав,и ако легнував легнував на страна,никако клекната, за да не го качам бебчо нагоре,по 3 напа излезе малиот,не ме сецнаа,верувај кога си потивка,кога не урлаш повеќе те гледаат ,само смирено,без викање,чувај сила за на бокс,се поминува,само што ке излезе бебчо болките престануваат,само на тоа мисли. :)

15. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Најпрво смени го гинекологот, најди некој во кого ке имаш доверба и од таму почни, се ке ти биде полесно. Среќно!!!

16. pinklove88

pinklove88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9

Леле фала ти мила многу
    премногу сум исплашена не знам што да правам
    се трудам да мислам позитивно но умирам од страв
    се плашам стравот паниката анксиозноста да не ни наштети
    се надевам дека и јас ќе бидам таква смирена морам да бидам :(

17. pinklove88

pinklove88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    Само да ги охрабрам сите мамички кои се бремени и се анксиозни
    Ссе породив без никаков проблем а се плашев повеќе од било кој
    Таму нема простор за паника и страв се оди по ред со многу сила и храброст
    Не се секирајте воопшто
    Поздрав до сите од мене и мојата принцеза

На 2Lions, mal.ecka и simona26 им се допаѓа ова.
  18. Betiboop210

Betiboop210 Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2014
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    11
    Pijam veke tri meseci antidepresivi 10 mg zepira(escitalopram).Stradam od anksioznost, agarofobija i panichni napadi.Pred edna nedela doznav deka sum bremena i ne znam shto da pravam.Ne mozam da spijam veke edna nedela od strav neshto da ne mu se sluchi na moeto bebe.Odamna sakav bebe zatoa shto imam prevrtena matka i sega po greshka bidna iako sakav da pomine terapijata pa pak da probuvam .Imam zakazano pregled za edna nedela na psihijatar no ne mozam da chekam do togash .Sakam da znam dali ima nekoja iskustvo so pienje na antidepresivi vo bremenosta i nekoj sovet za shto da pravam ponatamu zaso ushte imam napadi.Mnogu sum isplashena za mene i moeto bebe:(

19. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Betiboop честитки за бременоста, со лесно да си ја износиш :) антидепресиви се строго забранети во бременост, барем јас така сум читала иако немам искуство. Би ти препорачала ако не можеш да издржиш да одиш порано на доктор и да најдете решение што ќе одговара на бременоста

На Betiboop210 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Betiboop210

Betiboop210 Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2014
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    11
    Blagodaram...Ke odam na doktor....No stravuvam dali ke mozam da izdrzam bez apcinja i imam citano deka ne smee da se otkazat odednash ..