Postov ke go napisam za site koi mislat deka nema da mozat niz bremenosta bez terapija. Jas mislev taka, ama ne izleze voopsto taka. 8 godini, a moze i poveke se borev so anksioznost, a zgora na se i soprugot moj isto taka. Dopolnitelen teret. Dve godini ziveev so nadez, ajde ke mi ja prekinat terapijata pa ke si imam bebe, ama nikako, se poloso mi bese. Sama ja prekinav terapijata. I onaka ic nisto ne mi pomagase. Mu kazav na doktorot i mi rece da prekinam. I bebeto nikako go nemase. Nikako. Mislev ke pobudalam. Neznam od kade dobiv sila i gi isterav site losi misli i ostanav bremena. Ni b6 ne se napiv vo bremenosta, nitu edna losa misla ne mi preleta niz glava vo tie 9 meseci. Voopsto ne se ni plasev od poroduvanjeto. Moeto since, da mi e zivo i zdravo me raduva veke edna godina, a na pat se uste dve bebusi. Ima momenti koga potkleknuvam, imam i krizi vo brakot, no se trudam da ostanam prisebna i silna, pred se zaradi moite deca, potoa zaradi soprugot koj ima golema potreba od mojata pomos vo negovata borba so anksot. Site nie koi sme vlegle vo duel so anksioznosta sme silni zeni, borci i uspevame sekogas i vo se da pobedime. Pozdrav i sekoe dobro
Mnogu ti blagodaram za odgovorot. Moze li malku da ni objasnis kako se spravuvase so mislite koga gi ostavi apcinjata i sto najmnogu ti pomagase?
Imas tema vo Zdravje, bas za anksioznost, tamu imam pisuvano premnogu. Koga gi ostaviv apcinjata, za da ne mislam mnogu gledav postojaano da bidam zafatena, na rabota ne zastanuvav ni sekunda,postojano bev okupirana, barav od odgovorniot mnogu poveke obvrski samo da ne mi ostane slobodna sekunda vo koja bi mi odletale mislite. Pa si doagav doma. Odma se fakav za rabota. Se mi bese sredeno pod konec, sortirano po boja, nigde nemase prasinka i plus mnoooogu gotvev. Eksperimentirav, pravev razno razni jadenja. Posle so maz mi setavme dali po gosti, dali po trgovskive centri ili nekoj ni doagase, bitno sekogas nesto pravevme. I taaka se opustiv i bidna se. Edno utro dve crtki na testot, posle iljada negativni, i togas veruvaj se se menuva. Bukvalno se.
Zdravo neznam dali e soodvetno mesto da pisam za mojpt problem depresija bremena šum 28 nedela sekoj den šum pod stres često placam i se plasam deka poradi depresijata sto ja imam od nesoglasuvanjata so mazot može posle poragaj da padnam vo postporodilna psihoza dali ima nekoj sto znas za ovaa sostojba i dali moze pred vreme da se lekuva
I taka I planiram se nadevam deka ke moze uste od sega da mi dadat lekovi zatoa i sto imam opsesivno kompulsivno narusuvanje a so toa mnogu tesko se zvee
Здраво анксиозна сум 2010 год.Во 2008 го родив син ми до тогаш бев супер после порагајот тс кога син ми наполни три год јас ги добив првите симптоми кога останав бремена по вторпат но за жал ванматерично.Од тогаш анксот се зголеми.Сега пробуваме на второ па ке видиме што и како ке биде но мора да бидам похрабра ида го контролирам анксот
Bev no nemozelo mi rekoa i ne sakat da dadat lekovi ako sakate kazete nekoi antidepresivi sto gi imate koristeno vo7 mesec sum
Не смееш на своја рака ништо да земаш...ајде мисли позитивно,слушај музика за опуштање,издржи уште малку...знам дека е тешко ама за малото мораш.
Ne e problem za izdrzuvanje no sto nedaj boze se sluci poloso jas sakam da zemam za da ne sluci nesto na detoto zosto toa mi e najvazno neznam kolku znaes za psihoza no toa e opasno
Многу е опасно со психоза. Мораш да си најдеш жена психијатар што ќе те ислушува од што се плашиш/што умислуваш и одма те испаничува. Не смееш да пиеш лекови ќе му штетат на здравјето на бебушот. Мораш да имаш некоја личност од доверба крај себе, постојано да имаш занимација, дали коментирај на се на форумов, читај книги, гледај филмови-серии, што било само да си зафатена со работа.
Zdravo devojki jas sum nova na forumot , so akcioznosta se macam 2 i pol godini,pred necel mesec doznav deka sum bremena 4ri nedeli, pijam elicea, mu se javiv na doktorkata mi rece da gi namalime na 1/4 na , i poslem so tek na vreme ako nema potreba ke gi prekinime. mene mi rece doktorkata deka samo vo mozokot vlijaat, a ne na plodot.Dali ima nekoj iskustvo so Elicea escitalopram so piel vo tekot na bremenosta da kazi dali e stetno ? dali vlijaat na plodot fetusot? sepak fala so me islusavte pozdrav
Да работев во аптека и знам дека се штетни на плодот, меѓутоа исто така не смее да се прекинуваат наеднаш како што ти рекла докторката се намалува дозата се до прекинување. Со лесно.
Znaci bez razlika jas da gi prekinam popoleka ,jas piev i mala doza, a i pred da doznaam deka sum bremena doktorkata veke sakase da mi ja prekini dozata ,ama mi rece za posigurno aj uste ovie 3 meseci i gotovo, ama sega veke ko doznav za naednas da ne ja prekinam uste malce po cetvrtince i gotovo znaci sakam da prasam sega deka pijam tolku mala doza , nema da mi se desi nisto na plodot??? ne e strasno taka ? pisi mi fala ti mnogu
Fala ti srcka mi dade nadez, jas samo vo misli sum da ne bidi nesto ona ona ,inace i doktorkata mi kaza deka mene ne mi e nisto , veke i sakase taja da mi gi prekini ama sega deka dojde do ovaa situacija da ne bidi odma, uste ovaj mesec po cetvrtince i gotovo, i mi kazuvase deka imalo luge so teski slucaeevi koi morale da pijat cela bremenost antidepresivi, a i piele, a rodile zdravi i pravi deca tie ne vlijaele na plodot, tuku samo vo mozokot ti znaes vakov slucaj da mi kazis deka se bilo vo red? i pokraj apcinata? <3
Дa знaм. Пoлoшo е тoa нaеднaш дa се прекини бaш кaкo штo ти реклa дoктoркaтa. Бебетo ќе биде супер Гoспoд гo чувa негo, ти уживaј вo бременoстa гaли си меше се ќе биде вo ред.
fala ti srcka samo sakam da te prasam dali znaes nekoj vaka da bil vo vakva situacija? i dali piel elicea (escitalopram ) vo tekot na bremenosta I kako toa vlijaelo na plodot ? mene poke mi e od mislite mislam mn se nerviram ko ke gi prekinam skros da ne mi se napraj nesto edno drugo , da ne mu napram nesto na bebeto od sto se nerviram so mislam , I tn pozdrav