Се ближи крајот и веројатно тоа ти предизвикува вознемиреност, што како ќе биде, како со две бебиња и слични мисли. Најпаметно во овој момент е да отидеш кај твојот психијатар/психолог, да откриете од што се исплаши и да поработиш на тоа.
Јас ќе ти препорачам да се опуштиш, оди на чист воздух некаде изолирај се од гужвата и мисли на бебињата. Радувај се што ќе си имаш бебенца, што Господ те благословил со најубавото нешто и кажи си дека заради нив мора да бидеш силна. Не се плаши од ништо верувај Господ дава некоја неопислива сила. Ќе помине се добро, пораѓајот не е толку страшен, створено е твоето тело да раѓа, не се плаши од тоа. Мисли си на душичките што се во тебе и радувај се на секој миг, тоа е бесценето. Дај Боже да поминиш супер на пораѓај и цел живот да си бидете среќни и здрави со бебињата.
Jas sum 20-ta nedela, so vtora bremenost. So anksioznost se boram recisi 15 godini. So prvata bremenost ne pominav najdobro, imav cesti paniki. Koga se resiv za vtora bremenost se konsultirav so psihijatar i genikolog i mi odobrija asentra ( rekoa deka statistikata pokazala deka nema posledici vrz plodot). Iako mi bese strav, vtora bremenost bez tetapija nemase da prifatam. Do sega e se vo red so plodot. A, jas se cuvstcuvam najsmireno vo poslednive godini...ne veruvam deka e od asentrata zosto godini nanazad sum ja piela. Recisi i da nemav nitu edna panika vo ovie nedeli. Kako ke bide do kraj, ke vidam, se nadevam na najdobro
Zdravo lugenca, sakam da prasam znaci denes napraviv test za bremenost I ispadna deka sum bremena ovaa mi e prva bremenost, e sega nekako me fajka strav zatoa sto primam terapija AD pola tableta dnevno I sega znam deka treba da se ptekine taa terapija no se prasam sto ke bide ponataka so ovaa anksioznost
Ќе уживаш во бременоста нема да и придаваш многу значење на анксиозноста,мисли позитивно и на бебето што го носиш, гледај да бидеш што поактивна да немаш време за лоши мисли. Јас со анксиозност па еве со трето дете сум бремена,силни сме ние жените и кога се работи за нашите деца верувај се може да се преброди....
Со анксиозност се борам веќе 8 години, во последните години со соодветна терапија и контроли, се чувствував одлично, среден нормален живот. Со сопругот решивме да пробаме за дете и од прва ни успеа. Пред неколку дена дознав дека сум трудна и знам дека ова е сон на секоја жена, но пак сум преполна со стравови. Знам дека животот комплетно ќе ми се смени. Сакам деца, но ете некако пак не се осеќам спремна. Ве молам без осудување, знам дека ова е минливо и дека ќе го сакам детето најмногу, но ете се плашам.
Никој не е спремен - посебно за првото дете. Дури и тие што пробувале и сакале дете. Чувствата ти се нормални. Сакавме дете и можам да кажам дека не се почувствував некако поврзана сѐ додека не се роди. Дури и првите денови само ја гледав и не ми беше јасно дека е ова мое дете. И тоа е сосема во ред. Сите стравови кои ти се вртат во главата верувам ни се вртеле на сите без разлика дали патиме од анксиозност или не. Ти најдобро знаеш колку ти се рационални - но сакам да кажам дека и луѓе кои не пателе од анксиозност имаат стравови на таа тема. Особено жени кои се бремени и се "жртви" на хормонални промени. Животот се менува, секојдневието се менува, но не би го вратила претходно она што го имав. На недела - две, можеби. Ама на долги патеки - пресреќна сум со она што го имам. Честитки за бременоста и пробај да се опуштиш максимално.
Zdravo, dali ima nekoj sto se bori so anksioznost vo bremenosta, nekako poslednava nedela kako nemiri me fajkat , kazete kako da se spavam a bremena sum nesmem da.pijam lekovi
Здраво имам едно прашање. Бремена сум 6 недели од последна менструација,на гинеколог по две ннедели треба да одам. Вака сега пиев 9 месеци пароксетин од кои последните 4 месеци по пола апче поради зголемена анксиозност и паника. Когавидов две цртички пред 5 дена ги оставив нагло,од тогаш се чуствувам поспано,малаксано, немам енергија само лежам ,слаба мачнина , тешко дишење, ми рекоа само фолна киселина,магнезиум,витамин ц и ако ептен почуствувам почуствувам потребс диазепам од 2мг. Дали некој имал слично искуство да сподели? Поздрав
Тие што велат,излези на воздух,радувај се бремена си,дрн дрн.Не е така едноставно,кога имаш аксиозност и напади на паника.Не можеш паметот да го тргнеш,особено ако те будат сред ноќ панични напади,се тресеш и пулсот ти е140
Не долго. 2-3 недели. Не влијаат врз шансите за забременување. Но, те молам внимателно со супервизија од доктор. Никако на своја рака. Има ад што може да се пијат во бременост доколку докторот одлучи така и пак да си износиш здраво бебе.
Mnogu vreme piam ad gi otkazvav i pak mu se vrakav otkazuvanjeto e da piam 15 dena od 5 mg i pak 15 dena od 2 i pol mg um nemam vremeto mi bega vo brak sum 2 i pol godini samo potervam i se plasam a mora ednas nz so ke bidi i kako ke bidi elicea piam vo totalen haos sum rabotata em mi iska em mi stiska a da probvam i da gi otkazam ko ke doznaam deka sum bremena primer ili nema takva opcija hah ..godinite si vrvat duri se mislam jas :/
А зошто во консултација со доктор не земаш апчиња и да си останеш бремена, или да ги откажеш само првите три месеци од бременоста, значи не мора да ги откажеш скрос ако не можеш.
Sega citav deka ad i bebe ne odat zaedno i i to me plasi i i stvarno nz kaj teram ni so ad ni bez bez rabotata e haos nz so da pram aj ke gi namalam so ako me akni epten so ke pram i i majka treba da e psihicki stabilna a i apcinata se rizik i i zatoa nz so da pram a doktorot mi rece moras da gi ostavis pa da probvam za bebe nz koj da slusam a i jas neznam samata dali ke se izdrzi da ne me fatat krizi kako porano nekam ni da pomislam ..
Побарај друг доктор. Милиони жени низ светов се на ад па остануваат бремени. Да ти ги смени апчињата и да ти прилагоди доза.
So elicea funkcioniram podolgo vreme ne deka sekogas mi e naj okey ama mozam da recam deka ziveam ..ama sega e druga situacija a za smenvanje na drugi ad nemam vreme nz ke baram drugo strucno mislenje i ke odlucam sepak fala
Девојки здраво денеска дознав дека сум бременост меѓутоа да бидам кратка ова ми е 4 бременост др 3 неуспешни и после 1 ми се појави анксиозност пднпсно одкако ќе дознам ме фаќа страв срцето ми бие неможам да спијам вознемиреност од страв пак исто да не биди и само на то мислам ве молам за совет дали можи пред спијајне да се напијам барем дијазепам бидеќи анксиозноста ми се појавува само за време на бременост .. инаку немам никаква мака што ме советувате позз