Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анти-Милеров хормон (АМH)

Дискусија во 'Бременост' започната од Sesil, 25 јануари 2018.

1. flower_88

flower_88 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    Neznam bas bolki ne ama mozi poremeten ciklus poke vreme da traj nz i navodno ne treba da imas polip ako sakas da ostanis trudna dr neznam inaku jas deka nizok amh i deka taka ciklusot si mislam toa e ama mozi da traj vreme mozo naednas da te fati ne sum bas izvestena pojdi na ginekolog

2. Didi87

Didi87 Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2022
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    Дали ако АМХ е испод 1, мора да се прави ин витро? Пред 3 години веднаш забременив, после тоа се пазевме со мм, а сега докторот ми вели дека ако за неколку месеци не забременам, ќе мора ин витро.. дали има некоја терапија или природна алтернатива да се зголемат?

3. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.556
    Допаѓања:
    7.363
    Каде во Охрид можам да испитам АМХ и која цена е?

4. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    2.022
    Nema ni terapija, ni prirodna alternativa, kolku e tolku e. Može da se vlijae samo na kvalitetot na jajce kletkite, a i toa e diskutabilno nekogaš

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.819
    Допаѓања:
    34.719
    Амх не може да се зголеми, само може да се подобри квалитетот на јк, секако за тоа треба консултација со ивф доктор, според дијагнозата да ви препише терапија.
    Можете и со инсеминации да пробате.

6. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    753
    Многу е битна проценката од ехо каква е, можно е амх под 1 но на ехо да има доволен број на антрални фолекули. Исто многу е битно и колку под 1; не е исто 0,8 да речеме и 0.1, во првиот случај па и нешто помалку од тоа природна бременост или само потпомогната со стимулација, инсеминација и те како е можна.
    Битни се и твоите години, квалитетот опаѓа со годините.
    Јас постигнав близначка бременост со стимулација и инсеминација со 0.7 амх.

7. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    704
    Не се испитува никаде во Охрид амх хормон евентуално да прашаш во Дарон кај нив крв да ти земат а резултатите Скопје да ги пратат така прават за други хормони е сега за амх дали прават незнам.

8. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.556
    Допаѓања:
    7.363
    Читав за Сонце, дека имаат склучено договор за хормонот...

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Didi87

Didi87 Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2022
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    И на ехо беше слабо движењето и затоа ме пратија да испитам од крв. Инаку имам 30 год. Имам другарка од 36 год исто вака ниски и беа, првото дете го роди со инв а сега природно е забременета затоа мислев дека има некоја терапија или нешто што би помогнало да се зголемат..

10. Milickaa555

Milickaa555 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    186
    Девојќи едно прашање, не сум испитувала хормони имам страв ете од ова што го читам низок амх да не имам и да неможам деца да имам. Имам 24 години и ме интересира дали на тие години може да е низок? Имав редовни менструации се до овој месец кога ми каснеше повеќе од 20 дена, кога бев на преглед ми кажа дека сум пред циклус ама пиев промулот нор и добив одма штом престанав да ги пијам. Инаку сувост немам ном стоп сум влажна и имам желба за секс. Сакаме дете ама ми е страв ете иако сум 24 год дали може да имам таков проблем?

11. babyyyygirl

babyyyygirl Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    56

Дури не испиташ не можеш да знаеш во што е проблемот.
    Немој да чекаш, подобро со време да реагираш, за страв потполно те разбирам.
    Амх не значи нека не можеш да имаш деца.

12. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    186
    Се уште не сме почнале со обиди ама во скоро време ќе почнеме, и ме интересираше дали може и во 20 тите години да е низок, ете како јас што сум 24, докторката вика дека после 35 логично е да има намалување еднаш кога ја прашав, и на интернет така прочитав па затоа сакав да знам дали треба јас да бидам загрижена за тоа или сепак има врска со годините намалувањето на тој хормон? Јас имам 24 а дечко ми 33... ќе испитам секако хормони ако видам дека не иде нели ама дали има шанса за такво нешто и кај помлади?

13. Vanila&argan

Vanila&argan Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    485
    Допаѓања:
    600
    Сеуште не сте почнале со обиди, а веднаш размислуваш негативно. Немој така. Опушти се, многу си млада, до една година неуспешни обиди не се ни смета во неплодност.
    Зошто мислиш дека воопшто ќе имаш некаков проблем? Нема потреба од таков став.

На Milickaa555 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    186
    Благодарам. Дека ми каснеше циклусот повеќе од 20 дена инаку редовно си имав и бев на гинеколог, рече пред добивање си ако сакаш почекај ако не да пиам промулот нор и јас ги пиев оти ми беше страв дека уште не ми дошло и сега си мислам дали имам некој проблем што ми доцнело, или пак апчињава да не не ми направат проблем во врска со овулациите..знам им доцни на повеќе жени ама така наеднаш на мене а пред тоа се редовно имав и дури и јас помислив на бременост а и докторката оти беше здебелен ендометриунот ама немаше плод, и тестот беше негативен и сега добив ама пообилно ми е од што ми е.. ете ради тоа доцнење си помислив проблем да не имам..

15. Didi87

Didi87 Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2022
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    Чек не разбрав, еднаш велиш дечко ми, а еднаш пробувам за бебе... не си мажена а пробувате да забремениш со дечко ти, добро разбрав? Ако е така...според мене млада си, зошто прво не се омажиш а потоа да размислуваш за деца? Надвор од темата ама имам другарка што одеа 3 год со дечкото и таа забремени, тој ја остави, не бил спремен за деца. А да и го тури спремен бил. Извини, ама кога ќе слушнам вакво нешто по се што таа помина ми се ежи кожата.

16. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    186
    Се уште не сме почнале ама ќе почнеме со обиди, да не сум мажена дечко ми вика дека веќе време му било да имал дете и да почнеме со обиди дека секако ќе се земеме дали ќе забременам или не ама подобро да почнеме порано оти уште средуваат дома па не е уште време да се земеме..neli onaka da se obideme ako se fati fati ako ne koga bide togas, inaku uste ne sme pocnale mozebi za nekoe vreme

На Didi87 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    289
    Ne se potresuvaj mnogu si mlada, a ako sakas da znaes dali si plodna ke odis na eho da ti vidat broj na folikuli posle ciklus nekade 9,10 den, ke napravis ispituvanje na hormoni na 3 den od ciklus i ke si bides mirna, sekako mozes i amh hormon da ispitas za da ja vidis sostojbata so ovarijalnata rezerva, uzivaj si srcka mlada si i zivotot e pred tebe

На Milickaa555 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    186
    Ти благодарам. За број на фоликули нели се оди за време на овулација ? 14, 15 ти ден од циклус а и незнам точно кога ќе е дека ми се поремети циклусот малку инаку имав редовен тогаш знаев дека 14 ти ден ми е овулација а сега незнам овој месец ми доцнеше околу 20 дена.. А пример кога идеш на ехо а си пред циклус тогаш неможат да се видат фоликули? Јас бев еднаш лани имав уште дена до циклус и имаше пак точки на јајниците ми рече докторката фоликули биле и ми вика помината овулација...еднаш излив имав кога бев пак поради овулација, еднаш ми кажа само што прднал фоликул кога бев пред неколку месеци. Ама сега дека ми каснеше у незнам како ќе е пиев промулот нор она рече дека ми е здебелен ендомеѕриунот ама не сакаше да прокрварам и од страв дека не ми дојде повеќе дена ги пиев па незнам дали сега после нив пак се ќе се одвива нормално? А инаку за амх кога сум спомнувала дали да испитам ми има речено дека сум млада немало потреба

На 5678m му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    753
    Каде го испитуваат IGF-1 и по која цена? Вие што сте со низок амх, дали сте го испитувале за подобра слика за функционалноста на јајниците?

20. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    1.204
    Petanovski mi go dade da go pregledam, a nieden doktor ne mi go pobaral da go vidi:D vo hemolab mislam se vikase karsi univerzalna se naogja.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.